1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Belediye mali krize sürükleniyor”
“Belediye mali krize sürükleniyor”

“Belediye mali krize sürükleniyor”

Mağusa Türk Genel İş Sendikası, hem belediye başkanı İsmail Arter hem de meclis üyelerine mektup göndererek, belediyenin mali krize doğru sürüklendiğini savundu.

A+A-

Ayşe GÜLER

Mağusa Belediyesi’nde mali krizle ilgili sıkıntı derinleşiyor.

Belediyede örgütlü Mağusa Türk Genel İş Sendikası, hem belediye başkanı İsmail Arter hem de meclis üyelerine mektup göndererek, belediyenin mali krize doğru sürüklendiğini savundu.

Sendika Başkanı Halil Karagil imzalı mektupta, 2019-2020 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesinde çalışanların bazı taleplerinden 1 yıl süreyle feragat etmelerine rağmen, belediyede genel harcamalar ve gereksiz istihdamlar konusunda aynı tutum sergilenmediği ifade edildi.

Karagil, belediyeye ‘tutumlu davranma’ çağrısı yaparak, gerekli önlemler alınmazsa greve gidecekleri uyarısı da yaptı.

Belediye meclis üyelerinden Hüseyin Manik, Mağusa Belediyesi’nin piyasaya olan borçlarının bizlerle paylaşılmadığını kaydederek, yakın zamanda belediyenin 15 milyon TL borçlandığını, mali durumun kötüye gitmemesi için tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.

Belediyenin As Başkanı, Meclis Üyesi Cem Dana ise belediyenin mali durumunda herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, sendika özür yazısı yazıp, uzlaşı yoluna girmesi gerektiğini savundu.

Öte yandan görüş almak için aradığımız Belediye Başkanı İsmail Arter’e yurt dışında olması nedeniyle ulaşılamadı.

 Sendika Başkanı Halil Karagil imzalı mektupta, 2019-2020 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesinde çalışanların bazı taleplerinden 1 yıl süreyle feragat etmelerine rağmen, Belediye’de genel harcamalar ve gereksiz istihdamlar konusunda aynı tutum sergilenmediği ifade edildi.

 

Sendikadan uyarı…

Mağusa Türk Genel İş Sendika Başkanı Halil Karagil imzalı, 19 Nisan tarihli mektupta, belediyenin mali krize doğru sürüklendiğinden ifade edildi, krizin önüne geçilerek, Belediye’nin yeniden sağlıklı yapıya kavuşması için ‘tutumlu’ tavır sergilenmesi istendi.

Açıklamada, kurum yönetimin genel harcamalar ve gereksiz istihdamlar konusunda aynı fedakarlığın gösterilmesini talep edildi.

Mektupta, iş barışı, çalışanların huzuru ve çalışan verimliliğini sağlamak adına bu konularda gerekli çözümlerin sağlanmaması durumda sendika olarak her türlü yasal hakkını kullanacakları da aktarıldı.

Ayrıca mektupta, özellikle Lefkoşa Türk Belediyesi ve yakın zamanda Erenköy Belediyesi’nde krize sebebiyet veren en önemli etkenlerin gereksiz istihdamlar ve harcamalardan olduğu vurgulandı.

 

Hüseyin Manik (CTP): “Mağusa Belediyesi’nin piyasaya olan borçları bizlerle paylaşılmıyor”

Belediyenin As Başkanı, Meclis Üyesi Cem Dana (UBP): “Sendika özür yazısı yazıp, uzlaşı yoluna girmeli”

 

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Hüseyin Manik (CTP):
“Mağusa Belediyesi’nin piyasaya olan borçları bizlerle paylaşılmıyor”

“Gönderilen mektuptan haberdarım ancak belediye meclis üyesi olarak bana herhangi bir mektup gelmedi. Sendika, belediyeden daha önce bazı haklar talep etmişti. Belediye başkanı ile yapılan istişareler sonrasında bunlarla ilgili geri adım atılmıştı. Ancak şu anda belediye başkanına bir mektup gönderildi, durum izahat edildi. Mektubun ardından belediye başkanlığından, sendikaya ‘kendi görevlerini yapmadığı, belediyenin işlerine karıştığı’ gerekçesiyle tepki geldi. Biz konuyu belediye meclisinde konuştuk. Sendikanın yapıcı bir tutum sergilediğini söyledik. Bu adım, sendika açısından olumlu bir adımdır. Kamu hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından da önemli bir görevdir.

Mağusa Belediyesi’nin piyasaya olan borçları rakamsal olarak bizlerle paylaşılmıyor. Yakın zamanda belediye 15 milyon TL borç aldı. Yüksek faizlerle borçlanmalar yapılıyor ancak mali durum kötüye gitmemesi için tedbirler alınmalı.”

b1-066.jpg

b2-056.jpg

Belediyenin As Başkanı, Meclis Üyesi Cem Dana (UBP):
“Sendika özür yazısı yazıp, uzlaşı yoluna girmeli”

 “Sendikanın iddiaları doğru değil. Gönderilen yazıda fazla personelden, mali durumun bozuk olduğundan bahsedildi. Sendika aslında alacaklarından vazgeçmedi. Her yıl hayat pahalılığı çalışanlara yansıtılıyor, yılda iki kez bu artışı alıyorlar. Bununla birlikte 940 TL de aile yardımı alıyor. Haklarından vazgeçmediler. Tüm hakları kendilerine veriyoruz. Mektupta bahsedilenler kendi hüsnü kuruntularıdır. 1 yıl toplu iş sözleşmesinde yan haklarından feragat ettiklerini dile getirdiler. Belediyeden artış istediler. İlk etapta; 1 milyon TL, sonrasında 750 bin TL, ardından 500 bin TL artış talep ettiler. Sendikan belediye başkanı ve meclis üyeleriyle birlikte uyum içerisinde çalışmalı Greve gideriz derse biz de gerekli önlemi alırız. Belediyede 138 personel kadrolu olarak çalışıyor. 1 yılda 100 kişi emekliye çıktı. 160 kişi de sözleşmeli. Şu anda 25 kişi gündelikçi olarak hizmet veriyor. Belediyede bir şirket kuruldu, aybaşından itibaren bu kişiler taşeron sistemi olarak çalıştırılacak. Belediyede çalışacaklar olanlar belediye bünyesine alınacak. Bu kişiler, sözleşmeli olarak istihdam edilecek. 3 ay görevde olacak.

Mali durumumuzda hiç sorunumuz yok. Maaşlar Perşembe günü ödenecek. Devlet bile mali sıkıntı yaşıyor… 15 milyon TL borçlandık, 3 milyon TL de eski borç var. Borcumuz da devlet katkısından kesiliyor. Piyasadan ise alacağımız çok, 50-60 milyon TL… Sendika, iyi bir yaklaşım değil. Bence, başkana özür yazısı yazıp, uzlaşa yoluna girmeli. Zararlı çıkacak olan sendikadır. Biz verdik sonra onlar ister. Grev yaparlarsa ona göre tedbir alacağız.”

yeniduzen-satin-aliniz-20190430110825.jpg

 

 

Bu haber toplam 4181 defa okunmuştur
İlgili Haberler