1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. 6 bin ahşap blok 160 ünlü alıntı
6 bin ahşap blok 160 ünlü alıntı

6 bin ahşap blok 160 ünlü alıntı

"Yok Olan Duvar", Kıbrıs'ta, besteci Nektarios Rodosthenous'un hazırladığı ses enstalasyonu eşliğinde Dikilitaş Sarayönü’nde sergilendi. 

A+A-

Devrim DEMİR

"Yok Olan Duvar" interaktif duvar enstalasyonu, Avrupa'nın çeşitliliğini yansıtan Avrupa yüksek ve popüler kültüründen alıntı sözleri, bir araya getiriyor.

"Yok Olan Duvar"  Kıbrıs Türk Alman Kültür Derneği iş birliğiyle bugün de 11.00-20.00 saatleri arası Lefkoşa Sarayönü Meydanı’nda sergilenecek.

Popüler sözlerden oluşan bir seçki…

"Yok Olan Duvar", Goethe-Institut tarafından Alman AB Konseyi Başkanlığı sebebiyle sunulan interaktif bir sanat enstalasyonu. Enstalasyon, ünlü sözlerden - şarkı sözlerinden, şiirlerden, en sevilen filmlerden, romanlardan ve felsefi eserlerden - yerel açık çağrı sürecinde Avrupalılar tarafından gönderilmiş olan popüler alıntı sözlerden oluşan bir seçki sunuyor.


Kıbrıs Türk Alman Kültür Derneği Yönetim Kurul üyesi Özge Tahiroğlu:

“Bloklar azaldıkça aradaki duvar kalkacak”

Kıbrıs Türk Alman Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi Özge Tahiroğlu, yapılan etkinlikle ilgili YENİDÜZEN’e bilgi verdi.

Tahiroğlu, ‘Yok olan duvar’ öyküsünün Maria Yablonina’nın bir fikrine dayandığını ifade etti.

Avrupa’nın 10 ülkesinde ve 17 şehirde sergilenen duvarın Kıbrıs’ın güneyinde Lefkoşa’da, Kıbrıs’ın kuzeyinde Lefkoşa’da ve Limasol’da sergileneceğini kaydeden Tahiroğlu, “Ünlü alıntılardan, şarkı sözlerinden, şiirlerden, en sevilen filmlerden, romanlardan ve felsefi eserlerden alınan popüler sözler ahşaba kazındı. 6 bin ahşap blok üzerine Türkçe, Yunanca, Almanca ve Fransızca 160 ünlünün alıntı sözleri yazıldı. Alıntı blokların yavaş yavaş alınmasıyla duvardan sadece geriye blokları bir arada tutan ‘Plexiglas’ şeffaf çerçeve kalacak. Bu bloklar azaldıkça tüm duvarlar kalkacak” dedi.

 


 

Merve Güralp:

‘Kendi inşa ettiğimiz duvarlar, uğraş verirsek yok olabilir’

Dikilitaş Sarayönü’nde dün sergilenen ‘Yok olan duvar’ da görevli olan Merve Güralp da YENİDÜZEN’e bilgi verdi.

“Yok olan duvar”ın Goethe-Institut tarafından Alman AB Konseyi Başkanlığı sebebiyle sunulan interaktif bir sanat enstalasyonu olduğunu anlattı.

Güralp, enstalasyonun bir plexiglas çerçeveden ve çerçevenin içindeki üzerlerine alıntıların kazındığı binlerce küçük ahşap bloktan oluştuğunu ifade ederek, “Enstalasyonun açılışından sonra, oradan geçenler bir blok alıp beraberinde götürebiliyor. Alıntı blokların yavaş yavaş alınmasıyla duvardan sadece geriye blokları bir arada tutan plexiglas şeffaf çerçeve kalır ve duvar yok olur. Bu süreç toplulukları, halkları ve sıradan insanları birbirinden ayıran, kendi inşa ettiğimiz duvarların eğer hep birlikte uğraş verirsek yok olabileceklerini sembolize etmektedir.  

“Yok olan duvar”, Maria Yablonina’nın bir fikrine dayanıp mimar ve mühendis Werner Sobek tarafından hayat geçirildi. 2020 yazından itibaren 10 Avrupa ülkesinde görülebilir” şeklinde konuştu.

foto-4-016.jpg

Sarayönü Dikilitaş’ta sergilenen “Yok olan duvar” etkinliğine Goethe Ensütüsü Lefkoşa Müdürü Karin Varga’da katıldı

foto-9-003.jpg

Dün saat 11.00 ile 20.00 arasında gerçekleşen etkinlikte tüm covid-19 önlemleri alındı

ana-foto.jpg

“Yok olan duvar” enstalâsyonunda 160 ünlü alıntı sözleri ahşap bloklar büyük ilgi gördü

10-015.jpg

Sergiye sadece yetişkinler değil, çocuklarda büyük ilgi gösterdi

 

 

Bu haber toplam 4007 defa okunmuştur