1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KUZEY-GÜNEY FARKI DEĞİŞKEN…
KUZEY-GÜNEY  FARKI DEĞİŞKEN…

KUZEY-GÜNEY FARKI DEĞİŞKEN…

Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasındaki market fiyatlarını araştıran YENİDÜZEN ekibi, bazı temizlik ürünlerinde iki katı fiyat farkı olduğunu tespit etti.

A+A-

Fehime ALASYA

Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasındaki market fiyatlarını araştıran YENİDÜZEN ekibi, bazı temizlik ürünlerinde iki katı fiyat farkı olduğunu tespit etti. Örneğin aynı marka Diş macunu kuzeyde 26,  güneyde 14 TL! Bu fark kimi zaman, kimi ürünlerde yer değiştiriyor.

Aile bütçesinden önemli bir giderin çıkmasına neden olan bazı günlük kullanım temizlik ürünleri güneyde ucuzken, kuzeyde bu ürünler cep yakıyor.

Fiyatlar arasında görülen dengesizliğe karşın, ürünler, aynı marka ve gramajlarda baz alındı.

Diş macunlarındaki fiyat farkı kuzeydeki pahalılığı ile dudak uçuklatırken, şampuan, çamaşır deterjanı, gibi ürünlerin neredeyse aynı fiyat olduğu gözlemlendi.

İçecek, yiyecek, temizlik malzemesi, kozmetik ve bunlar gibi birçok alanda güneydeki marketlerde çok fazla çeşitlilik olduğu da ayrıca göze çarpan bir ayrıntı olarak görülüyor.

Güneyde 14,22 TL’ye raflarda yer alan diş macunu, aynı marka ve gramajda, kuzeydeki reyonlara 26,30 TL’ye giriyor.

Çocuklar için kullanılan diş macunu ise kuzeyde 16 TL’ye tüketiciye ulaşırken, güneyde 10 TL.

Şampuan ve çamaşır deterjanı gibi ürünlerde ise fiyat farkının olmadığı gözlemlendi. Güneyde 400 miligram şampuan 12 TL’den başlarken, bu rakam kuzeyde de aynı oranda seyrediyor. Güneyde 32 TL’ye reyonda olan 3 kiloluk toz çamaşır deterjanı, kuzeyde de aynı fiyatlardan tüketiciye ulaşıyor. 

 

“Kuzeydeki marketlerde, diş macunlarının yanı sıra, esmer şeker, kaya tuzu, kedi maması, foil tepsiler ve çocuk şampuanları neredeyse iki katına satılıyor”

Fiyat mukayesesinde en çok şaşırtan ayrıntı ise günlük kullanımda sıkça tüketilen bazı ürünlerin Kıbrıs’ın kuzeyinde iki katı fiyatına satılıyor olmasıydı.

Bulaşık deterjanı, bulaşık makinesi için tablet deterjan, esmer şeker, bebek bezi, kedi maması, çocuk şampuanı, siyah çöp poşeti ve foil-kullan at tepsilerin fiyatı kuzeyde neredeyse iki katına reyonlarda yer alıyor. Kuzeydeki marketlerde, diş macunlarının yanı sıra, esmer şeker, kaya tuzu, kedi maması, foil tepsiler ve çocuk şampuanları neredeyse iki katına satılıyor.

Aynı gramajda olan kedi maması güneyde 5 TL’ye satışta iken, bu rakam kuzeyde 11 TL’yi aşabiliyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde her markette bulunmayan esmer şekerin 500 gramı, 12 TL iken, bu rakam 6 TL’ye kadar düşebiliyor.  

 

Bazı ürünler de güneyde cep yakıyor

Mutfakta ellerden düşmeyen bazı temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, saç boyası, bulaşık süngeri, cif, sıvı sabun, tuvalet kağıdı, pişirme kağıdı gibi ürün fiyatlarında, Kıbrıs’ın güneyinin, kuzeye göre daha pahalı olduğu gözlemlendi.

Güneyde satılan 333 ml. Sıvı sabun 10 TL iken, bu rakam kuzeyde 5 TL olarak görülüyor. Güneyde satılan 24’lü tuvalet kağıtları 30 TL civarında iken, bu rakam kuzeyde 20 TL’den başlıyor.

Alkoldeki çeşitlilik, güneyde göz alıyor

Marketlerdeki içki reyonlarının gün be gün büyüdüğü günlerde, güneydeki reyonlarda çok çeşitli alkol ve buna bağlı olarak da çeşitli fiyatlar olduğu gözlemlendi. Özellikle yeni yıl döneminde yapılan kampanyalar ile güneydeki alkol fiyatları alıcıları cezp etse de yapılan araştırmada bazı viski fiyatlarının kuzeydeki marketlerde daha ucuz olduğu görüldü.  

market-tablo.jpg       

Bu haber toplam 4784 defa okunmuştur
Etiketler : ,