1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Anayasa değişikliği tartışması sürüyor
Anayasa değişikliği tartışması sürüyor

Anayasa değişikliği tartışması sürüyor

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “Son yapılan Anayasa değişikliği bir arkadaşa bırakıldı, ayak üstü olmaz” sözleri üzerine, komite üyeleri emeklerine sahip çıktı.

A+A-

Meltem SONAY

‘Anayasa değişikliği’ için geri sayım sürerken, Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun “Son yapılan Anayasa değişikliği bir arkadaşa bırakıldı” sözleri, komite üyeleri tarafından onay bulmadı.
19 toplantı yapıldığını anımsatan komite üyeleri: ‘Yoğun çalıştık, uzlaşı aradık’ dedi.
Komite’nin ortak çalışmasını ‘bir iki kişi’ye indirgemenin doğru olmayacağını ifade eden Başkan Asım Akansoy, komitedeki hukukçu milletvekilinin yoğun katkısının da bir ‘zafiyet’ değil, ‘olanak’ olduğuna vurgu yaptı.
Akansoy, “Komite üyelerinin kimi yeni öneri, kimi maddeler üzerinde değişiklik, kimisi bazı maddelerin kalmasını, değişmesini veya başka maddeler eklenmesini istedi” derken, hazırlanan Yasa Önerisi’nin ‘ortak ürün’ olduğuna işaret etti.

Komite Başkanı Akansoy: Anayasa paketi ‘Ortak ürün’

Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin Başkanı Asım Akansoy, tüm siyasi partilerin komiteye katkı koyduğunu ifade etti.

Akansoy, “Kimi yeni öneri, kimi maddeler üzerinde değişiklik, kimisi bazı maddelerin kalmasını, değişmesini veya başka maddeler eklenmesini” istedi derken, hazırlanan Yasa Önerisi’nin ‘ortak ürün’ olduğuna işaret etti.
Komite’nin ortak çalışmasını ‘bir iki kişi’ye indirgemenin doğru olmayacağını ifade eden Akansoy, komitedeki hukukçu milletvekilinin yoğun katkısının da bir ‘zafiyet’ değil, ‘olanak’ olduğuna vurgu yaptı.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı:“Tüm partiler katıldı, UZLAŞI arandı…”

Anayasa Değişikliği’ne ilişkin paketin, Meclis’te temsil edilen 4 siyasi partinin de katılımıyla hazırlandığına işaret eden TDP Milletvekilli Mehmet Çakıcı, ‘konsensüsle’ karar alındığına da dikkat çekti.

DP-UG Milletvekili Ergün Serdaroğlu: “Çalışmaları eleştiren haksızlık eder!”

Anayasa değişikliğine ilişkin çalışmaları yürüten Meclis Komitesi Üyeleri’nden DP-UG Milletvekili Ergün Serdaroğlu, komitenin İçtüzük’le başlayan çalışmalarının, oluşturulan bir çalışma grubuyla, Anayasa ile de devam ettiğinin altını çizdi.

Eroğlu neler söylemişti?

‘Sanırım bir arkadaşa bırakıldı, ayaküstü olmaz’

Kıbrıs Gazetesi’ne verdiği röportajda Anayasa’nın yıllardır tartışıldığını ve çalışmalar yapıldığını belirtirken şu ifadeleri kullandı:
“Şimdi gördüğüm kadarıyla son seçimlerden sonra partilerde anayasal değişiklik konusunda bir mutabakat görüldü ama sanırım son yapılan anayasa değişikliği bir arkadaşa bırakıldı ve kısa zamanda ortaya bir taslak çıktı.”
“Anayasa değişikliği tabii ki önemli ama böyle ayaküstü bir kişinin hazırlayacağı bir anayasa taslağı olmaz” ifadelerini de kullanan Eroğlu, ‘taslağın kendisine verilmediğini’ de söyledi.

Bu haber toplam 2318 defa okunmuştur