1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ bütçesi komiteden geçti
DAÜ bütçesi komiteden geçti

DAÜ bütçesi komiteden geçti

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Doğu Akdeniz Üniversitesi bütçesini oybirliğiyle onayladı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Doğu Akdeniz Üniversitesi bütçesini oybirliğiyle onayladı.

Komite toplantısına Maliye Bakanlığı bürokratları ile DAÜ ve DAÜ-SEN yetkilileri de katıldı.

Toplantıda tanıtım bütçesindeki kısıtlamanın yeni kayıtları etkileyeceği görüşü üzerine bu kaleme ve elektrik harcamalarına ek bütçe sağlandı.

Ayrıca DAÜ’nün 2023 yılı itibarıyla gerçekleşmiş tüm vergi borçları ile 2024 yılında tahakkuk edecek tüm vergi borçlarının devlet katkısıyla ödenmesi ve konu hakkında protokol yapılması önerildi ve karar oybirliğiyle onaylandı.

 

Şahali: “2024’E bütçesiz girmesi sorunların büyümesine neden olacaktı"

Komite Başkan Yardımcısı CTP Milletvekili Erkut Şahali, 2024’e bütçesiz girilmesinin hali hazırda yaşanan sorunların büyümesine neden olacağını, bu nedenle alınan inisiyatifle taslak bütçenin bugün görüşüldüğünü belirtti.

 

Berova: “Vergi affı getirilecek”

Maliye Bakanı Özdemir Berova da konuşmasında, DAÜ bütçesinde yaşanan sorun nedeniyle merkezi yönetim bütçesinde DAÜ kısmının boş bırakılmak zorunda kalındığını ifade etti.

İlk kez bu yıl Meclise Merkezi Devlet Yönetimi Bütçesi sunulma olanağı bulunduğunu belirten Berova, daha önce TÜK bütçesinde olduğu gibi bugün de DAÜ bütçesinin komiteden geçerek, Merkezi Devlet Yönetimi Bütçesiyle Genel Kurula gönderileceğini belirtti.

DAÜ ile ilgili sürece de değinen Berova, günün sonunda önceki rektörün ayrılması, yeni rektörün seçilmesiyle başlayan görüşmelerle bütçede bir noktaya gelindiğini ve amaçlarının sürdürülebilir bir yapı kurmak olduğunu söyledi.

İlk adımda emeklilik yasasında değişiklik yaparak DAÜ’nün akademik personel açısından mali yükünün azaltılması için adım attıklarını kaydeden Berova, vergi borçlarıyla ilgili bir yasayı Meclis’ten geçirerek, Merkezi Devlet Yönetimi Bütçesi altındaki üniversitelere vergi affı ve vergi yapılandırması getireceklerini dile getirdi.

Berova, böylece DAÜ’nün yeni açacağı bölümler için vergi borcu sorunu yaşamamasını sağlamak istediklerini söyledi.

 

Kılıç: “Maaş artışı yapılmayıp, 13’üncü maaşlar ötelenebilir”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç da söz alarak, DAÜ’nün devletin kurduğu bir üniversite olduğuna işaret ederek, yükseköğretimde kaliteli eğitimin önemine işaret etti.

Kurumun yükseköğretime yaptığı katkıya işaret eden Kılıç, okulun bugün zorlu bir süreçten geçtiğini kaydetti.

Bu bütçe dönemini yeniden yapılanma ve kendi ayakları üzerinde durma dönemi olarak gördüklerini belirten Kılıç, DAÜ çalışanlarının özverili şekilde elini taşın altına koyduğunu dile getirdi.

Kendi gönderdikleri bütçenin 4 yıllık programa göre hazırlandığını ve bu dönem sonunda DAÜ’nün hak ettiği noktaya geleceğini umduklarını söyleyen Kılıç, bütçenin büyümüş olmasında enflasyonist ortamın da etkili olduğunu belirtti.

