1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı: " Sonuç odaklı olmayan bir sürece dahil olmayacağız"
Akıncı: " Sonuç odaklı olmayan bir sürece dahil olmayacağız"

Akıncı: " Sonuç odaklı olmayan bir sürece dahil olmayacağız"

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarının 50 yıl daha uzamasının artık düşünülemeyeceğini söyledi

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Volkan Bozkır'ı kabul etti.

 

İlk ziyaret Kuzey Kıbrıs'a
Volkan Bozkır göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini tabiatıyla Kıbrıs'ın kuzeyine gerçekleştirdiğini belirterek, TC’nin adayla ilgili tüm sorunlarında yanında olma ve birlikte hareket etme kararlılığında olduğunu söyledi.
Crans-Montana sürecinden sonra bir belirsizlik ve hayal kırıklığı ortamı doğduğunu ifade eden Bozkır,BM Genel Sekreteri’nin danışmanı Lute’un raporunu bugün sunacağını, ekim ayı içinde yayımlanacak bu raporda arzu edilmeyen ifadelerin yer almaması için de hep birlikte gayret sarf edeceklerini ifade etti.

AKINCI
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ise Bozkır’ı geçmiş görevlerinden tanıdıklarını, TC’nin geleceğiyle ilgili vizyonunu yakından bildiklerini ve bunu Türkiye için hayırlı bulduğunu söyledi. Akıncı, TBMM heyetini ağırlamaktan mutlu olduğunu belirtti.

Akıncı, Bozkır’ın söyledikleri arasında kendilerinin de her zaman üzerinde hassasiyetle durdukları iki konunun altını çizmek istediğini dile getirdi.

 

“UCU AÇIK SÜRECE BM DE SICAK BAKMADIĞINI İMA ETTİ”
Bu konunun bir 50 yıl daha uzamasının artık düşünülemeyeceğini belirten Akıncı, bundan dolayıdır ki Crans-Montana’dan beri sürekli ucu açık sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dahil olmayacaklarını, buna sadece kendilerinin değil BM Genel Sekreterliği’nin de sıcak bakmadığını ima ettiğini söyledi.

Akıncı, BM’nin de artık bir sonuç görmek istediğini, çözümün aracı olmak yerine sorunun parçası haline geldiklerini ifade ederek, “Barış Gücü 1964 yılında 3 aylığına adaya geldi, ne kadar daha buralarda olacaklarını onlar da sorgulamaya başladılar” dedi.

Rum tarafının da bunu fark ettiğini ve bu nedenle söylemlerinde bazı farklılıklar olduğunu belirten Akıncı, yeni zihniyetin ve dönüşümün BM Genel Sekreteri’yle yapılacak görüşmede ortaya çıkacağını belirtti.

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının Türkiye’nin desteğiyle her zaman barıştan ve çözümden yana olduğunu, eşitlik, özgürlük ve güvenlik sağlanması halinde, Doğu Akdeniz’de de geniş iş birliği olanağıyla sorunların akıl yoluyla çözülebileceğini söyledi.

Türkiye’nin bölgedeki ilişkilerinin gelişmesiyle doğal gazı taşımasının en mantıklı yol olduğunu vurgulayan Akıncı, “Dün İsrail ve Yunanistan’la yapılan anlaşmalar, Doğu Akdeniz’deki gazı taşımak için uzun ve pahalı bir yol, bunlar doğru çözüm değil” dedi.

Akıncı, bu konunun akıl yoluyla çözülmesini, doğal gazın bir işbirliği alanı olarak kullanılmasını temenni etti.
Akıncı, Kıbrıslı Türklerin 2004’te referandumda evet diyerek AB dışında kaldığını, Rumların hayır diyerek AB’ye girdiğini anımsatarak “Büyük haksızlık” ifadelerini kullandı.

 

“ÇÖZÜME BÖYLE KATKI SAĞLANMAZ”
Geçmişte adada AB komisyonu olduğunu, müzakere sürecinde Rumların itirazları doğrultusunda komisyonun dağıtıldığını, eskiden AB üyesi ülkelerin adaya gelişlerinde kendilerini de ziyaret ettiğini ancak son bir yıldır gelenlerin kendilerini ziyaret etmediğini anlatan Akıncı, çözüme böyle katkı sağlanamayacağını, bu tavırların zaten AB üyesi olan tarafı şımartmaktan başka bir işe yaramayacağını söyledi.

Bu haber toplam 1410 defa okunmuştur
Etiketler :