1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Dolar yükseliyor, Türk Lirası eriyor.
Dolar yükseliyor, Türk Lirası eriyor.

Dolar yükseliyor, Türk Lirası eriyor.

Dolar'ın yükselişi kurdaki yukarı yönlü harekette etkili oluyor.

A+A-

Didem MENTEŞ

Türkiye’deki ‘terör’ olayları ve Amerika’daki ‘siyasi’ gelişmeler nedeniyle Türk Lirası günden güne değer kaybederken, döviz rekor yine kırdı.

KKTC Merkez Bankası resmi verilerine göre; Dolar dün 3.62 TL’den açılış yaparken, Euro 3.83 TL’den, Sterlin ise 4.49 TL’den işlem gördü.

Ekonomistler, Amerika Merkez Bankası (FED)’in 2017’de birkaç kez faiz artımına gidecek olmasının da döviz piyasasında ciddi dalgalanmalara neden olacağını ortaya koydu.

Dolar rekor kırdı

Siyasi gelişmeler nedeniyle Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi önlenemezken, Dolar, Euro ve Sterlin’deki değişimler dün çok kez kurlara yansıdı. KKTC Kooperatif Merkez Bankası ve bazı özel döviz bürolarının verilerine göre ise dün Dolar 3,75 TL’den, Euro 3,94 TL’den, Sterlin ise 4,55 TL’den günü kapattı.

Güryay: “TL değer kaybı durdurulamayacak”

Ekonomist Doç Dr Erdal Güryay, dövizdeki dalgalanmaların Türkiye’deki ve Amerika’daki siyasi gelişmelerden kaynaklandığını belirterek, artışın devam edeceğini söyledi. Türkiye’nin Sanayi üretimini gösteren yıllık verilerin ‘iyi sonuçlar vermediğine’ vurgu yapan Güryay, bir yılda sanayi üretiminin küçüldüğünü aktardı.

Amerika Merkez Bankası’nın (FED)’in 2017 yılı içerisinde 4 defa faiz artırımı yapacağını söyleyen Güryay, FED’in faiz artışı yapmasıyla TL’nin değer kaybının durdurulamayacağını da vurguladı.

Mertoğlu: “Türkiye ve ABD’deki gelişmeler etkili oluyor”

Moon Star Döviz Bürosu Direktörü Erol Mertoğlu ise Türkiye’deki Başkanlık sisteminin gündemde olması, Anayasa değişiklik paketinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi, ve ABD Başkanı Donald Trump’ın henüz nasıl bir yol izleyeceğinin bilinmemesinin döviz üzerinde etkili olduğunu söyledi.

Mertoğlu, FED’in yapacağı faiz artırımlarından dolayı da dövizin yükselişte olduğuna işaret etti.

Euro’da 13 kuruşluk artış…

KKTC Merkez Bankası resmi verilerine göre Euro Aralık sonundan itibaren incelendiğinde, Euro’da sürekli artış yaşandığı görülüyor.

29 Aralık’ta 3.70 TL’den satılan Euro, 2017 yılına 3.72 TL ile girerken, dün itibariyle ise 3.83 TL’ye ulaştı. 

8 günlük sürede Euro’da yaşanan 13 kuruşluk artış dikkat çekti.

Dolarda ciddi artış yaşanıyor

Dolar da ise 2016 yılı sonunda düşüş görülürken, 2017’nin ilk günlerinde yükseliş yaşandı. 29 Aralık’ta 3, 54 TL olan dolar, 30- 31 Aralık tarihlerinde yaşanan dalgalanmalarla ‘düşüş’ yaşarken, 3 Ocak’ta yeniden 3, 54 TL’ye yükseldi. 4 Ocak’ta 3, 58 TL’ye ulaşan dolar dün itibariyle 3,62 TL’den günü kapattı.

Sterlin de rekora koşuyor!

Euro ve Dolar da yükseliş sürerken, Sterlin de Ocak ayı itibariyle durdurulamadı.

29 Aralık’da  4.35 TL’den değer bulan Sterlin, hafta ortasında iki kez geriye düşse de 3 Ocak’ta 4.37 TL’den işlem gördü. 5 Ocak’ta yaşanan düşüşe rağmen ise dün itibariyle günü 4, 49 TL’den günü kapattı.

