1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı: “Hep halkı için çalıştı”
Akıncı: “Hep halkı için çalıştı”

Akıncı: “Hep halkı için çalıştı”

Kıbrıs Türk halkının var oluş mücadelesinde önemli katkıları olan eski milletvekili, belediye başkanı, mücahit komutanı ve spor adamı Ziya Rızkı ölümünün 23’üncü yılında anıldı. 

A+A-


Kıbrıs Türk halkının var oluş mücadelesinde önemli katkıları olan eski milletvekili, belediye başkanı, mücahit komutanı ve spor adamı Ziya Rızkı ölümünün 23’üncü yılında anıldı. 
Bu çerçevede, ilk tören Girne’deki Ziya Rızkı büstü önünde, ikinci tören ise Karaoğlanoğlu’daki kabri başında yapıldı. 
Törenlerde yapılan konuşmalarda, Ziya Rızkı gibi Kıbrıs Türk halkı ve mücadelesine hizmet veren kişilerin, gelecek kuşaklar tarafından tanınması adına ders kitaplarında yer alması gerektiği kaydedildi. 
Ziya Rızkı büstü önünde düzenlenen törende, büste çelenkler konularak, saygı duruşunda bulunuldu. 
Karaoğlanoğlu’da kabri başında düzenlenen törene ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TKP Yeni Güçler Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, TDP Girne milletvekili Zeki Çeler, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Ziya Rızkı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ceyhun Birinci, Rızkı’nın ailesi ve sevenleri katıldı. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, maddi değerlerin ötesinde, en büyük zenginliğin, bir kişinin ölümünün ardından söylenecek güzel sözler olduğunu belirterek, Ziya Rızkı’nın ölümünün üzerinden 23 yıl geçtiğini bugüne kadar hakkında bir olumsuz söz sarf edilmediğini ifade etti. 
Ziya Rızkı’nın yaşamını anlatan üç ciltlik bir kitabın Halil Sadrazam tarafından hazırlandığını söyleyen Akıncı, Rızkı’nın gelecek kuşaklara tanıtılması açısından bu kitabın önemli olduğunu kaydetti. Akıncı, Sadrazam’a emeği için teşekkür etti. 
Akıncı, “Kitapla, Ziya Baba’ya yapabileceğimiz bir vefa borcumuzu gerçekleştirdik. Bunun mutluluğunu duyuyorum” dedi. 
Ziya Rızkı’nın değerlerine sımsıkı sarılan bir kişi olduğunu söyleyen Akıncı, “Bu değerler; dürüstlük, temizlik, mütevazılık, çalışkanlık, halk içinde olmasıydı” diye konuştu. 
Sabahın erken saatlerinden başlayarak, geceye kadar çalışan, hep halkın içinde olan Rızkı’nın halkı için çalıştığını söyleyen Akıncı, “Hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhu şad olsun” dedi. 

Birinci: “Topluma önemli hizmetlerde bulundu”
Ziya Rızkı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ceyhun Birinci, Ziya Rızkı’nın topluma önemli hizmetlerde bulunan bir lider olduğunu kaydetti. 
Birinci, Ziya Rızkı’nın 1974 öncesinde serdarlık yaptığını, spor alanında hizmetlerde bulunduğunu söyleyerek, 1974 yılında üslerde liderlik yürüterek, on binlerin kuzeye geçmesini sağladığını anlattı. 
Birinci, 1974 sonrasında Ziya Rızkı’nın iki dönem Girne Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğünü, milletvekilliği yaptığını anımsatarak, tüm görevlerinde halka en iyi hizmeti götürmek amacını güttüğünü vurguladı. 
Rızkı’nın zayıf, fakir, ihtiyaçlı insanlara yardım etmeye önem verdiğini söyleyen Birinci, günümüzde bu değerlere sahip çıkan kişilerin azaldığını, Ziya Rızkı gibi liderlere olan ihtiyacın arttığını ifade etti. 
Birinci, yaşadığımız dönemde, rüşvetin, yolsuzlukların, hızsızlıkların konuşulduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının Ziya Rızkı gibi dürüst ve onurlu siyasetçilere ihtiyaç duyduğunu kaydetti. 

“Ders kitaplarına girmeli” 
Ziya Rızkı Vakfı’nın 1995 yılında kurulduğunu söyleyen Birinci, devletin Ziya Rızkı’yı sahiplenmesi gerektiğini belirtti. 
Kıbrıs Türk halkına ve mücadelesine hizmet veren, ömrünü adayan kişilerin gelecek kuşaklara aktarılmasının, tanıtılmasının önemli olduğuna işaret eden Birinci, Ziya Rızkı’nın hayatının ve yaptığı hizmetlerin kitaplarda yer alması gerektiğini söyledi. 


Özyiğit: “İlke ve idealleri doğrultusunda hareket etmeye çalışıyoruz”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Ziya Rızkı’yı saygıyla yad ettiklerini belirtti. 
Partiye büyük emekler veren Rızkı’yı tanıma ve anlamaya, ilke ve idealleri doğrultusunda hareket etmeye çalıştıklarını söyleyen Özyiğit, yaklaşan seçimlerde bu doğrultuda halkın karşısına çıkacaklarını kaydetti.  Özyiğit, seçimlerde TDP’nin iktidara gelmesiyle Ziya Rızkı gibi topluma emek veren liderlerin ders kitaplarına girmesini ve onu anma törenlerinin devlet töreni olarak yapılmasını sağlayacaklarını belirtti. 

 

 

 

Bu haber toplam 1393 defa okunmuştur
Etiketler :