Bu bütçede giderleri kısmayı hedeflediklerini kaydeden Kılıç, maaş artışlarının yapılmaması ve 13’üncü maaşın ötelenebileceğini söyledi. Kılıç, daha çok öğrenci çekmek için tanıtımla ilgili bütçe kesintinin düzeltilmesini istedi.

 

Katırcıoğlu: “2024 bütçe açığı 220 milyon TL olarak öngörülüyor”

DAÜ Rektör Yardımcısı Salih Katırcıoğlu ise günlük ihtiyaçlara göre overdraft hesaplarının güncellenmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Kısa süre önce yönetime geldiklerinde somut adımları atmaya başladıklarını dile getiren Katırcıoğlu, "Eğer bu bütçe eski usullere göre hazırlanmış olsaydı ortada çok daha büyük bir açık olurdu" dedi.

2024 bütçe açığının 220 milyon TL olarak öngörüldüğünü ifade eden Katırcıoğlu, dış borçlanmanın overdraft olarak şekillenmesi için destek istedi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da söz alarak DAÜ yetkililerine komiteden taleplerini kalem kalem sıralamasını istedi.

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç da emeklilik konusunda önerilerini bütçeye koyduklarını dile getirerek, Bunun kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Kılıç, tanıtım bütçesi konusundaki düzeltme talebini yineledi.

 

Gökçe: “Reform yapılmış olsaydı DAÜ bugün kendi kendine yetecekti"

DAÜ-SEN Özlük Hakları Sekreteri Ulaş Gökçe, DAÜ’de reform yapılması için yıllardır çağrı yaptıklarını anımsatarak, "Bu yapılmış olsaydı DAÜ bugün kendi kendine yetecekti" dedi.

Yapılması gerekenlerin bir protokole çevrildiğini ve bunun iyi bir başlangıç olduğunu kaydeden Gökçe Maliye Bakanı ve ekibine teşekkür etti.

 

Besim: “Tanıtım bütçesi düşürüldü, yeni öğrenci kayıtları açısından sıkıntı yaratacak”

DAÜ Bütçe Komisyonu üyesi Mustafa Besim de 2024 yılı için vergi sorunu çözülmezse DAÜ’nün borç stokunun ortadan kalkamayacağını, bu durumda borçlanmanın da zor olacağını dile getirdi.

Besim, bu sorunlar ortadan kalkarsa, DAÜ’nün döviz geliri olacağı için döviz borçlanabileceğini, bunun mümkün olması için devlet desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Tanıtım bütçesinin düşürüldüğüne de işaret eden Besim, bunun yeni öğrenci kayıtları açısından sıkıntı olduğuna işaret etti.

 

Ek artış yapıldı

DAÜ Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Ali Özarslan da tanıtım faaliyetlerinin önemine işaret ederek, tanıtım faaliyetleri yapılmazsa DAÜ’nün gelir kalemlerinin büyütülemeyeceğini kaydetti.

Burs kalemlerinin düşürülmesinin de sıkıntı yaratacağını söyleyen Özarslan, mevcut bursların sürdürülmek durumunda olduğunu, bu nedenle bursta kısıtlamanın yeni kayıtlar açısından ciddi sorun yaratacağını söyledi.

Bu talepler üzerine kısa bir ara verilerek bütçeye ek ödenek konması görüşüldü.

 Bunun sonucunda tanıtım, ağırlama, tören ve fuar organizasyon kalemine 5 milyon TL'lik; uluslararası tören, tanıtma ve ağırlama kalemine de 25 milyon TL; elektrik alımları kalemine 20 milyon TL'lik artış yapıldı.

Daha sonra DAÜ’nün 2023 yılı itibarıyla tüm vergi borçları ile 2024 yılında tahakkuk edecek tüm vergi borçlarının devlet katkısıyla ödenmesi ve konu hakkında protokol yapılması görüşülüp, karar oybirliğiyle onaylandı.

Ardından “Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi” bütçesinin bütünü oylandı ve 5 milyar 614 milyon 628 bin TL'lik bütçe oybirliğiyle komiteden geçti.

Bu haber toplam 2393 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,