1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DEV-İŞ'ten Bakanlar Kurulu'na: KIZGINIZ
DEV-İŞten Bakanlar Kuruluna: KIZGINIZ

DEV-İŞ'ten Bakanlar Kurulu'na: KIZGINIZ

DEV-İŞ, Bakanlar Kurulu’da “Basınçlı kaplar Denetim Tüzüğü”nde yapılan değişikliğin iptal edilmesini talep etti.

A+A-

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) bugün yaptığı yazılı açıklamada Bakanlar Kurulu’da “Basınçlı kaplar Denetim Tüzüğü”nde yaptılan değişikliğin iptal edilmesini talep etti.  Bakanlar Kurulu’nda yapılan düzenleme ile işyerlerinde yakıt olarak kömür ve benzeri herhangi bir katı yakıt kullanımını serbest bırakılmasını eleştiren DEV-İŞ, “Sermayenin karı emekçilerin ve toplumun sağlığından daha mı önemli?” diye sordu.

Dış İlişkiler Sekreteri  Koral Aşam imzasıyla yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

KIZGINIZ


"İş cinayetlerinden dolayı son 4 yılda hayatını kaybeden emekçi sayısı 22’ye ulaşmışken ve bu acı gerçek karşısında “İş sağlığı ve İşçi güvenliğini” sağlamakla yükümlü merciinin “Yeterince Denetleme Yapamıyorum” itirafı ortadayken, Bakanlar kurulu aldığı kararlar ve Tüzüklerde yaptığı değişikliklerle bir avuç sermayedara biat etmeye devam ediyor.

Bakanlar kurulu 4 Mart 2015 tarihli Bakanlar kurulunda, Basınçlı kaplar Denetim Tüzüğü’nde bulunan 33/A “Buhar kazanlarının akaryakıt ve gaz ile çalıştırılması esastır. Kazan yakıtı olarak kömür ve benzeri katı yakıtların kullanılması yasaktır” sayılı maddeyi tüzükten çıkararak, İşyerlerinde yakıt olarak kömür ve benzeri herhangi bir katı yakıt kullanımını serbest bırakmıştır.

Tüm dünyada katı yakıtların kanserojen bileşenlerinden dolayı hem emekçiler hem de toplum üzerindeki zararları tartışmasız kabul görüp, her geçen gün bu tür yakıt kullanımından vazgeçilirken, Bakanlar kurulu bizde hale hazırda 33/A sayılı denetim tüzüğüyle kullanımı yasak olan katı yakıtların kullanımının önünü açmıştır. Bize göre bu değişikliğin tek bir açıklaması vardır. Bakanlar kurulu için, Katı Yakıt kullanımından ötürü, alenen hayatları risk altında olacak olan emekçilerin ve genelde tüm toplumun sağlığı, bir avuç sermayedarın Kar Marjının biraz daha yükselmesinden çok daha önemsizdir.  

Hükümetin emekçilerin ve toplumun sağlığına karşı attığı bu adım karşısında çok kızgınız ve soruyoruz, zaman içinde denetimsizlikten ötürü yaşanması mutlak iş kazaları, meslek hastalıkları, toplum genelinde zaten çok yüksek olan kanser vakaları karşısında hükümet emekçilere ve topluma nasıl hesap verecek, vicdanları rahat olacak mı? Tamda bugün yapılan açıklamalar gibi denetim imkanlarının kısıtlılığından yakınarak anlayış mı beklenecek? Yoksa sorumluluk işin fıtratına mı bırakılacak? 

DEV-İŞ ve Tüm bağlı Sendikaları olarak talebimiz Denetim Tüzüğünde yapılan bu değişikliğin derhal iptal edilmesi ve İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği’nin bahanesiz anlamına mutabık olarak uygulanmasıdır."

Bu haber toplam 1265 defa okunmuştur