1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Protokol masasından notlar
Protokol masasından notlar

Protokol masasından notlar

'2 bin TL maaşla açlık sınırındayız'

A+A-

Didem MENTEŞ 

Görüşmeden kısa kısa… Görüşmeden kısa kısa…

SENDİKALAR MASADAN KALKTI… Maliye Bakanlığı ile kamuda yetkili sendikalar protokol görüşmeleri için dün saat 14:30’da bir araya geldi. Toplantıya KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, Kamu-İş, Kamu-Sen ve Ebeler ve Hemşireler Sendikası katıldı. Bir önceki toplantıda Maliye Bakanı’na önerilerini sunan sendikalardan bir kısmı önerilerinin kabul edilmediği gerekçesiyle görüşme masasını terk etti. İlk olarak KTÖS tepkisini ortaya koyarken sırasıyla KTOÖS, KTAMS ve KAMU-SEN yetkilileri toplantıyı terk etti.

İLK TEPKİ KTAMS’DAN… KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, sendika olarak yaptıkları önerilere karşılık Maliye Bakanlığı’nın kendi taleplerine cevap vermediğini aktararak, Maliye Bakanlığı’nın protokol maksatlı sunduğu önerilerin içeriğinin boş olduğunu ileri sürerek tepki gösterdi.

KTÖS MASAYI TERK ETTİ… Toplantıda konuşan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Maliye Bakanına sundukları dört önerinin  yani Göç Yasası'nın kaldırılması, toplu pazarlık ve sendikacılık, öğretmenlerin hazırlık ödenekleri ve stabil para birimine geçilmesi kabul edilmediğini belirtti. Kendi taleplerine karşılılık Maliye Bakanlığı’nın hiçbir öneriyi kabul etmediğini aktaran Elcil, bakanlık tarafından kendilerine sunulan önerilerin içeriğinin ‘boş’ olduğunu iddia ederek, “artık sendikacılık yapma zamanı geldi” dedi. Konuşmasını tamamlayan Elcil, masada oturmaya gerek olmadığını belirterek toplantıyı terk etti.

KAMU-İŞ MASADA… KTÖS’ün hemen ardından söz alan Kamu-İş ise sundukları önerilerin %80 ila 90 Maliye Bakanlığı tarafından kabul edildiğini belirterek, Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili olarak görüşmelerin devam etmesini aktardı.


“KAYNAK YOK” YAZISI AÇILDI… Kamu-İş’ten sonra söz alan KTOEÖS Mali Sekreteri Vedat Tek, KTÖS ile birlikte Maliye Bakanlığı’na dört öneri sunduklarını ancak bunların kabul edilmediğini söyledi. Yeni öğretmenlerin Göç Yasası altında 2 bin TL maaş aldıklarını ve açlık sınırında olduklarını aktaran Tek, ‘Kaynak yok’ yazılı bir kağıt açarak Maliye Bakanı’na tepki gösterdi. Tek, KTÖS’ün ardından protokol masasından ayrılan ikinci sendika oldu. KTÖS ile birlikte KTAMS yetkilileri hemen ardında Kamu-Sen yetkileri masayı terk etti.

KAMU-İŞ’DEN GÖRÜŞMELERE DEVAM… Maliye Bakanı Zeren Mungan ise cevap verilmesinin beklenilmesi gerektiğini söylemesine rağmen sendikaların masayı terk etmesi ardından protokol görüşmelerine son verdiğini açıkladı. Yalnızca Toplu İş Sözleşmesi kapsamında Kamu-İş yetkilileri ile görüşmelerin devam edileceği açıklandı. Kamu-İŞ Başkanı Sami Dilek, Maliye Bakanlığı il Kamu İşçi Komitesi içerisinde Toplu İş Sözleşmelerinin görüşülmesinin süreciğini aktardı

Bu haber toplam 1447 defa okunmuştur