1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı’dan Yurttaşlık konusunda sert çıkış
Akıncı’dan Yurttaşlık konusunda sert çıkış

Akıncı’dan Yurttaşlık konusunda sert çıkış

Akıncı, özellikle son dönemlerde Bakanlar Kurulu kararlarıyla çok sayıda vatandaşlık verildiğinin görüldüğünü belirtti.

A+A-

Vatandaşlık konusuna değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, özellikle son dönemlerde Bakanlar Kurulu kararlarıyla çok sayıda vatandaşlık verildiğinin görüldüğünü belirtti.
Yıllardır ülkede bulunan, neredeyse 30 yıldır çeşitli nedenlerle vatandaş yapılmamış kişilerin varlığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, “Anne babası yurttaş, kendisi 18 yaşını geçtiği halde yurttaşlık alamamış kişilerden de söz edilmektedir. Bunların sorunlarının giderilmesi normaldir hatta geç bile kalınmıştır. Ama konu bu değildir” dedi.
Yasada Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlık verilmesinin, çok istisnai durumlar için düşünüldüğünü anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Halbuki bu durum istisna olmaktan çıkmış görülüyor. İstisna kural haline gelmiş, kısacası yurttaşlıklar konusunda ölçü kaçmıştır ve bu gidişe artık bir son verilmesi zorunludur” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Neredeyse her gün için 30 civarında yeni vatandaş yapılmakta, sağlık raporları için doktorlar iki katı çalışmak durumunda kalmaktadırlar. Cumhurbaşkanı olarak bu politikanın ülkemizin geleceği açısından yararlı olmadığını ve bu yöndeki yaygın kamuoyu değerlendirmesine katıldığımı belirtmek isterim” dedi.

“Trafik travması yaşanıyor”

1974’ten bu yana yaklaşık iki bin insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğine dikkat çeken Akıncı, “Toplum olarak bir tür ‘trafik travması’ yaşamakta olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.
Trafikte her yıl 40-50 dolayında can kaybı yaşandığını ve bu rakamların olayın vahametini açıkça göstermeye yeterli olduğunu kaydeden Akıncı, “Herkes sorumluluğunu kavramalı; planlı ve kurallı bir trafik düzeni için hukuki, teknik ve bilince yönelik gayretini artırmalıdır” diye konuştu.
Uyuşturucu madde bağımlılığının da ülkede önemli sorunlardan birisi haline dönüştüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı, polisin başarılı operasyonlarına rağmen, uyuşturucu ticaretinin önünün alınamadığını ve yasak maddelerin bir biçimde dolaşıma sürüldüğünün görüldüğünü söyledi.


“Kadın cinayetleri infiale sürüklüyor”

Ülkede son zamanlarda ard arda gelen kadın cinayeti haberlerinin herkesi infiale sürüklediğini belirten Akıncı, bu durumun, aslında yeni bir sorun olmadığını gösteren rakamlar olduğunu ifade etti.
“Ülkemizde son 15 yılda neredeyse 30’dan fazla kadın cinayeti işlenmiş olması, hepimizi derinden düşündürmelidir” diyen Mustafa Akıncı, kadına yönelik şiddet sorununun hiç de küçümsenmeyecek boyutta olmasının, kadın-erkek eşitliğini gözetme iddiasındaki bir toplumun kendisiyle yüzleşmesini gerektirdiğinin altını çizdi.
Konuşmasında çevre sorunlarına da değinen Akıncı, imar konusunda ihmal ve hataların çarpık kentleşmeye ve yoğun betonlaşmaya yol açtığını söyledi.
Akıncı ayrıca “Taş ocaklarının sayılarını, çalışma saha ve yöntemlerini masaya yatırma zamanı çoktan geldi de geçti” dedi.

“Kontrolsüz kimyasal iddiaları tedirgin ediyor”

Gıda üretiminde kontrolsüz kimyasal kullanıldığı iddialarının herkesi tedirgin ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, tarımsal üretimde limit üstü kalıntı içeren ürünlerin piyasaya sürülmesi ihtimalinin sıfır düzeyine getirilmesinin her ciddi devletin görevi olduğunu söyledi.

 

Bu haber toplam 3121 defa okunmuştur