1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Türkiye ve Dünya jimnastiğinde rol alan bir Kıbrıslı Türk Gürkan Er
Türkiye ve Dünya jimnastiğinde rol alan bir Kıbrıslı Türk  Gürkan Er

Türkiye ve Dünya jimnastiğinde rol alan bir Kıbrıslı Türk Gürkan Er

Türkiye ve Dünya jimnastiğinde rol alan bir Kıbrıslı Türk Gürkan Er

A+A-

Necmi Belge

Bugün, siz değerli Adres Dergisi okuyucularına 25 Haziran 2014 tarihinde Meksika’nın CANCUN kentinde düzenlenen 13. Aerobic Gymnastics Dünya ve 6. Aerobic Gymnastics World Age Group Competions Şampiyonası’nda antrene ettiği 12-14 yaş kategorisi çiftlerde ve trio’larda dünya üçüncüsü olan ve belki de dünya çapında bu başarıya ulaşmış tek Kıbrıslı Türk jimnastik antrenörü olan Gürkan Er’i tanıtmak istiyorum.

LEFKOŞA’DA HAYATA MERHABA
Gürkan Er, 16 Nisan 1973 yılında Lefkoşa’nın Abdi Çavuş mahallesinde doğduğunu, ilk öğretimine Yenicami ve Atatürk ilkokullarında devam ederken, annesi Hasibe Er’in teşviki ile ilerde mesleği olacağından habersiz jimnastik sporuna başladığını anlatır.
İlkokul 6. sınıfta iken kendisinin de anlayamadığı sebepler ile Nergisli köyüne taşındıklarını ve 6. sınıfı bu köyde tamamladığını ifade eden Gürkan Er, orta öğrenime başladığı sırada babasının kanserden vefatı sonucu annesi ve küçük kardeşi Kaşif ile büyük bir acı yaşarlar.
Şht. Hüseyin Ruso Ortaokulu’ndan sonra, kendisinin yaşamını etkileyecek olan hocası Erhan Sucuoğlu ile Lefkoşa Türk Lisesi’ndeki öğrenimi sırasında tanışır. Spordaki yeteneğinin farkına varan hocası Erhan Sucuoğlu’nun kendisini lisenin voleybol takımına almasıyla jimnastiğin yanı sıra, sporun farklı bir branşında da okulunun yıldızları arasında yer aldığını anlatan Gürkan Er özellikle, jimnastiğe devam etmesi konusunda kendisini teşvik eden annesini yere göğe sığdıramıyor.

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SPOR AKADEMİSİ
ÖSS sınavlarına girerken, amacının doktorluk veya spor olduğunu ifade eden Er, az bir puan farkıyla kaybettiği Tıp Fakültesi yerine Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Akademisi’ndeki kontenjandan yararlanarak, Spor Akademisi’ne kaydolur.
Gürkan Er, Üniversite eğitimini kazandığı zaman Manisa’ya gitmeden önce hayatta, en sevdiği varlık olarak tanımladığı annesinin “Gürkan ben sizi babasız büyüttüm. Her alacağınız kararın arkasındayım. Ancak, sakın bir hata yapıp, benim emeklerimi boşa çıkrama” sözlerinin aklından çıkmadığını ve kendisine yol gösterici olduğunun altını çizdi.

SPOR AKADEMİSİ’NDE ÇOCUK JİMNASTİK GRUBU KURDU
Celal Bayar Üniversitesi Spor Akademisi’nden mezun olmasına müteakip, mecburi eğitimini Çorum Fatih Ortaokulu’nda geçiren Gürkan Er, kendi üniversitesinin master programı ile Celal Bayar Üniversitesi’ne geri döner.
Üniversite’ye tekrar döndükten sonra, artık bişey yapmalı diye düşündüğünü belirten Er, ilk çocuk jimnastik grubunu kurar. Önceleri, küçük çapta olan yarışmalar sonralarını ise, yerini büyük yarışmalara ve müsabakalara bırakan Gürkan Er yıllarca, Türkiye içinde sayısız yarışmalara girip başarı ipin göğüslediğini dile getirdi.

TÜRKİYE JİMNASTİK MİLLİ TAKIMI ANTRENÖRLÜĞÜNE
Bu başarı ivmesinin kendisine Türkiye milli takımı 12-14 yaş Jimnastik antrenörlüğünü beraberinde getirdiğini ifade eden Er, kazanmış olduğu bu antrenörlük neticesinde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde eğitim ve sayısız seminerlere katıldığını dile getirdi. Er, bunun sonucunda, Avrupa’da kazanmış olduğu ilk başarının, 2009 yılında Avusturya’nın başkenti Viyana’da aerobik jimnastik dalındaki yarışma olduğunun altını çizdi.

VİYANA’DA İLK ALTIN MADALYA
Viyana’da, öğrencisi Nihatcan Gül’ün yarıştığı kategoride altın madalya kazandığını ifade eden Er, Türkiye Jimnastik Milli takımı antrenörü olarak, Türkiye’ye kazandırdığı ilk altın madalya olduğunu ve bu başarı ile tarihe geçtiklerini söyledi.
Aslında, kazanılan bu başarının, daha sonra gelecek olan başarıların bir önceden çekilmiş bir resmi gibi olduğunu belirten Gürkan Er, yine aynı yıl Avusturya’da düzenlenen tek erkekler finalinde altın madalyanın yine Türkiye’nin olduğunu anımsattı.
Bu başarıların ardından, kendi söylemiyle Avrupa’nın artık ikinci vatanı olduğunu sayısız başarılar altın, gümüş madalyalar ve daha birçok adını bile hatırlayamadığı sayısız başarılar ve şampiyonluklar yaşadığını belirtti.

MEKSİKA’DA DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ
Gürkan Er, Türkiye 12-14-16 yaş grubu jimnastik antrenörü olarak, 25 Haziran 2014 tarihinde Meksika’nın CANCUN kentinde düzenlenen 13. Aerobic Gymnastics Dünya ve 6. Aerobic Gymnastics World Age Group Competions Şampiyonası’na katıldı.
Burada, antrene ettiği 12-14 yaş kategorisi çiftlerde ve trio’larda dünya üçüncüsü olarak, dünya çapında bu başarıya ulaşan tek Kıbrıslı Türk jimnastik antrenörü olarak tarihe geçti.
Aynı turnuvada yedi kategoride yarıştıklarını söyleyen Gürkan Er, burada beş kategoride de finale kaldıklarını anımsattı.

HERYERDE KIBRISLI TÜRK’ÜM
Halen, Celal Bayar Üniversitesi,  Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi olarak yaşamımı sürdürmekte olan Gürkan Er, Eylül 2014’te Bulgaristan’ın Plovdi kentinde düzenlenecek olan 12-14 yaş müsabakalarına takımını hazırlıyor.
Bir Kıbrıslı olarak, her zaman  ülkesinin yanında olduğunu  ve ne zaman kendisine ihtiyaç olursa elinden gelenin fazlasını yapmaya hazır olduğunu ifade eden Gürkan Er,  M. Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Sporsuz kalmış bir milletin hayat damarlarında biri kopmuş demektir”diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu haber toplam 7588 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 170. Sayısı

Adres Kıbrıs 170. Sayısı