 


Ekonomist Erdal Güryay:

“Türkiye’deki ve ABD’deki gelişmeler ile FED’in faiz artışı etkili oluyor”

Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay, dövizdeki rekor yükselişin Amerika’daki ve Türkiye’deki siyasi gelişmelere dayandığını dile getirdi. Döviz artışını üç nedenle açıklayan Güryay, önceki gün yeni bir verinin eline ulaştığını, Türkiye’nin Sanayi üretimini gösteren bu verilerin ‘iyi sonuçlar vermediğine’ vurgu yaparak, 1 yılda sanayi üretiminin büyüme oranın küçüldüğüne dikkat çekti.

 Donald Trump’ın bir süre sonra resmen başkan olacağını, geldiği zaman da genişletici maliye politikalarını uygulayacağı (maliye politikalarıyla büyüme) beklentisi olduğunu aktaran Güryay, ABD’de maliye politikalarıyla büyüme de enflasyon yaratacağı için Amerika Merkez Bankası’nın (FED)’in faiz artırımı yapacağını ifade etti. FED’in 2017 yılı içerisinde 4 defa faiz artırımı yapacağını söyleyen Ekonomist Güryay, “Amerika’da FED’in bakıp da karar verdiği iki tane önemli göstergesi vardır. Biri enflasyon biri de işsizliktir… İşsizlikte normal düzeyi tutturdular, enflasyon da büyüyor. Şuanda bu da iyi bir şey ancak yeni politikalarla enflasyonun çok hızlı büyüyeceğini bu nedenle de faiz artışına sebep olacağını söylüyorlar” dedi. FED’in faiz artışı yapmasıyla doların değerinin artacağına işaret eden Güryay, bunun da doların diğer tüm paralar karşısında değer kazanmasına neden olacağını ifade etti.

“TL değer kaybettikçe her an fakirleşiyoruz”

Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay, ayrıca Türkiye’deki gerek siyasi gerek konjektürel sorunların devam edeceğini bu nedenle ülkeye hem turizm açısından hem de yabancı finansmanın gelmeyeceğini gösterdiğini dile getirdi. Bir taraftan ekonomik zayıflama bir taraftan da siyasi ve konjektürel sorunların güven ortamını ortadan kaldırdığına vurgu yapan Güryay, güven ortamının kaybedilmesiyle turizm ve yurt dışından sıcak paranın ülkeye gelmeyeceğini, tüm bunların Türk Lirası’nın değer kaybetmesine neden olacağına işaret etti.

Güryay, son iki haftadır Türkiye’de döviz mevzuatlarının artış gösterdiğine değinerek, “güven ortamı olamadığı için insanlar TL’de durmak istemiyor ve dövize geçiyor. Dövize geçtiği zaman da döviz talebi oluyor, döviz talebi arttığı zaman da kur artıyor. Tüm bunlar birleşince de TL değer kaybediyor” dedi.

Ekonomist Doç. Dr. Erdal Güryay, FED’in faiz artışı yapmasıyla TL’nin değer kaybının durdurulamayacağını vurgulayarak, “TL değer kaybettikçe her an fakirleşiyoruz” dedi.

 


Moon Star Döviz Bürosu Direktörü Erol Mertoğlu:

“FED’in faiz artışları dövizi yükseltiyor”

Moon Star Döviz Bürosu Direktörü Erol Mertoğlu, dövizdeki aşırı yükselişin birkaç nedeni olduğuna vurgu yaptı. Mertoğlu, Türkiye’deki Başkanlık sisteminin gündeme gelmesinin dövizde etkili olduğunu belirterek, Anayasa değişiklik paketinin de Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmasının değişiklik yarattığına dikkat çekti. Ayrıca 20 Ocak’ta koltuğa oturacak olan ABD Başkanı Donald Trump’ın henüz nasıl bir yol izleyeceğinin bilinmemesinin de etkili olduğuna değinen Mertoğlu, Amerika Merkez Bankası’nın (FED)’in yapacağı faiz artırımlarından dolayı da dövizin yükselişte olduğuna işaret etti.

Mertoğlu, dün saat 14:15’e kadar 15- 16 defa kurun değiştiğine dikkat çekerek, dövizin 3 kez rekor kırdığını dile getirdi.

Mertoğlu saat 14.15 itibariyle Dolar’ın 3.633 ile güne başladığını 3.735’e kadar yükseldiğini, Euro’nun 3,828’den kurun açıldığını 3,932 ile en yüksek kuru gördüğünü, Sterlinin ise 4,451 en düşük kurla güne başladığını 4,541’e kadar yükseldiğini aktardı.  

 

Bu haber toplam 3151 defa okunmuştur
Etiketler :