1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bu da oldu!
Bu da oldu!

Bu da oldu!

Ercan Havaalanı sözleşmesinin uzatılmasına yönelik Bakan Ertuğruloğlu’ndan Başbakan Özgürgün’e resmi yazı: “Onay vermediğim bir kararın, bulunduğum bir toplantının kararı olarak lanse edilmesine ciddi ve yasal itirazım olduğunun bilinmesinde fayda vardır.

A+A-

Ercan Havaalanı işletmecisi ile Dışişleri Bakanı arasındaki “rüşvet iddiaları” kamuoyunun gündeminde yer alırken, Bakanlar Kurulu kararındaki “sahtelik” yazışmalarla ortaya çıktı.

Meclis’te 12 Haziran’da gündeme gelen ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun “haberim yok” dediği Ercan Havaalanı’yla ilgili sözleşmenin 4 yıllığına uzatılması kararı geri alınmadı, ancak, Resmi Gazete’deki “karar numarası” düzeltildi.

“Bir hafta önce karar alınmış” gibi Resmi Gazete’ye yansıyan tarih, Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri İlhan Varol’un “ivedi” başlıklı talebi ile düzeltilme yoluna gidildi.

“Karar” değil “karar numarası” düzeltildi, Bakanlar Kurulu kararında “sahtelik” resmi yazışmalara yansıdı.

Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri’nin “ivedi” talebinde şu ifadeler yer aldı:
“Bakanlar Kurulu’nun 2.5.2017 tarihli ve H(K-I)1277-2017 sayılı karar numarası sehven yanlış yazıldığından doğru karar numarası H(K-I)1374-2017 sayı ve 9.5.2017 tarih olarak düzeltme yapılması.”

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’ndan Başbakan Özgürgün’e… “Talep edilen 7 düzeltmeden sadece 3’ünün dikkate alındığı, 4’ünün ise alınmadığı şekliyle karar üretmekte ısrar var ise kararın tarihinin 2 Mayıs 2017 yerine 9 Mayıs 2017 olarak değiştirilmesi şarttır…”


Ertuğruloğlu mektup yazmış

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun Başbakan Hüseyin Özgürgün’e bu amaçla 22 Mayıs 2017 tarihli resmi bir yazı yazdığı da belgelerle ortaya çıktı.
Ertuğruloğlu bu yazısında, kararla ilgili talep ettiği 7 düzeltmeden sadece 3’ünün dikkate alındığını belirtti.
Ertuğruloğlu, Başbakan Özgürgün’e yazdığı resmi bir yazı ile “Onay vermediğim bir kararın, bulunduğum bir toplantının kararı olarak lanse edilmesine ciddi ve yasal itirazım olduğunun bilinmesinde fayda vardır” uyarısını yaptı.

Ertuğruloğlu, Meclis konuşmasında, Bakanlar Kurulu kararına yönelik yaşanan “sahteliği” de şöyle anlatmıştı:
“Önerge Bakanlar Kurulu’na 27 Nisan’da gönderildi, 2 Mayıs’taki toplantıda konu dikkatimi çekti. ‘Söz konusu Emrullah Turanlı ise buna bakmam lazım’ dedim. O gün bu yönde bir  karar alınmadı. Ben önerilen metinde 7 değişiklik talep ettim. Bunlar yapılırsa onay verebileceğimi söyledim. Bununla ilgili ilk yazım 5 Mayıs tarihliydi. 8 Mayıs’ta adadan ayrıldım. TC Savunma Bakanının davetiyle Türkiye’ye gittim. 9 Mayıs’taki Bakanlar Kurulu toplantısına katılamadım. 11’inde dönüm, 16’sında Bakanlar Kurulu’na gittim.  Bana böyle bir karar alındığı iletildi. Bu kararda onayım yoktur. Benim katılmadığım bir toplantıda alınan bu karar 2 Mayıs’ta alınmış gibi gösterildi.  Buna itiraz ederek, kararın katılmadığım 9 Mayıs’ta alındığının gösterilmesini istedim.  Öyle değiştirildi.”

Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri’nden ivedi: “Bakanlar Kurulu’nun 2.5.2017 tarihli ve H(K-I)1277-2017 sayılı karar numarası sehven yanlış yazıldığından doğru karar numarası H(K-I)1374-2017 sayı ve 9.5.2017 tarih olarak düzeltme yapılması…”

 

Neler oluyor?

“Ercan’daki hukuki aksaklıklar bu sözleşmeyle hat safhaya ulaştı” görüşünün ön plana çıktığı karar, Bakanlar Kurulu’nda yaşanan süreçle de yeni bir boyut kazandı.
Ercan İşletmecisi, Taşyapı Grup sahibi Emrullah Turanlı, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada, “Davalarımı geri çekmek karşılığında sözleşmemi uzatmayı önerdiler, kabul ettim, sözleşme uzatıldı” demişti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ise Meclis’te yaptığı savunmada “Burada hiçbir yanlış işlem yok. Hükümet kararın arkasındadır” savunmasını yapmıştı.

Ertuğruloğlu: Şimdi öğrendim

Meclis’in geçtiğimiz pazartesi günü yer alan birleşimine, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun sözleri damgasını vurmuştu.
Ertuğruloğlu, “Ek sözleşmenin imzalandığını ilgili bakandan şimdi öğrendim. Bu kararda onayım yoktur. Benim katılmadığım bir toplantıda alınan bir karardır” açıklamasını yapmıştı.
Tahsin Ertuğruloğlu, Ercan’ın “mali” ya da “inşaat” anlamında denetlenmediğini de hem Meclis konuşmasında, hem de YENİDÜZEN’e verdiği özel röportajda tekrarladı.

 

 

Bu haber toplam 4993 defa okunmuştur