1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bir yılda 7 kurumda ‘yolsuzluk’ soruşturması!
Bir yılda 7 kurumda ‘yolsuzluk’ soruşturması!

Bir yılda 7 kurumda ‘yolsuzluk’ soruşturması!

Devlet kurumlarındaki ‘yolsuzluk’ ve ‘usulsüzlük’ iddialarına bir yenisi daha eklenerek, iddialarla ilgili soruşturma açılan kurum sayısı 7’ye yükseldi

A+A-

 

Güzelyurt Araç Kayıt Şubesi, Telekomünikasyon Dairesi, Mağusa Devlet Hastanesi, Taşkent Kooperatifi, Mağusa Kooperatif Merkez Bankası DAÜ Şubesi, Binboğa Yem Fabrikası’nın ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Trafik Dairesi altındaki Sürüş Ehliyetleri Müfettişliği’nde ‘yolsuzluk’  iddiaları gündeme geldi. Bir yıl içerisinde ‘yolsuzluk’ ile ilgili yargıya taşınan kurum sayısı 7 oldu.  

Didem MENTEŞ

Ülkede son dönemlerde kamuoyuna yansıyan devlet kurumlarındaki ‘yolsuzluk’ ve ‘usulsüzlük’ iddialarına bir yenisi daha eklenerek, iddialarla ilgili soruşturma açılan kurum sayısı 7’ye yükseldi.

Güzelyurt Araç Kayıt Şubesi, Telekomünikasyon Dairesi, Mağusa Devlet Hastanesi, Taşkent Kooperatifi, Mağusa Kooperatif Merkez Bankası DAÜ Şubesi, Binboğa Yem Fabrikası’nın ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Trafik Dairesi altındaki Sürüş Ehliyetleri Müfettişliği’nde ‘yolsuzluk’  iddiaları gündeme geldi. Bir yıl içerisinde ‘yolsuzluk’ ile ilgili yargıya taşınan kurum sayısı 7 oldu.   

1. iddia: Mağusa Hastanesi’nde 40 TL’yi makbuz kesmeyerek zimmetine geçirdi
2.iddia: Güzelyurt Araç Kayıt’ta KDV ücretlerini Vergi Dairesi yerine kendi hesabına yatırdı
3.iddia: Telefon Dairesi’nde bankalar aracılığıyla yapılan 57 bin TL’lik ödeme zimmetine geçirdi
4.iddia: Taşkent Kooperatif’inde
kişilerin hesaplarında oynama yapıldı, 448 bin TL sirkat etti
5.iddia: Koop-Bank DAÜ 1 Şubesi’nde ATM cihazlarına eksik para yatırılarak,
370 bin TL sirkat etti
6.iddia: Binboğa Yem Fabrikası’nda kredi ücretlerini yatırmayarak 76 bin TL zimmetine geçirdi
7.iddia: Sürüş Ehliyetleri Müfettişliği’nde toplam 24 kişiye sınavsız sürüş ehliyeti verildi

Memurlarla ilgili soruşturma açıldı

Son bir yıl içerisinde meydana geldiği iddia edilen yolsuzlukların ‘görevli memur’lar tarafından yaşandığı ve soruşturma açıldığı görülürken, son olayda da Sürüş Ehliyetleri Müfettişliği’nde görevli 3 müfettiş hakkında soruşturma başlatıldı.

7 kurumdaki ‘yolsuzluk’ iddialarıyla ilgili olarak zanlılar mahkemeye çıkarılıp teminata bağlandı. Olaylarla ilgili polis soruşturması sürerken, davası görülüp, karara bağlanan olmadı.

