1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cezaevindeki salgına gardiyan tepkisi
Cezaevindeki salgına gardiyan tepkisi

Cezaevindeki salgına gardiyan tepkisi

Merkezi Cezaevi'nde meydana gelen COViD-19 salgını ciddi bir krizi de beraberinde getirdi.

A+A-

Merkezi Cezaevi'nde meydana gelen COViD-19 salgını ciddi bir krizi de beraberinde getirdi.

Birçok mahkumun ardından 8 gardiyanın da pozitif çıkmasıyla gardiyanlar duruma tepki gösterdi.

Merkezi Cezaevi önünde toplanan gardiyanların gerekli önlemler alınmadan işbaşı yapmayı reddetti. İçişleri Bakanı Kutlu Evren'in cezaevine gelmesi ve burada yapılan istişareler ile uzun uğraşlar sonucu gardiyanlar iş başı yapmayı kabul etti. 

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, sabah saatlerinde cezaevi önünde yetkili sendikalar ile gardiyanlar, Temaslı Takip Merkezi Sorumlusu Doktor Şebnem Benar ve Cezaevi Müdürü Metin Bilmem ile biraraya geldi. 

Sendikalar ve gardiyanların taleplerinin yerine getirileceği sözünü veren Bakan Evren, buradaki görüşmenin ardından Cezaevi'nden ayrıldı. 

Bakanın Cezaevinden ayrılmasının ardından, gardiyanlar ve sendika başkanları, Temaslı Takip Merkezi Sorumlusu Dr. Şebnem Benar ile konuşmasını sürdürdü.

Gardiyanlar, kısa süre de olsa verilen sözlere rağmen görev başına geçip geçmemekte tedirginlik yaşadı. Bakan ile olumlu bir görüşme geçirdikleri gözlemlenen gardiyanlar, kısa süre sonra sendika ile de istişare içinde görev başına geçmeyi kabul etti. 

Talepler neler?

Cezaevi çalışanları birkaç maddeden oluşan taleplerini yetkililere sundu. Talepler arasında; gardiyanların hasta olan tutuklularla temasının en aza indirilmesi, bu bağlamda günde 3 kez yapılan sayımın 1 kez ve açık alanda yapılmasını, cezaevinde konuşlandırılacak ve sağlık alanında görev yapacak bir hemşire olmasını, hijyen için gerekli maske ve tulum sıkıntısının giderilmesi ve görevden çıkan ve ailesinin dışında kalacak ayrı yeri olmayan personellere geçici bir süreliğine konaklama alanı temin edilmesi yer aldı.

Sendikalar açıklama yaptı

Gardiyanlarla istişaresini bitiren KAMU-SEN Başkanı Metin Atan ile KTAMS Başkanı Güven Bengihan, burada basına açıklama yaptı. 

Bakan Evren ile olumlu bir görüşme geçirdiklerini ifade eden sendika başkanları, verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediğine dair takipçi olacaklarına vurgu yaptı. 

8 gardiyan, 113 tutuklu/mahkûm pozitif

Elde edilen son bilgiye göre 8 gardiyan, 113 tutuklu/mahkûm coronavirüse yakalanırken 150’den fazla da “temaslı” bulunuyor.

Neler yaşanmıştı? 

Hatırlanacağı üzere; COVID-19 olan ve önce otele, ardından yeni cezaevine taşınan 79 mahkum ve tutuklu ‘sular akamadığı’ gerekçesiyle dün yeniden karantina oteline götürülmüştü.

YENİDÜZEN’e konuşan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, yeni cezaevindeki 3 su motorunun arızalandığını, 2 gündür mahkumlara su verilemediğini anlatmıştı.

Bengihan,“Ellerini yüzlerini dahi yıkayamazken nasıl olur da sağlıklı ve hijyen içinde COVID-19’u atlatmalarını bekleyebiliriz bilemiyorum” şeklinde konuşmuştu.

Fotoğraf: Fehime Alasya

Bu haber toplam 2962 defa okunmuştur