1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. CENEVRE'DE KIBRIS ZİRVESİ 1. GÜNÜNDE
CENEVRE'DE KIBRIS  ZİRVESİ 1. GÜNÜNDE

CENEVRE'DE KIBRIS ZİRVESİ 1. GÜNÜNDE

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde saat 11:00’de başlayan görüşme saat 15:00’de sona erdi.

A+A-

LİDERLER BİRİNCİ GÜN GÖRÜŞMESİNİ TAMAMLADI

SAAT 22:51

Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, Cenevre’deki Kıbrıs zirvesi çerçevesinde bugün gerçekleştirdikleri görüşmeyi saat 20.00’de (KKTC saatiyle 22.00’de) tamamladı. Liderler, aradan sonra saat 18.00 sıralarında (KKTC saatiyle 20.00) başladıkları ve 2 saat süren görüşmelerinde, daha önce Kıbrıs'ta yapıldığı gibi, “Güvenlik ve Garantiler”le ilgili fikir eksersizleri yaptı. Cenevre zirvesinde yarın sabah “Yönetim ve Güç Paylaşımı” ile “AB ve Ekonomi” konuları görüşülecek.

 

İSVİÇRE HÜKÜMETİNDEN YEMEK

Bu arada liderler, saat 20.30’da (KKTC saatiyle 22.30) İsviçre hükümetinin onurlarına verdiği yemeğe katıldı. Yemeğe, Cenevre’de bulunan Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi parti başkanlarıyla iki tarafın müzakere heyetleri da yer aldı. Elde edilen bilgiye göre yemeğe, Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit katıldı. UBP’yi ise görüşmede Oğuzhan Hasipoğlu temsil etti.

 

SAAT 20:15

AKINCI İLE ANASTASİADİS KKTC SAATİYLE 19.50’DE YENİDEN BİR ARAYA GELDİ

Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis saat 17.50’de (KKTC saatiyle 19.50) yeniden bir araya geldi.

Liderlerin, “Güvenlik ve Garantiler” konusunda fikir teatisinde bulunması, zaman kalması halinde “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunda açıkta kalan diğer konuları irdelemesi bekleniyor.
Cenevre’de bu sabah saat 09.00 sıralarında müzakerelere başlayan ve yaklaşık 4 saat görüşen liderler “Mülkiyet” ve “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlıklarını ele aldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, görüşmelere ara verildiğinde yaptığı açıklamada, yoğun günler yaşanan İsviçre’de herşeyin planlandığı gibi gittiğini söylemişti. Burcu, konuların planlandığı şekilde tartışıldığını belirtmişti.

Liderler Cenevre saatiyle saat 13.00’de ara vermiş ancak müzakere heyetleri çalışmaya devam etmiş ve “Mülkiyet” konusundaki teknik çalışmada bulunmuştu. Teknik heyetler kendi aralarında toplanıp, uzlaşıları artırmaya dönük çalışma yaptı.

Müzakereci Özdil Nami de bu süre içinde müzakereler nedeniyle Cenevre’de bulunan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Başbakan Yardımcısı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve beraberindeki heyetleri bilgilendirdi.

Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis bu akşam saat 20.30’da Cenevre’de bulunan Türk ve Rum siyasi parti başkan ve temsilcileriyle yemekte bir araya gelecek. (tak)

 

SAAT 19:39

MÜZAKERECİ NAMİ SİYASİ PARTİLERİ BİLGİLENDİRDİ

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cenevre'de gerçekleştirilen Kıbrıs müzakerelerinin ilk günü ile ilgili siyasi parti başkanlarına brifing verdi.

Nami, bu kapsamda Cenevre'de Kıbrıs Türk heyetinin bulunduğu President Wilson Hotel'de siyasi parti başkan ve temsilcilerini bilgilendirdi. 
Nami'ye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile müzakere heyetinden bazı üyeler eşlik etti.

Toplantıya UBP adına Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve heyetleri katıldı. (tak)

1483980395-002.jpg

 

SAAT 18:58

MÜZAKERECİ NAMİ SİYASİ PARTİLERİ BİLGİLENDİRİYOR

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cenevre'de gerçekleştirilen Kıbrıs müzakerelerinin ilk gününü siyasi parti temsilcileri ile değerlendiriyor. Nami, bu kapsamda Cenevre'de Kıbrıs Türk heyetinin bulunduğu President Wilson Hotel'de siyasi parti başkan ve temsilcilerine müzakerelerin ilk günü hakkında brifing veriyor.

Toplantıya UBP adına Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve heyetleri katıldı.

Bu arada İsviçre hükümeti, bu akşam Kıbrıs müzakereleri dolayısıyla BM, Türk ve Rum heyetleri onuruna yerel saatle 20.30'da (KKTC saatiyle 22.30’da) İnter Continental otelde akşam yemeği verecek. Yemeğe, müzakereler dolayısıyla İsviçre'de bulunan siyasi parti başkan ve temsilcileri de katılacak. (tak)

 

SAAT: 16.10

‘IMF ve Dünya Bankası uzmanları davet edilebilir’

Cenevre’de Liderler günün ilk görüşmesini tamamladı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis’in katılımıyla İsviçre’deki Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde saat 11:00’de başlayan görüşme saat 15:00’de sona erdi.

Müzakerelerde bugün “Mülkiyet” konusu ele alındı ardından, Yönetim ve Güç Paylaşımı”na geçildi.Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından elde edilen bilgiye göre toplantının mülkiyetle ilgili bölümünde, bu başlıkta açıkta kalan ve uzlaşı bekleyen alanlardan yeni uzlaşılar sağlanabilecek hususlar belirlendi.

