1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ÇİRKİN SALDIRIYA KINAMA
ÇİRKİN SALDIRIYA KINAMA

ÇİRKİN SALDIRIYA KINAMA

Güney Kıbrıs’ta aşırı sağcı olarak bilinen ELAM örgütü üyelerinin, ’15 Kasım KKTC’nin Kuruluşunu’ protesto etmek amacıyla düzenlediği eylemde, bölgede bulunan bazı Kıbrıslı Türk araçlara saldırması kınandı

A+A-

 

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Güney Kıbrıs’ta aşırı sağcı Rum Ulusal Halk Hareketi (ELAM) üyelerinin dün Kıbrıslı Türklere karşı yaptığı saldırıyı kınadı.


Kıbrıslı Türklere dün Güney Kıbrıs’ta yapılan ırkçı saldırının sadece kınamakla, ayıplamakla geçiştirilemeyeceğini kaydeden Siber, “Saldırganların yaş ortalamasını düşündüğümüzde Kıbrıs Rum liderliğinin gençlere verdikleri eğitimi bu yönüyle sorgulamaları çağrısında bulunuyorum” ifadesini kullandı.

TDP

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, Güney Lefkoşa’da dün Kıbrıslı Türklere yönelik yapılan saldırıları kınayarak, suçluların mutlaka cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Hüdaoğlu, “Rum yönetiminden Kıbrıslı Türkleri sevdirecek değil, ancak Kıbrıslı Türklere gelecek saldırıları engelleyecek, teşebbüste bulunanları da cezalandıracak bir girişim beklemekteyiz” dedi.

Hüdaoğlu, “Öğrencilerin de olayların içinde yer almaları bizi en çok üzen bölümdür. Bu da gösteriyor ki, eğitim aldıkları okul ve uygulanan müfredat bu çocuk ve gençlere, görüşlerini savunabilecek donanım yerine, farklı kimlikteki insanları şiddetle yok etmeye yönlendirmektedir. Bu zihniyet, sadece Kıbrıslı Türkler için değil, esas Kıbrıs Rum toplumu için de büyük bir sorundur” ifadelerini kullandı.

Bu tür saldırıların tüm Rum toplumuna mal edilmemesi gerektiğinin de altını çizen Hüdaoğlu, “Saldırganlar şiddetle kınanmalı, sorumlular yakalanmalı ve suç cezasız bırakılmamalıdır. Olayı, ne olduğundan farklı boyutlara çekmeli, ama ne de küçümseyip görmezden gelmeliyiz. Genelleme yaparak tüm Rum toplumunu suçlu ilan etmemeliyiz. Saldırganları kınarken, saldırıya karşı çıkanları da takdir etmeliyiz” dedi.

DP - UG

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DPUG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, dün Güney Kıbrıs’ta yaşanan olaylardan Rum ve Türk tarafının eşit derecede sorumlu olduğunu söyledi.

Eylemin yapılacağının önceden bilindiğini, konunun basına da düştüğünü söyleyen Denktaş, “Tedbir almayan Rum tarafı da, gösterinin engellenmesi için Rum tarafından talepte bulunmayan Türk tarafı da yaşananlardan eşit derecede sorumludur” dedi.


SODEP BAŞKANI TUNALI

Sosyal Demokrat Parti (SODEP) Başkanı Tözün Tunalı, dün Güney Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklere yapılan saldırıyı kınadı.

Yazılı bir açıklama yapan Tunalı, “Tamamen ırkçı bir kesimin planlanmış bir şekilde yapmış olduğu bu çirkin saldırının kabul edilebilir yanı yoktur. Kıbrıs görüşmelerinin sürdüğü bugünlerde bu tür saldırıların hiç kimseye yararı yoktur” ifadesini kullandı.

DEV-İŞ

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkan Vekili Hasan Felek, Kıbrıslı Türklere Güney Kıbrıs’ta yapılan saldırıları kınadı.

Saldırıları gerçekleştiren Elam üyesi ırkçı faşistlerin derhal yakalanıp yargılanmasını talep eden Felek, açıklamasında şunları ifade etti:

“Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için devam eden müzakere sürecini baltalamak, her iki toplumun yeniden yakınlaşma çabalarını dinamitlemeyi hedefleyen ırkçı saldırılar, adamıza huzur ve güven yerine çatışmayı, taksimi ve bölünmeyi getirecektir. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir. Her iki taraftaki faşist ve ırkçı hareketleri bir kez daha kınar, olaylarda yaralanan tüm kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.”

KTOEÖS

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Örgütlenme Sekreteri Aziz Selengin, Kıbrıs’ta “faşist, ırkçı saldırıları” kınayarak, yetkililerin sorumlulara göz yummaması, toplumların huzurunu bozan ve şiddet uygulayanların derhal en ağır şekilde cezalandırılması çağrısında bulundu.


DEVRİMCİ KOMÜNİST BİRLİK

Devrimci Komünist Birlik (DKB) Sözcüsü Yusuf Alkım, adanın her iki kesiminde her türlü ırkçı, faşist, gerici hareketlere karşı en sert şekilde yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Alkım açıklamasında adanın her iki kesiminde, ırkçı ve faşist örgütler üzerinde sert yaptırım uygulanması, adadaki çatışmalarda insanlık suçu işleyenlerin demokratik halk mahkemelerinde yargıya çıkarılması, adada bulunacak çözümün nasıl olması gerektiğinin işçi ve emekçi kesime sorulması gerektiğini kaydetti.

KAMU-SEN

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, dün Güney Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklere saldıran ELAM örgütünün kiliseden ve Rum siyasilerden beslendiğini savundu.

“Güney Kıbrıs’taki siyasi erk bu faşist örgütün nerden ve nasıl beslendiğini biliyor” diyen Özkardaş, yazılı bir açıklama yaparak nefret ve düşmanlık içeren böyle eylemleri küçümsemenin ya da ört pas etmenin zafiyet olacağını söyledi.

MAĞUSA İNİSİYATİFİ

Mağusa İnisiyatifi, aşırı milliyetçi, ırkçı, faşizan ve yabancı düşmanlığı unsurlarla mücadele etmek için, hızlı tepki oluşturulmasının elzem olduğunu belirterek, liderlerin, kapsamlı çözümü beklemeden, mücadele için insan hakları merkezli bir güven yaratma açılımı yapmasının son derece gerekli olduğunu bildirdi.

Lefkoşa’da dün yaşanan saldırı olayıyla ilgili açıklama yapan Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Mertkan Hamit, saldırılardan sorumlu olan aşırı unsurların kınanmasının yeterli olmadığını, işlenen suçlarla ilgili bir yargı sürecinin başlatılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Hamit, sorumluların yargılanmasının güven oluşturmakla ilgili ilk adım olduğunu ancak daha yapısal uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, “Eğitim sistemindeki aşırı unsurların ayıklanması, eğitmenlerin aşırı unsurları besleyecek nitelikteki bilgileri sunmasının önüne geçebilecek denetleyici mekanizmaların oluşturulması ve öğretmen yetiştirme süreçlerinin yeniden ele alınması en kısa zamanda uygulanması gereken parametrelerdir” ifadesini kullandı.

Bu haber toplam 2296 defa okunmuştur
İlgili Haberler