1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Devlet kasası yerine T &T ŞİRKETİNE
Devlet kasası yerine T &T ŞİRKETİNE

Devlet kasası yerine T &T ŞİRKETİNE

“Yap-İşlet- Devret” modeli ile 25 yıllığına devredilen Ercan Havaalanı’ndan çıkış yapan her yolcudan alınan 15 Euro’luk vergi T&T Havalimanı İşletmeleri’nin kasasına giriyor. Söz konusu vergi devir öncesinde kamu maliyesine aktarılıyordu

A+A-

Ayşe GÜLER

Ercan Havaalanı’nda devletin her yolcudan aldığı ‘yolcu çıkış harcı’ kamu maliyesi yerine, yap-işlet- devret modeli ile 25 yıllığına sözleşme imzalanan T&T Havalimanı İşletmeleri’nin kasasına giriyor.

Şu anda T&T Havalimanı İşletmeleri, çıkış yapan her yolcudan 15 Euro’luk vergi alıyor. Bu verginin tamamı şirketin gelir hanesine yazılıyor.
Söz konusu harcın özel şirkete devriyle devlet kasası, her yıl ciddi kayıp yaşıyor.


Burkay: ‘15 Euro’luk yolcu çıkış harcı, işletmeye devredildi’

Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Hikmet Burkay, daha önce devlet kasasına giren havalimanı hizmetleri vergisinin 2012’de yapılan devrin ardından T&T Havalimanı İşletmeleri’ne aktarıldığını söyledi.

YENİDÜZEN’e konuşan Burkay, şu anda Ercan Havaalanı’nda her yolcudan alınan 15 Euro’luk yolcu çıkış harcının söz konusu işletmeye devredildiğini dile getirdi.

Öte yandan Burkay, Ercan Havaalanı’ndan alınan ‘gelir ve kurumlar vergisinin’ 9 Ağustos 2006’da, yüzde 1 olarak ödenen Katma Değer Vergisi (KDV)’nin ise 31 Aralık 2010’da ‘sıfırlandığını’ ifade etti.

Devir sözleşmesi 10 Aralık 2012’de imzalanmıştı

Ercan Devlet Havaalanı'nın işletme haklarının devredilmesine ilişkin devir sözleşmesi 10 Aralık 2012’de imzalanmıştı.

Söz konusu protokol, dönemin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ile ihaleyi kazanan yüzde 70 payla Taş Yapı Şirketi, yüzde 20 payla Terminal Yapı ve yüzde 10 payla yerli ortak Kaner Şirketler Grubu’nun oluşturduğu T&T şirketinin direktörü Göksel Bodur tarafından imzalanmıştı.

25 yıllığına yapılan devirle ilgili ihale bedelinden 100 milyon Euro’luk ödemeyi 27 Aralık’ta yapılmıştı.

16 milyon Euro’luk KDV ödemesi ise şirket tarafından yapılmamıştı. Daha önce ödenen 100 milyon Euro, UBP hükümeti tarafından kamu çalışanlarının 13, maaş ödemesinde kullanılmış, 16 milyon Euro ise banka tarafından bloke edilmişti. Konu mahkemeye yansımıştı.

 

Bu haber toplam 3752 defa okunmuştur