1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Cenevre'de iki ayrı müzakere
Cenevre'de iki ayrı müzakere

Cenevre'de iki ayrı müzakere

Politis gazetesi, Cenevre konferansında iki ayrı odada müzakereler olacağını yazdı

A+A-

 

Politis gazetesi, Cenevre konferansında iki ayrı odada müzakereler olacağını, ilk odada garantör ülkeler, BM ve liderlerin güvenlik konusunu ele alacaklarını, ikinci odada ise müzakere gruplarının Kıbrıs sorununun iç konularını (yönetim-toprak-mülkiyet) görüşeceklerini iddia etti. Konferansın ilk gününde güvenlik toplantısının yapılacağını, Kıbrıs Türk tarafından bir kaynağın ise gazeteye, Kıbrıs Rum tarafının 1960 garanti anlaşmalarının tamamen kaldırılması tezinde ısrar etmesi durumunda ise müzakerenin bir tek şartla; askerlerin tamamının çözümün ilk gününden adadan ayrılmasının kabul edilmeyeceği şartıyla sürebileceğini söylediği haberde iddia edildi. Söz konusu kaynağa göre, “geri çekilmeye ilişkin bir takvim üzerinde uzlaşıya varılması, buna eş zamanlı olarak da Kıbrıs Rum tarafının, iç yönetime ilişkin bir dizi başlıktaki tezlerini netleştirmesi” istenecek.Gazete, bu çerçevede, iki liderin ikinci odaya tek başlarına gireceklerini ve yönetim, mülkiyet ve toprak konularını ele alacaklarını belirtti. Güvenlik konusundaki diğer unsurlarda ise Türkiye’nin Yunanistan’la dostluk anlaşması imzalamayı istediğine dair emareler bulunduğunu öne süren gazete, askerlerin tümünün Kıbrıs’tan çekilmesine ilişkin takvime dair çetin müzakerelerin yaşanmasının beklendiğini yazdı.

Habere göre, bu takvimin bitiş süresinin kesin mi olacağı yoksa bitiş süresinin sonunda yeniden mi değerlendirileceği ele konusu müzakere edilecek.

Haberde ayrıca, Eide’nin önerisinin ilke olarak kabul edilmesi durumunda müzakerelerin iç konularda beklemede olan unsurlara yoğunlaşacağı belirtilirken, beklemede olduğu iddia edilen konulara da sırasıyla yer verildi.

Bu haber toplam 2175 defa okunmuştur