1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakanlıkta 'ek mesai'de UZLAŞI
Başbakanlıkta 'ek mesai'de UZLAŞI

Başbakanlıkta 'ek mesai'de UZLAŞI

Kamuda örgütlü 5 sendikanın hükûmet yetkilileriyle yaptığı toplantı olumu sonuç verdi, ek mesai yapmama eylemi sona erdi.

A+A-

Kamuda örgütlü 5 sendikanın hükûmet yetkilileriyle yaptığı toplantı olumu sonuç verdi, ek mesai yapmama eylemi sona erdi.

Başbakan Tufan Erhürman , Başbakanlık’ta ek mesailere yönelik kamuda örgütlü 5 sendika ile bir araya geldi. 

Saat 13.00’de başlayan görüşmeye sendika ve hükûmet yetkilileri ek mesailerle ilgili ne yapılabileceğine yönelik rakamsal veriler üzerinde birlikte çalışma yaptı. Toplantıda Başbakan Tufan Erhürman, Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan yer aldı

Erhürman 1 Eylül itibarıyla yılsonuna kadar ek mesailerden %15 tasarruf yapılması konusunda sendikalarla uzlaştıklarını kaydederek, bugün varılan uzlaşmanın belli bir ücret rakamı değil, herkesin elini taşın altına koymasıyla ortaya çıkan bir sonuç olduğunu dile getirdi.

Erhürman bunu önemsediğini ve toplumsal seferberliğe ihtiyaç duyulan bu dönemde halka olumlu bir mesaj verildiğini ifade etti.

Yarından itibaren kamu görevlerinde eski randımanlı şekilde işlerin dönmeye devam edeceğini söyleyen Erhürman, “Ellerini bizimle birlikte taşın altına koyan tüm sendikacı arkadaşlara teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Varılan mutabakata göre; 1 Eylül itibariyle kanun hükmündeki kararname kaldırılıyor. Yasadaki ek mesai kat sayı oranları uygulanmaya devam edecek. 1 Eylül’den Aralık sonuna kadar çıkan ek mesaiden yüzde 15 kesinti yapılacak. Kesinti brütte olacak

Sendikalar toplantı sonrası uzlaşının ayrıntılarını basın açıklaması ile paylaştı.

 

ORTAK BASIN BİLDİRİSİ

Sendikalarımız  KTAMS, KAMU-SEN, TIP-İŞ, Hemşireler ve Ebeler Sendikası  ve GÜÇ-SEN; hükümetin yayınlamış olduğu Kanun Hükmünde Kararname sonrası başlatmış olduğu ek mesaiye gitmeme eylemini, bugün hükümet yetkilileriyle  yapılan görüşme sonrasında uzlaşıya varılması sonucunda kaldırmıştır.

Sendikalarımız; ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle toplumun tüm kesimlerinin fedakarlık göstermesi adına uzlaşı kültürüyle hükümet yetkilileriyle görüşme yapmıştır.

Yapılan toplantı sonrasında; 1 Eylül itibarı ile Kanun Hükmünde Kararname’nin ortadan kalkmasıyla çalışanların 1 Eylül – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında yapacakları ek mesailerden fedakarlık göstererek alacakları toplam aylık brüt ek mesailerinin %15’inden kesinti yapması noktasında uzlaşıya varılmıştır.

Sendikalarımız ile hükümet yetkilileri arasında yapılan görüşme sonrasında alınan kararlar şöyle;

  • 1 Eylül 2018 itibarı ile ek mesai ödenekleri konusunda yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldırılacak;
  • Tüm çalışanların ek mesai ödenekleri barem skalasındaki maaşları üzerinden  normal çalışma ve idari tatil günleri için  bire bir nokta bir (1.1), hafta sonu tatilleri ile diğer resmi tatil günleri için bire bir nokta beş (1.5)üzerinden hesaplanacak,
  • 1 Eylül – 31 Aralık tarihlerini kapsayan dört aylık süre için her bir ek mesai çalışanından, her ayın sonunda çıkan toplam brüt ek mesai ücreti üzerinden %15 kesinti yapılacak.

Sendikalarımız bundan sonraki süreçte de ülkemizde yaşanan ekonomik krizden çıkış noktasında verilecek olan her türlü mücadelede toplumun tüm kesimleriyle birlikte en ön saflarda yer almaya devam edecektir.

Bu haber toplam 5680 defa okunmuştur