Belirlenen bu hususların uzlaşılara dönüşmesi için teknik uzmanlar çalışmaya başladı. BRT’nin haberine göre Mülkiyet konusundaki teknik çalışmaya tarafların gerek görmesi durumunda, ilgili konular ele alınırken, IMF ve Dünya Bankası uzmanlarının davet edilebileceği belirtildi.

Görüşmeler saat 17:00-19.00 saatleri arasında müzakereciler düzeyinde devam edecek. Liderler bu akşam saat 19:30’da ikinci kez bir araya gelecek ve görüşme saat 22:00’ye kadar sürecek.

Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, görüşmelerle ilgili saat 16:30’da basına açıklama yapması bekleniyor.

(brt)


SAAT: 14.30

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum liderı Nikos Anastasiadis bu sabah başladıkları müzakerelerin ilk toplantısına 20 dakika ara verdi ve ardından tekrar bir araya geldi.

“Mülkiyet” konusunu görüşmeyle başlayan liderler saat 12.00 (Kuzey Kıbrıs 14.00) sıralarında ara verdikleri görüşmeye 12.20’de (Kuzey Kıbrıs14.20) devam ettiler.

Mülkiyet konusuyla ilgili ilk görüşmede, açıkta kalan ve uzlaşı bekleyen alanlardan yeni uzlaşılar sağlanabilecek hususlar belirlenerek, listelendiği öğrenildi.

Mülkiyet ana başlığı altında askıda bekleyen ve bugüne kadar yakınlaşma sağlanamayan bu hususların uzlaşılara dönüşmesi için teknik uzmanlar çalışmaya başladığı belirlendi.

Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs Türk tarafının temel arayışının mevcut yakınlaşmaların çoğaltılması olduğundan, varılan mutabakatların yeniden tartışmaya açılması ihtimalini süreci olumsuz etkileyecek bir yaklaşım olarak değerlendiriyor.

Bu arada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’nin İsviçre saatiyle 14.30’da basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu. (tak)


SAAT: 13.00

Çözüm ve Barış Platformu adına Cenevre’de bulunan Mertkan Hamit, resmi olmayan bazı bilgiler paylaştı.

Hamit’in verdiği bilgilere göre; 25 önemli uzlaşılmayan konu bulunuyor, 20’si uzlaşılırsa 5'li konferans mümkün olacak.

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın dün BM Genel Sekteri ile 20 dakika telefon görüşmesinde vurgulanan nokta 5'li konferansın modeli olduğu iddia ediliyor. Anastasiadis’in, 5’li konferansa, Kıbrıs Cumhuriyeti mi yoksa Kıbrıs Rum toplumu adına mı katılacağı tartışılıyor.


SAAT: 11.30

masa.jpg

Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Ofisi Genel Müdürü Michael Möller, Twitter aracılığıyla yayımladığı mesajında, Kıbrıs müzakerelerinin Cenevre'de başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

un.jpg

Möller, “Cenevre barış ruhunun” müzakerelere rehberlik etmesi dileğinde bulundu.


SAAT: 11.05

BM’nin Cenevre Ofisi’neki ilk toplantıya önce  ekibiyle Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis geldi. Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı da ardından geldi. Liderleri  BM Cenevre Ofisi Genel Müdürü Michael Möller, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar karşıladı. Görüşme öncesi herhangi bir seremoni yapılmadı. Seremoninin 12 Ocak'ta 5.Konferans öncesi yapılması planlanıyor. Gün içerisinde gelişmelerle ilgili açıklamanın yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor.

anastas-bm.jpg

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades’e Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis, müzakere heyetin üyeleri Erato Kozakou Markoullis, Kypros Chrysostomides, Polyvios Polyviou, Panayiotis Demetriou, Nikos Cleanthous, Toumazos Tsielepis, Marios Eliades ve uzmanlardan oluşan bir ekip eşlik ediyor.

Heyete ayrıca, Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides, Hükümet Sözcüsü Nikos Christodoulides, Anastasiadis’in müsteşarı Constantinos Petrides, Hükümet Sözcüsü yardımcısı Victoras Papadopoulos ve diğer yetkililer katılıyor.

 Ulusal Konsey üyeleri: DİSİ Başkanı Averof Neophytou, AKEL Genel Sekreteri Andros Kyprianou, DİKO Başkanı Nicolas Papadopoulos, EDEK lideri Marios Sizopoulos, Vatandaşlar İttifakı Başkanı George Lillikas, Dayanışma Hareketi Başkanı Bayan Eleni Theocharous, Ekologlar Hareketi – Vatandaşlar İşbirliği Başkanı George Perdikis ve eski Cumhurbaşkanı George Vassiliou da Anastasiades'e eşlik ediyor.

bm-akinci.jpg

Akıncı’ya bugünkü görüşmede Müzakereci Özdil Nami, Sözcüsü Barış Burcu,  Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin ve müzakere heyeti eşlik ediyor.

----------------

SAAT: 10:50

Müzakerelerin başlayacağı BM’nin Cenevre Ofisi’ne hazırlıklar tamam.  Basın yerini aldı, KIBRISLI liderlerin gelişi bekleniyor. 

Liderlerin gelişi öncesinde BM binasında hareketli saatler yaşandı. Zirveyi Kıbrıslı Türk ve Kıbrılı Rum basın mensupları yanında uluslar arası basın da takip ediyor.

bm-hali.jpg 

bm-bina.jpg

İlk toplantının Kıbrıs (kuzey) saatiyle 11.00'de başlaması bekleniyor.

Bu haber toplam 4998 defa okunmuştur
İlgili Haberler