Son yolsuzluk iddiası Sürüş Ehliyetleri Müfettişliği’nde

Bilindiği üzere ortaya atılan son ‘yolsuzluk’ iddiası Girne ve Lefkoşa’da yürütülen “sahte sürüş ehliyeti” soruşturmasıyla gündeme geldi. 2013- 2016 yılları arasında ‘Sürüş Kabiliyet Belgesi’ ve ‘Motorlu Taşıt Aracı Sürüş Ehliyeti veya Öğrenci için Dilekçe’ formunu sahteleyip, tedavüle sürerek ülkede olmayan 24 kişiye KKTC sürüş ehliyeti almalarını sağladıkları iddiasıyla müfettişler T.N, M.G, S.G. 25 Ekim’de tutuklandı. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Trafik Dairesi altındaki Sürüş Ehliyetleri Müfettişliği’nde 2013- 2016 yılları arasında görev yapan M.G.’nin 8 kişiyi, T.N.’nin 9 kişiyi, 2014- 2015 döneminde ise S.G.’nin 7 kişiyi sınava girmiş gibi gösterip, sürüş kabiliyet belgesi doldurup tedavüle sürerek, KKTC sürüş ehliyeti almalarını sağladıkları iddia edildi.

Müfettişler, ‘Sahte resmi evrak düzenleme’, ‘Evrak sahteleme’, ‘Sahtekarlıkla kayıt temini’, ‘Rüşvet’ ve ‘Menfaat temini için sahte, gerçekdışı ve hukuka aykırı evrak düzenlemek, imzalamak ve tasdik etmek veya vermek’ suçlarıyla bağlantılı olarak mahkemeye çıkarılıp teminata bağlandı.

2016’da Mağusa Hastanesi’nde

Hatırlanacağı üzere 2016 yılında Mağusa Devlet Hastanesi'nde Röntgen Kayıt Bölümü’nde yaklaşık 400 bin TL yolsuzluk yapıldığı gündeme gelmişti. Röntgen Kayıt Bölümü’nde çalışan S.Ç’nin röntgen ve tomografi hizmeti karşılığında hastalardan alınan paralara makbuz kesmeyerek, zimmetine geçirdiği iddiasıyla Maliye Bakanlığı Teftiş ve İnceleme Kurulu, soruşturma başlatmış, rapor hazırlamıştı.

Rapor sonucunda görevli personel S.Ç. hakkında soruşturma açılmış ve mahkemeye çıkarılmıştı. Soruşturma kapsamında, S.Ç.’nin 22 Ekim 2013 ve 10 Mayıs 2016 tarihileri arasında hastanenin vezne bölümünde çalıştığı ve sadece 6 günlük kamera kaydına göre bin 40 TL’yi makbuz kesmeyerek zimmetine geçirdiği tespit edilmişti.  34 yaşındaki S.Ç., "kamu görevlisi tarafından sirkat” suçlamasıyla teminata bağlanarak serbest kalmıştı. 

Bir yolsuzluk da Güzelyurt Araç Kayıt’taydı…

2017 Nisan ayı içerisinde Güzelyurt Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi'nde görevli bir memur tarafından yolsuzluk yapıldığı öne sürüldü. Geçici memur H.Ş.’nin devir işlemi sırasında vatandaşların ödediği yüzde 16 KDV ücretini Vergi Dairesi'ne yatırmadığı ve zimmetine geçirdiği iddia edildi. Yolsuzluk iddiaları üzerine ise Maliye Bakanlığı Teftiş ve İnceleme Kurulu harekete geçerek, hesaplar incelemeye alındı. Araç koçanları ve kayıt sistemi arasında farklılıklar olması nedeniyle başlatılan araştırma sonucu, görevli memur H.Ş.’nin zimmetine para geçirdiği tespit edilerek, kamu görevinden çıkarıldı. Maliye Bakanlığı Teftiş ve İnceleme Kurulu ise yaptığı idari soruşturmayı tamamlayarak, Başsavcılığa iletti. Geçici memur H.Ş. hakkında polis soruşturması başlatılarak, mahkemeye çıkarılıp teminat şartlarıyla serbest kaldı.

