1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "7 GÜNDE KONTROL ALTINA ALINMAZ, 21 GÜNE İHTİYAÇ VAR"
"7 GÜNDE KONTROL ALTINA ALINMAZ, 21 GÜNE İHTİYAÇ VAR"

"7 GÜNDE KONTROL ALTINA ALINMAZ, 21 GÜNE İHTİYAÇ VAR"

Sağlık Bakanı Pilli; "7 günde bu bulaşı tamamen kontrol altına alamayız. En az 21 güne ihtiyacımız var. Akşamdan sabaha 21 yeni vaka daha var. Kapanmada sıkıntı var, etrafta hareket fazla. Hareketliliği düşürmek gerekir, bu hareketliliği kısıtlayacağız."

A+A-

Sağlık Bakanı Ali Pilli, dün akşamdan bu sabaha kadar 21 yeni vaka olduğunu açıkladı, “Vakaların düşmesini değil, bulaşın önlenmesini bekliyoruz” dedi. Pilli, bu vakaların akşam saatlerine kadar yükseleceğini de belirtti.

BRT’ye konuk olan Pilli, yedi günlük kapanma ile bu salgının kontrol altına alınamayacağını da ifade ederek, kapanmanın daha uzun olması gerektiğini işaret etti.

Pilli, “Önce sıkı bir yedi gün ile vakların düşürülmesi, 14.gün çok azaltılması, 14 ile 21. Gün arasında vakaları çok aza indirip tamamen açılmamız gündeme gelmeli” dedi.

PCR test sayılarının arttırılacağını da kaydeden Pilli, bu seviyedeki bulaşı kontrol altına almak için en az 21 güne ihtiyaç duyulduğunu anlattı. İlk yedi gün ile 14 günün arasında bulaş seviyesi ve vaka sayısının düşmeye başlayacağını ifade eden Pilli, “Muhakkak arada kaçaklar olacaktır ve bu bulaş devam edecektir. Herkese büyük görev düşüyor, herkes evinde kalsın. Bazı sektörler tabi ki açık olacaktır. Ama herkes kurallara uyarsa bulaş seviyesi azalacaktır” dedi.

 

“Hareketliliği kısıtlamak için de çalışmalar var”

Kısmı kapanma konusunda sıkıntı olduğunu ve hareketliliğin sürdüğünü anlatan Pilli, bu hareketliliği kısıtlamak için bazı çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Pilli, “Bu sürece belediyeler de dahil edildi, denetimler arttırılacak. Amaç ceza kesmek değil, amaç bu ‘beladan’ kurtulmak için uyarılar yapmaktır. Uymayanlara tabi ki ceza kesilecektir, artık sıkı tedbirler ama gerekmektedir. Bu seviyeye geldik ne ekonomi kaldı ne sağlık.” şeklinde konuştu.

 

Test sayı yeterli, gerekirse artar

Test sayısının da arttırılacağını belirten Pilli, test kapasitesinin yüksek olduğunu, bu açıdan sıkıntının bulunmadığını anlattı. Pilli, “Bizim sıkıntımız halkın üzerine düşeni yapmasıdır” dedi.

 

Aşılar gelmeye devam edecek

Vakaların yoğun görüldüğü bölgelerde de taramaların yapılacağını kaydeden Pilli, aşı konusuna da değindi.

Pilli, şunları ifade etti:

“Aşılama yaparken ister istemez sıkışma, yığılma oluyor. İster istemez aksamalar oluyor. Bunların olmaması için aşılamayı vakların daha az olduğu bölgelere vatandaşları yönlendirmek istiyoruz. Dün itibariyle Türkiye’ye 10 Milyon aşı geldi. 14 gün analiz edilecek, ardandan bize de gönderilecek. Aşıların daha programlı nasıl gönderileceğine yönelik çalışma ve girişimler var. Mart ve Nisandan sonra turizm ve eğitim sektörlerinin de tamamen açılması hedefi ile çalışıyoruz. Tüm dünyada aşıya ulaşma sıkıntısı var ama TC katkılarıyla bunu aşıyoruz. 2 bin 250 de aşı AB’den geldi, herkese teşekkür ederiz. AB aşıları ile ilgili de sürekli temas içerisindeyiz. Oradan da aşı gelmeye devam edecek.”

