1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Bizim için her şey daha zor!”
“Bizim için her şey daha zor!”

“Bizim için her şey daha zor!”

Kamuda örgütlü 3 sendika dün ‘zamlar ve hükümetin ekonomi politikaları’nı protesto için tam gün grev yaptı, Yenidüzen eyleme çıkmayan özel sektöre de söz hakkı verdi

A+A-

Dila ŞİMŞEK


Özel sektör çalışanları kamuda örgütlü 3 sendikanın, hükümetin ekonomi politikalarını ve zamları protesto etmek amacıyla yaptığı grevi haklı buldu, kendi haline yandı.

Özel sektör çalışanları greve destek belirtti, ancak, özelde çalışanların yıllardır çok daha kötü şartlarla geçim mücadelesinde olduğunu kaydetti. Çalışanlar, ülkedeki kötüye giden ekonomiyi ve zamları eleştirdi, “Kamu çalışanlarının grev yapmakta haklı olduğu konular var” dedi. Ancak çalışanlar, her ne kadar greve destek belirtse de, kamu çalışanlarının kendilerinden çok daha iyi durumda olduklarını hatırlattı.
YENİDÜZEN’e konuşan özel sektör çalışanları, kötüye giden ekonomiye karşı yapılan grevi haklı bulurken ve özel sektör çalışanlarına göre kamu çalışanlarının ‘şikayet edecek bir şeylerinin olmaması’ gerektiği görüşünü de belirtti.

Kimi çalışanlar ise, özel sektör personellerinin yıllardır bu durumda, hatta çok daha kötü şartlarla çalıştığını, kamu çalışanlarının ‘şikayet edecek sebebi olmadığını’ söyledi. Çalışanlar, “Bizi temsil eden bir kurum yok. Maaşımıza zam yapan yok. Kamu sendikaları, işin ucu kendilerine dokununca grev yaptı” şeklinde konuştu.
Özel sektör çalışanları, kendilerini temsil eden bir sendika olmamasından şikayet etti, “Biz grev de yapamayız, kendi hakkımızı da arayamayız” dedi.

 

Özel sektör çalışanları ne dedi?

a1-063.jpg

Devrim Yalçın (Hasar tespitçi): “Özel sektör çalışanı olarak, kamuya kıyasla çok daha zor şartlar altında çalışıyoruz”

“Hayat şartları ülkemizde gittikçe daha da zorlaşıyor. Hayat pahalılığı varken, maaşlara zam gelse de aylık geçimi sağlamak artık eskisi kadar kolay değil. Kamu çalışanlarının grev yapmakta haklı olduğunu düşünüyorum. Ancak özel sektör çalışanı olarak, kamuya kıyasla çok daha zor şartlar altında çalışıyoruz ve sesimizi bizim adımıza duyuran bir kurumumuz da yok…”

Kadriye Bakar (Market sahibi): “Özel sektör çalışanları yıllardır zor şartlar altında”

“Gerek kamuda, gerek özel sektör çalışanlarında artık harcama yapacak para kalmadı. Ben marketimin kirasını ödemek için aylık belli bir kazanç almak zorundayım. Ancak kazancım, müşterinin yoğunluğuna bağlı olduğu için, ay sonunda ne kadar kazanacağımı hiçbir zaman bilmiyorum. Kamu çalışanlarının en azından garantili bir işi, maaşı olması özel sektöre göre çok büyük bir avantaj. Ülke olarak gelen zamları protesto etmeliyiz, ama özel sektör çalışanlarının bu koşullara yıllardır maruz kaldığını unutmamak gerekir.”

Ahmet Özturan (Ayakkabı üreticisi): “Yıllardır geçim mücadelesindeyiz”

“Benim orta halli bir ayakkabı fabrikam var. Yıllarca kendi emeğimle çalıştım. Ben 3 sendikanın grev yapışını ‘iğne bana batınca acıdı’ olarak görüyorum. Özel sektör çalışanları yıllardır, sosyal haklarından mağdur, temsilcisiz, minimum maaşla çalışıyor. Kimse buna ses çıkarmadı. Kamu çalışanları çok daha iyi maaş alırken her şey yolundaydı. Ne zamanki hayat pahalılığından kendileri de etkilendi, o zaman grev yapıyorlar. Özel sektöre hayat pahalılığı yeni bir şey değil, yıllardır geçim mücadelesindeyiz”

Ahmet Tamer (Elektronik işletme sorumlusu): “Hükümetin de durumu düşünülerek talepte bulunmalı”

“Hayat pahalılığı ve son zamanlarda gelen zamlar, herkesçe bilinen gerçeklerdir. İnsanlar artık grev yapmak zorunda hissediyor kendilerini. Ancak hükümetin de elinde ne olduğu, nasıl bir bütçesi olduğu göze alınarak talepte bulunulmalı diye düşünüyorum. Ülkede kamu ve özel çalışanları, hatta hükümetin kendisi de ekonomik olarak dara düştü.”

Mehmet Altınöre (Özel sektör emeklisi): “Özel sektör çalışanları ne yapsın?”

“Ben yıllarca özel sektörde çalışıp, emekli oldum. Kamuda çalışanlar, kamu için grev yapıyor. Peki bizler ne yapalım? Özel sektör çalışanları ne yapsın? Özel sektör çalışanları, hayat pahalılığında itiraz edebilecekleri bir zam bile almadılar. Yıllarca doldurulmuş maaşla iyi geçinen kamu çalışanları, şimdi kendileri de geçim derdine düşünce pahalılıktan şikayet ediyor.”

Cuma Atila (İnşaat teknikeri): “Bizleri temsil eden bir kurum bile yok”

“Özel sektör çalışanlarını temsil eden bir kurumun bulunmaması, bizlerin elini kolunu bağlıyor. Evet, kamu çalışanları haklı çünkü hayat pahalılığı var. Ama bunca insan onların aylık kazancının yarısına, belki daha azına çalışırken özel sektörün değil de onların grev yapması çok ironik.”

a2-055.jpg

Nidai Köse (Serbest meslek): “Grev yapanların, çözümü de üretmesi gerekir”

“Ben kamu çalışanlarının, hükümetin ekonomik durumunu ve onların da Türkiye’den katkı payı almadıklarını göz önünde bulundurarak talepte bulunması gerektiğine inanıyorum. Şimdi devlet, bu talepleri karşılayabilmek için vergileri arttırma yöntemine gidecek. Grev yapılırken, ‘bunu talep ediyoruz, çözüm olarak da şunu yapın’ demeleri gerekir. Çözüm vermeden, talepte bulunmakla hiçbir şey hallolmaz.”

Göksel Bulut (Kuaför): “Özel sektör çalışanları hayat pahalılığı ile mücadele etmeye çalışıyor”

“Ben özel sektör çalışanıyım. Bizler yıllardır gelen zamlara ve hayat pahalılığına karşı, haklarımızı temsil eden bir kurum olmadan, maaşlarımıza zam yapılmadan mücadele etmeye çalışıyoruz. Kamu çalışanlarının da elbette haklı oldukları konular vardır ancak halkın çoğunluğu çok daha az bir miktar ile resmen mücadele verirken şikayet etmeye yeterli sebepleri olduğunu sanmıyorum.”

Nezih Onalt (İşletme Direktörü): “Kamu çalışanlarının bazı şikayetlerini haklı buluyorum”

“Kamu çalışanlarının binaların kötü şartları, istihdam yapılmaması gibi şikayetlerini haklı buluyorum. Ülkedeki tüm sektörler, ekonomik olarak durgun halde. Bu sebeple halkın şikayet halinde olması doğal. Bence hükümet, ekonomi alanında düzenli ve planlı bir çalışma yapıp, ülkeyi biraz canlandıracak politika uygulamalı.”

Mehmet Kermeoğlu (Kasap): “Özel sektörde grev yapabilen yok, yapsak dinleyen yok, belki kamu çalışanlarını dinlerler”

“İnsanların alım gücü oldukça düştü. Özel sektörün ayakta duracak hali kalmadı. Eskiden gelen müşteriler, diledikleri kadar ürün alırdı, sırada beklerdiler. Şimdi ise kampanya yaptığımızda bile tereddütle alırlar. Halk olarak ekonomi karşısında eridik bittik. Bu sebeple yapılan grevi haklı buluyorum. Özel sektörde grev yapabilen yok, yapsak dinleyen yok, belki kamu çalışanlarını dinlerler…”

Endar Kıralp (Cam üretim dükkanı çalışanı): “Grev yapmakta pek de haklı değiller”

“Bence kamu personelleri, özel sektör çalışanlarına kıyasla grev yapmakta pek de haklı değil. Çünkü çok daha iyi koşullarda, çok daha garantili bir şekilde, rahatça çalışıyorlar. Bizler sıkıdayız. Daha birkaç ay önce hayat pahalılığından maaşlarına ek verilmişken böyle bir grevi gereksiz buluyorum.”

Mehmet Acet (Cam üreticisi ): “Kamu personelleri grev yapıyorsa biz ne yapalım?”

“Kamu çalışanları, kolay ve garantili yoldan para kazanmanın rahatlığı ile grev yapıyor. Biz özel sektörde, para kazanabilmek, kiramızı, personellerimizin maaşını karşılayabilmek için bin bir yol deniyoruz. Örneğin kendileri bayramda hem tatil olup, hem de maaş almaya devam edecekken, ben satış yapmadığım halde aynı kirayı ödemek zorunda kalacağım, bir aylık kazancım azalmış olacak. Kamu personelleri grev yapıyorsa biz ne yapalım?”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190413100507.jpg

Bu haber toplam 2172 defa okunmuştur
İlgili Haberler