Telefon Dairesi yolsuzluğu da yargıya taşındı

Telekomünikasyon Dairesi’nde meydana gelen yolsuzluk olayında ise ‘bankalar aracılığıyla yapılan telefon ücreti ödemeleriyle ilgili’ açık meydana gelmişti. Sayıştay Başkanlığı Telekomünikasyon Dairesi Muhasebe Bölümü’ndeki soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında 2012 ila 2016 yılları arasında, 4 yıllık dönemde bankalar aracılığıyla yapılan telefon ücreti ödemeleriyle ilgili Telekomünikasyon Dairesi’ni yaklaşık 57 bin TL zarara uğrattığı iddiasıyla M.G isimli çalışan tutuklanarak, mahkemeye çıkarılmış, ‘kamu görevlisi tarafından hırsızlık’ suçlamasıyla teminat şartıyla serbest kalmıştı.

Taşkent Kooperatif hesaplarında yolsuzluk da yargıda

Bu yıl içerisinde Taşkent Kooperatifi Şirketi’nde ise hesaplarda yolsuzluk yapıldığı iddiası gündeme gelmişti. Taşkent Kooperatifi Yönetim Kurulu, Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’ne şikayette bulunmuştu. Mukayyitlik, kişilerin mevduatlarında ve borçlarında oynama olduğu yönündeki ihbar değerlendirerek, denetim başlatmış, polise yapılan ihbarla da soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmaya bağlı olarak Taşkent Kooperatifi Şirketi’nde sekreter olarak çalışan T.G. tespit edilmişti. 448 bin 884 TL’yi sirkat ettiği iddiasıyla tutuklanan zanlı T.G., “müstahdem tarafından sirkat, sahte belge düzenleme, sahte belgeyi tedavüle sürme ve hesaplarda hile yapma” suçlamasıyla ilgili olarak teminatla serbest kalmıştı.

Mağusa’da 10 yıllık yolsuzluk ortaya çıkmıştı!

Mağusa’da ise 10 yıllık bir yolsuzluk soruşturma kapsamında ortaya çıkmıştı. Kooperatif Bankası DAÜ 1 Şubesi’nde müfettişlerin yaptığı denetim sonucu personeli H.F.İ.’nin bankadan 370 bin 740 TL parayı sirkat ettiği iddia edilerek, soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında H.F.İ. zanlı olarak tutuklanıp, mahkemeye çıkarılmıştı. Polis, 2007-2017 yılları arasında kendisine tediye fişiyle teslim edilen muhtelif miktarlardaki paraları 8015 numaralı ATM cihazına yatırması için teslim edilmesine rağmen bankamatik cihazına nakit paraları yükleme işlemlerini yaptığı sırada sisteme tam yükleme yaptığını göstererek, eksi para yatırarak, toplam 370 bin 740 TL parayı sirkat ettiğini söylemişti. Suçunu itiraf ettiği açıklanan H.F.İ., teminata bağlanarak serbest bırakılmıştı.

Binboğa Yem Fabrikası’nda da ‘görevli personel’ iddiası

2017 Ekim ayı içerisinde ise Binboğa Yem Fabrikası’nda 76 bin TL civarında yolsuzluk yapıldığı iddia edilmişti. Binboğa'da veznedar olarak görev yapan A.B. isimli şahsın, hayvancının kredilerden elde edilen paraları zimmetine geçirdiği öne sürülmüştü. Binboğa Yem Fabrikası’nda oluşturulan disiplin kurulu sonucunda görevli personel A.B. görevden alınmıştı. Kurum tarafından yapılan şikayet üzerine polis soruşturma başlatarak, A.B. hakkında yasal işlem başlatılmıştı. Eski personel A.B.’nin işletmenin alacağı ödeneklerinin de borcuna karşılık olarak kesilmiş, geriye kalan işlemler için de dava edildiği kurum yetkilileri tarafından açıklanmıştı.

 

 

 

Bu haber toplam 3934 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler