1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Crans Montana'dan sonra ilk kez
Crans Montana'dan sonra ilk kez

Crans Montana'dan sonra ilk kez

Spehar, Guterres’in müzakerelerin yeniden nasıl başlatılabileceğiyle ilgili Akıncı ve Anastasiadis’in fikirlerini dinlemek istediğini kaydetti.

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, bugün Kıbrıslı liderlerle ayrı ayrı görüştü.

Bu sabah Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades ile bir araya gelen Spehar saat 12.00’de de  Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile görüştü.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın haberine göre, Anastasiades, pazar günü New York’a gidiyor ve 22 Eylül tarihinde BM Genel Sekreteri (BMGS) Antonio Guterres ile görüşecek. Guterres  BM Genel Kurulu çerçevesinde Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile de bir araya gelecek.

Guterres, İsviçre’nin Crans Montana kasabasında Temmuz ayında yapılan Kıbrıs Konferansının ardından ilk kez iki toplumun liderleriyle görüşüyor.


 

“CRANS-MONTANA’NIN YANSIMALARI VE GETİRİLERİNİ KONUŞMAK İSTİYOR”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’yla görüşmesi sonrasında kısa bir açıklama yaptı ve görüşmenin iyi geçtiğini söyledi.

Bu sabah Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’le de bir görüşme gerçekleştirdiğini hatırlatan Spehar, liderlerle New York ziyaretleri öncesince bu kapsamda bir araya geldiklerini ifade etti.

Akıncı ve Anastasiadis’in önümüzdeki hafta BM Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirecekleri New York ziyaretinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le de görüşeceklerini ifade eden Spehar, Akıncı ve Anastasiadis’e, Guterres’in kendileriyle Crans-Montana konferansının yansımaları ve getirileriyle ilgili konuşmak istediğini ilettiğini kaydetti. 

Guterres’ın Crans Montana sonrasında liderlere bu görüşmeyle ilgili değerlendirmeler ve çıkarımlar yapmak; bundan sonra neler olabileceğiyle ilgili öneriler üretmelerini önerdiğini anlatan Spehar, Genel Sekreter’in şimdi bunları dinlemek istediğini belirtti.

Spehar, Guterres’in müzakerelerin yeniden nasıl başlatılabileceğiyle ilgili Akıncı ve Anastasiadis’in fikirlerini dinlemek istediğini de kaydetti.

Spehar, Genel Sekreter’in Crans-Montana’daki konferansın yansımaları ışığında önerindeki süreç ve belki müzakerelerin nasıl yeniden başlatılabileceğiyle ilgili liderlerin somut bir fikirleri olup olmadığını görmek istediğini söyledi.

“SOMUT BİR RESİM GÖRME BEKLENTİSİ İÇİNDEYİZ”

Liderlerin New York’ta Guterres’le yapacağı görüşmeyle ilgili beklentisinin ne olduğunun sorulması üzerine ise Elizabeth Spehar, tüm tarafların içinde bulunduğu somut bir resim görme beklentisi içerisinde olduklarını ve Genel Sekreter’in bu aşamada yapılabilecek bir şey olup olmadığını görmek istediğini ifade etti.

“ÖNCE TARAFLARIN FİKİRLERİ…”

Spehar, ancak Gutteres’ın liderler tarafından yürütülen ve “Kıbrıslı” olma özelliği taşıyan çözüm sürecine saygı duyduğunu da dile getirdi ve öncelikle liderlerle tarafların önerileriyle fikirlerini duymak ve daha sonra kendi fikirlerini oluşturmak istediğini ifade etti.

Spehar, BM’nin adada iyi niyet misyonu çerçevesindeki görevlerinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

(TAK)

 

 

Bu haber toplam 2449 defa okunmuştur