1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Benim açımdan soru işaretleri kalkmamıştır”
“Benim açımdan soru işaretleri kalkmamıştır”

“Benim açımdan soru işaretleri kalkmamıştır”

Muhalefetin ısrarlı soruları ve talebi üzerine kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri Bakanı Kudret Özersay, Bakanlar Kurulu’na Lapta Bölgesi’nde bir yatırım için özel izin talebi ile Turizm Bakanı’nın geldiğini belirtti.

A+A-

 Özersay,  “Benim açımdan soru işaretleri aklımdan çıkmamıştır. Teminat yenileme için gelindiğini bilmiyordum, Müteahhitler Birliği ile de ilgisinden haberim yoktu.”

“Muhalefet bu konuyu sorgularken haksız değildir. Bütün sorulara cevap verme sorumluluğu bizdedir.”


Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, özel izinle Ercan Havaalanı’na yapılan uçuş sonrasında “soru işaretleri” olduğunu itiraf etti, bu yönde yazılı bir karar olmadığını da açıkladı.


Özel izin konusunda yazılı bir Bakanlar Kurulu kararı alınmadığını ve Resmi Gazetede yayınlanmadığını söyleyen Özersay, bakan tarafından bilgilendirildiklerini ve sözlü uzlaşı sağlandığını belirtti. 

Muhalefetin ısrarlı soruları ve talebi üzerine kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Turizm Bakanı’nın Lapta Bölgesi’nde bir yatırım için özel izin talebi ile Bakanlar Kurulu’na geldiğini belirtti.

Daha önce de özel izinler verildiğini, neredeyse tamamının ‘yazılı’ verildiğini söyleyen Özersay, çok acil ve elzem bir karar dışında tüm kararların yazılı ve resmi gazetede yayınlanan kararlar olduğunu açıkladı.

Turizm Bakanı’nın turizm için bunun gerekli olduğunu söylemesi ile ‘bilgi sahibi’ olduklarını söyleyen Özersay, daha önce teknik ekiplerin gelişinde kararların bazılarında mesleklerin, bazılarında da hangi işle ilgili geldiklerinin belirtildiğini kaydetti.

 

Daha önceki özel izinlerden neredeyse tamamının Bakanlar Kurulu kararı ile alındığını söyleyen Özersay, son olayda da turizmle ilgili acil bir ihtiyaç olduğunun aktarılması üzerine izin verildiğini söyledi.
 

Turizm Bakanlığı’nın, Sağlık Bakanlığı ile istişare ettiğini ve Sağlık Bakanı’nın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile diğer ilgililere söz konusu kişilerin “girişlerinde sakınca olmadığına yönelik” bir yazı dağıttığını söyleyen Özersay, yazıdan hareketle, ilgili kişilerin diğer yolcuların çıktığı şekilde karantina merkezinde gitmek üzere ülkeye girdiklerini belirtti. 

Özersay, Sağlık Bakanlığı’nın yazısında karantinaya tabii olarak bir gelişin olacağının ortaya konduğunu ve Bakanlar Kurulu’nda konu görüşülürken Lapta Belediyesi’nin bilgisinde olduğunu varsaydıklarını söyledi. Özersay, Lapta Belediye Başkanı’nın bilgisi olmadığını açıklaması üzerine kendisinin belediye başkanını aradığını ve başkanın kendisine bir bilgisi ve görüşmesi olmadığı yönünde bilgi verdiğini kaydetti.

Kudret Özersay, “Soru işaretleri benim açımdan ortadan kalkmadı. Bakanlar Kurulu’nda bize Lapta ile ilgili olduğu söylendi. Teminatı yenilemek üzere gelindiği söylenmedi. Müteahhitler Birliği ile bağlantısı olduğunu bugün öğrendim. Bu soruların ortadan kalkması için Lapta Belediye Başkanının açıklamasını bekliyorum” dedi. 

Muhalefetin bu konuyu sorgularken haksız olmadığını ve hükümetin cevap vermesi gerektiğini kaydeden Özersay, Lapta Belediye Başkanının ne diyeceğini önemsediğini söyledi. Özersay, alınan kararın karantinasız giriş kararı olmadığını, gelen kişilerin karantinaya gireceklerinin belirtildiğini kaydetti. 

Bu ülkeye merkezi karantinada kalmak üzere gelen binlerce kişinin karantinada kalıp kalmadıkları meselesinin Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda olduğunu belirten Özersay, Bakanlar Kurulu’nun bir gün kalınacağının ve karantinaya girileceğinin söylenmesi üzerine bu girişin onaylandığını kaydetti. 
Özersay, farklı bir nedenle bu kişilerin ülkeye gelip gelmediğinin araştırılması gerektiğini, Bakanlar Kurulu toplantısında da bu konunun değerlendirileceğini ifade etti. 

Turizm ve Çevre Bakanının, Lapta Belediyesi’nin konuyla ilgili bilgisi olduğunu aktardığını belirten Özersay, bu noktada Lapta Belediye Başkanı’nın açıklamalarının önemli olduğunu yineledi. Özersay, ortaya çıkacak şartlar çerçevesinde durum değerlendirmesi yapacaklarını belirtti. 
Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Özersay, bir soru üzerine, muhaceret, sağlık, gümrük kontrollerinin yapılıp yapılmadığının araştırılması gerektiğini söyledi ve “Olması gereken denetim yapılmadıysa önce bunu tespit etmek gerekir” dedi. 
Özersay, VIP girişine yönelik iddialar üzerine, bugün bir açıklama yapıldığını belirtti. 
Testlerle ilgili soruların Sağlık Bakanlığı tarafından cevaplanması gerektiğini yineleyen Özersay, soruya bugün yanıt verilmemesi halinde yarın Bakanlar Kurulu’nda kendisinin bakana soracağını kaydetti. 

Özersay, özel izinle gelen kişilerin, belirtilen amacın dışına çıkıp çıkmadığı, karantina kurallarına uyulup uyulmadığı ve gümrük kontrolü yapılıp yapılmadığı konusunun soruşturulması gerektiğini belirterek, bu konuyu araştıracağını söyledi. 
“Benim açımdan da tatminkar bir durum yoktur. Sorular ortada duruyor” diyen Özersay, kendinin de araştırma yapacağını söyledi. 

Özersay, geliş maksadının farklı bir konudan kaynaklandığının ortaya çıkması durumunda Bakanlar Kurulu’nun yanıltılmış olacağını belirtti. 

Kudret Özersay, bir soru üzerine, marina ihalesiyle ilgili teminat uzatılması konusunda bilgisi olmadığını söyleyerek, konuyla ilgili Başsavcılık’tan görüş alındığını belirtti. 
Şimdiki hükümet döneminde bu ihalenin ileri götürüleceği yönünde bir karar alınmadığını söyleyen Özersay, Lapta Belediye Başkanının her iki kişiyle, teminatlarını uzatma noktasında, iletişim içinde olduğunu ve bu noktada da ikinci şirketin gelerek incelemede bulunduğunu kaydetti. 
Özersay, Bakanlar Kurulu’nun bu marina projesiyle ilgili hükümet ve devleti bağlayacak bir kararı bulunmadığını ifade etti. 

 

Bu haber toplam 4243 defa okunmuştur
Etiketler :