1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Bütçenin % 30’u akaryakıt gelirlerinden”
“Bütçenin % 30’u akaryakıt gelirlerinden”

“Bütçenin % 30’u akaryakıt gelirlerinden”

Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, artan benzin fiyatlarını, atılması gereken adımları YENİDÜZEN’e değerlendirdi.

A+A-

Ayşe GÜLER

Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, artan benzin fiyatlarını, atılması gereken adımları YENİDÜZEN’e değerlendirdi.
Çağdal, akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde ‘yakıt maliyetinin ve devlet vergilerinin’ en önemli iki nokta olduğunu vurguladı.
Yakıt maliyetlerinin dolar kuru ve uluslar arası fiyatlara göre belirlendiğini söyleyen Çağdal, benzin fiyatlarında yaşanan sıkıntının bu noktadan kaynaklandığını ifade etti.

“Üst kurul oluşturulmalı”
Ülkede enerji ve akaryakıta yönelik üst bir kurulun oluşturulması gerektiğini vurgulayan Çağdal, böylelikle sektörde düzenlemeler yapılabileceğini, alternatif kaynakların göz önünde tutulabileceğini belirtti.
Çağdal, söz konusu kurul sayesinde sektörde rekabet edilebilir bir ortamın yaratılacağını da dile getirerek, bununla birlikte fiyatlandırma ve ürün kalitesine yönelik adımların atılabileceğini kaydetti.

“Bütçenin yüzde 30’u akaryakıt gelirlerinden”
Uluslar arası fiyatlar yükseldiği zaman, akaryakıt gelirlerine ihtiyaç olduğunu söyleyen Çağdal, bütçenin yüzde 30’unu akaryakıt gelirlerinin karşıladığına dikkat çekti.

Akaryakıt fiyatları nasıl belirlenir?
Petrol fiyatlarının her gün değiştiğini kaydeden Çağdal, otomatik fiyatlandırmada 15 iş günündeki fiyatların takip edildiğini ve ortalama fiyat alınarak yeni ücretin belirlendiğini kaydetti.

“100 TL’nin 45 TL’si vergiye gidiyor”

Çağdal, “100 TL’lik benzin alındığında, bunun 45 TL’si vergidir. 43 TL’si maliyet, geriye kalan yüzde 10’luk kısımda nakliyeci, benzinci ve dağıtımcı firmaların payıdır” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2081 defa okunmuştur
Etiketler :