1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Zehirli balık 4 can aldı!
Zehirli balık 4 can aldı!

Zehirli balık 4 can aldı!

Bangladeş'te siyanürden bin 200 kat daha güçlü zehir taşıyan kirpi balığını yiyen ailenin ikisi çocuk dört ferdi öldü, bir kişi hastanede tedavi altına alındı.

A+A-

Bangladeş'te siyanürden bin 200 kat daha güçlü zehir taşıyan kirpi balığını yiyen ailenin ikisi çocuk dört ferdi öldü, bir kişi hastanede tedavi altına alındı.

Balığı başkent Dakka'nın batısındaki yerel bir balıkçıdan satın aldığını belirten ev hanımı Teslim Akter, "Balığın zehirli olduğunu bilseydim hiçbir zaman almazdım" dedi.

Kızı Naznin'in hastanede hayat mücadelesi verdiği Akter, balığın en zehirli kısmı olan karaciğerini, en lezzetli kısmı olduğu düşüncesiyle özellikle çocukları için pişirdiğini üzüntü içinde anlattı. Zehirlenen kişilerin kimlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.

Halk arasında "potka" adıyla bilinen kirpi balığının Bangladeş'te ticari ürün olarak satışı yapılmıyor. Ancak yine de muson mevsiminde temin edilebilen balık nedeniyle ülkede zaman zaman bu tür ölümcül vakalar görülüyor. Bangladeş'in güneyindeki bir bölgede 2002 yılında meydana gelen bir olayda zehirli olduğundan habersiz olarak kirpi balığı yiyen 23 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD'deki Thomas Jefferson Üniversitesi'nden nörobilimci  MuhammedŞahidullah, kirpi balığının TTX adlı zehirli maddeyi barındıran kısımlarının alınmadan yenmesinin, sinir sistemi ile kaslar arasındaki bağlantının çökmesine bağlı olarak ölüme yol açtığını söyledi.

Şahidullah, "TTX beyine etki etmemesine karşın göğüsteki diyafram kasını da denetleyen yüz sinirlerine etki eder ve hastalar nefes alma sorunları nedeniyle hayatını kaybeder" dedi.

"Potka" zehrinin siyanürden bin 200 kat daha güçlü bir zehir olduğuna dikkati çeken Şahidullah, buna karşılık kirpi balıklarının her zaman zehirli olmadıklarının altını çizdi.

(AA)

Bu haber toplam 1877 defa okunmuştur