 

Doktor takviyesi gelecek

Şu andaki vakaların ağır vakalar olduğunu dile getiren Pilli, hastaneye yatma ve tedavi alama seviyesinde olduğunu, bu bağlamda doktor ve hemşire sıkıntısı da doğduğunu kaydederek, Bakanlar Kurulu’ndan 10 doktor talebi olacağını anlattı.

Pilli, konuya ilişkin şunları ifade etti: “Bu sıkıntımız zaten vardı. Bu ülkeye sınav yapılmasına rağmen formaliteler gereği ancak Mart ayına sarkıyordu. Biz yine de takviye ettik. Tecrübeli hemşireleri pandemiye çağırdık, takviyeler ile pandemiyi açtık. Doktorlarda da aynı sıkıntılar var ama yetersiz değiller, herkes canla başla çalışıyor, doktorlara da takviye yapılacak. Bugün Bakanlar Kurulu’na 10 doktor talebimi sunacağı, bugün yarın onlar da göreve başlayabilir. Gönüllü doktorlarımız da var, bize her zaman yardıma hazır olduklarını söylüyorlar. Kenetlenip, birlikte bunu başaracağız.”

 

Pandemideki doluluk durumu…

Merkezde 88 hasta bulunduğunu, tümünün pandemi merkezinde olmasa da tedavi gördüğünü ifade eden Pilli, yoğun bakımda 9 hasta olduğu bilgisini aktardı.

Pilli’nin ifadeleri devamla şöyle:

“Her gün bu hastaların muayenesi ve gerekirse tetkikleri yapılıp tomografileri çekilmektedir. Karantina otellerinde kalmasında sıkıntı olmayan vakalar ise otellere gönderiliyor. Bu 1, 2 günde sıkıntımız olmayacak ama bu vakların seyrine bağlı. Yeter ki bu sayı süksemlesin. Belki bugün 5, 6 vaka aşağıya düşer. Bizim için 6, 7 vakalık düşüş bile iyi bir gidişat olur. Bu yolla vakalar düşerse daha rahat edeceğiz. Her duruma karşı hazırlık yapmaktayız”.

 

“Takviye yapıyoruz”

Karantina otellerindeki sağlık görevlilerinin de eksiklikler olduğunun bilincinde olduklarını kaydeden Pilli, bu konunun da çözüleceğini belirtti.

Pilli Girne Akçiçek Hastanesi’nde çıkan vakalara karşın hastane işleyişinde sıkıntı yaratmadığını belirtti, “Sağlık çalışanlarının azalmasıyla sıkıntı elbet doğuyor ama takviye yaparak tabu durumu tolere etmeye çalışıyoruz” dedi.

 

“Gerekmedikçe evden çıkmayın”

Pilli, konuşmasının sonunda, “Özellikle bu 21 günde mümkün olduğunca evde kalın, maske mesafe ve hijyen kurallarına uyun, ev ziyaretleri yapmayın, herkesin başına bir polis koyamayız, lütfen halkımız bu kurallara uysun, etraftaki bu hareketliliği önleyelim, gerekmedikçe evden çıkmayalım, bir şikayetimiz olursa hemen sağlık merkezlerimize baş vuralım” mesajı verdi. 

 

Sosyal medya desteğine teşekkür …

Sosyal medyadaki ‘destek’ paylaşımlarıyla ilgili de sorulan soruya ise Pilli, “Yıllarca yemeğimi yarım bırakıp hastaların ayağına gittiğim, gece arayanların her zaman çağrısına koştuğum bir meslek hayatım oldu. Mesleğe girdiğim ilk günden beridir en başından halkın yanında oldum. Bunu yapmaya da devam ediyorum. Halkıma da bu destekleri için teşekkür ediyorum. Aşırı bir telefon trafiğim var, herkese cevap veremiyorum, anlayışlarına sığınıyorum.” dedi.

Bu haber toplam 3391 defa okunmuştur
Etiketler :