1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Bakan zammı erteledik dedi ama..."
"Bakan zammı erteledik dedi ama..."

"Bakan zammı erteledik dedi ama..."

Soyer bugünkü Meclis oturumunda mobil telefonlara yapılan zam, telekomünikasyonun özelleştirilmesi ve havaalanı işletmesinden devlete kalacak pay hakkında konuştu.

A+A-

SOYER: BAKAN ZAMMI ERTELEDİK DEDİ AMA ŞİRKETLER UYGULADI

CTP Mağusa milletvekili Ferdi Sabit Soyer bugünkü Meclis oturumunda mobil telefonlara yapılan zam, telekomünikasyonun özelleştirilmesi ve havaalanı işletmesinden devlete kalacak pay hakkında konuştu.

İlgili bakanın ‘mobil telefonlarına zammı erteledik’ açıklamasına rağmen telefon şirketlerinin bu zammı uygulamaya başladığını aktaran Soyer ayrıca Bakanın, 4,5 G ihalesi açılacağını söylediğini ancak bunun nasıl yapılacağının ortaya konmadığını belirtti.

Soyer, “bu alt yapı oluşmazsa ve bir üçüncü şirket gelmezse burada bulunan iki firma kesinlikle bir kartele dönüşecek” dedi. Telekomünikasyon Dairesi’nin yapılandırılması konusunu da gündeme getiren Soyer, bunun Bakanın açıkladığı gibi kamu-özel ortaklığı olmadığını, gelir paylaşımı olduğunu yani özelleştirme anlamına geldiğini vurguladı.

“Bunu nasıl yapacaksın bunu halka açıkla” diyen Soyer, eğer hükümet bunları yaparsa havaalanı ve telekomünikasyon alanında kamuyu tamamen devreden çıkaracağı için bu iş yabancı büyük sermayenin eline geçecek ve yerel emek bu süreçlerde yer almayacak” dedi.

Soyer şöyle devam etti, “Havaalanı gelir paylaşımı konusunda 17 Şubat’ta süreç bitti ve Nisan’ın ilk haftasında devletin gelir paylaşımı alması gerekiyor. Bu hangi esasa ve usule göre yapılacak bununla ilgili açıklama yok. Ciro üzerinden mi alacaksınız, ciroyu nasıl hesaplayacaksınız? Yolcu başına oran mı koyacaksınız, bu oran nedir? Bu çok ciddi bir kamu geliridir ve bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendiren bir konudur. Bütün insanların bunun usulünü bilme hakkı vardır. İşletmeci devletten önce basına açıklamalarda bulunuyor ve 20 milyon Euro vereceğini söylüyor. İşin esas sahibi olan devlet daha ne usulün ne de gelirin ne olacağı ile ilgili ses veriyor. O zaman akla şu geliyor: Niçin 20 milyon Euro da 40 milyon Euro değil?” Soyer konuşmasının sonunda bazı kuruşlara karşı siber korsanlığın arttığını ve insanların da telefonlarına girip iradeleri dışında yurtdışı konuşma yapıldığını, insanlara binlerce liralık fatura geldiğini dile getirdi.

Soyer, “Bu korsanlıktır. Bununla ilgili ne yapılacak, mağduriyet nasıl giderilecek? Hem Telekomünikasyon Dairesi hem vatandaş zarara uğruyor. Siber korsanlığa dönük olarak acilen tedbir alınması lazım” dedi.

Bu haber toplam 2412 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,