1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakan Yorgancıoğlu ‘Topluma Sesleniş’ konuşması yaptı
Başbakan Yorgancıoğlu ‘Topluma Sesleniş’ konuşması yaptı

Başbakan Yorgancıoğlu ‘Topluma Sesleniş’ konuşması yaptı

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ‘Düşük gelirli grupların alım gücünü artırmak’ için girişim başlattıklarını açıkladı. Başbakan Yorgancıoğlu’nun topluma sesleniş amacıyla yaptığı konuşma dün akşam televizyonlarda yayınlandı.

A+A-

YENİDÜZEN

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ‘Düşük gelirli grupların alım gücünü artırmak’ için girişim başlattıklarını açıkladı. Başbakan Yorgancıoğlu’nun topluma sesleniş amacıyla yaptığı konuşma dün akşam televizyonlarda yayınlandı.
Yorgancıoğlu, KTHY’de çalışırken CAS’a aktarılan ve üçüncü kez işsiz kalan çalışanların sorunlarına çözüm ürettikten sonra ‘düşük gelirli grupların alım gücünü artırmak’ ve hayat pahalılığının adil dağıtımı için girişim başlattıklarını söyledi.
En önemli meselelerinin “Ekonomiyi büyütüp yeni istihdam alanları yaratmak ve sosyal devlet prensibinden hareketle toplumda adalet duygusunu tesis etmek” olduğunu söyleyen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ‘Yenilenebilir Enerji Tüzüğü’yle evlere ve işyerlerine güneş enerjisi sistemi kurulması projelerine 126 başvurunun onaylandığını da açıkladı.

“Polisin sivile bağlanması için taslak hazır”

Yorgancıoğlu şunları söyledi:
“Halkın sesine kulak vermek ilkesiyle iktidara gelen hükümetimizin ilk icraatlarından biri, hatırlanacağı üzere demokratik hakların ve ifade özgürlüğünün korunması amacıyla TOMA’yı ülkemize sokmamak olmuştu.
Bir diğer hassasiyetimiz emniyet teşkilatı konusundadır. Poliste yaşanan ölüm olayının kamuoyunda yarattığı algının gerçekçi bir değerlendirilmesine fırsat vermek için bir ‘Soruşturma Komitesi’ atadık.Bu komitenin çalışmaları sonuçlandı rapor kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda ortaya konan görüşler doğrultusunda bundan böyle tutukluların daha güvenli olarak sorgulanması için adımlar atılmaya başlandı.Öte yandan, 15 Kasım töreninde düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanan bazı yurttaşlara karşı, çifte standartla uygulanan ölçüsüz polis şiddeti hakkında yazışmalar yapıldı, bunun sonucunda da  bazı önlemler alınacaktır. Emniyetimiz etrafında yaşanan çeşitli olaylar, polis teşkilatının sivil otoriteye bağlanmasını öncelikli konu haline getirdi. Bunu öngören yasa taslağını hazırlayıp siyasi partilerimizin görüşüne sunmuş bulunuyoruz.”
2015-2018 ekonomi protokolü

“Uyuşturucu ile mücadele biriminin çalışmalarına başladığını belirten” Özkan Yorgancıoğlu,
‘İyi İdare Yasası’ ile çıkarılarak vatandaşlara daha iyi hizmet verilmesinin önünün açıldığını, ‘Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’ ile de resmi belgelere ulaşımı kolaylaştırdıklarını söyledi.
Yorgancıoğlu, hükümetin icraatlarına yönelik açıklamasına şu sözleri ile devam etti:
“Ülkemizin ekonomik fotoğrafını çekmek, sektörlerin yapısını ölçmek ve çözüm önerileri üretmek için, ilgili üniversitelerimizle protokol imzaladık. Bu verilerle bir taraftan sektörlerimizi desteklemeyi, diğer taraftan 2015-2018 yılları ekonomik protokollerinin temellerini oluşturmayı hedefledik.”

“Bakanlıkların harcamaları % 50 azaldı”

‘Tüketicilerin Korunması ve  Avrupa Birliği Mevzuatına Uygunluk Eylem  Planı’nın takvime bağlandığını da anlatan Özkan Yorgancıoğlu, yurttaşların hükümetin icraatları konusunda daha fazla bilgi sahibi olmasını istediklerini söyledi.
Yorgancıoğlu ‘şeffaflık’ yönünde attıkları adımları şu sözlerle aktardı:
“Maliye Bakanlığı’mızın web sitesinde uygulamaya konan ‘Maliyenin Seyir Defteri’nde haftalık bütçe uygulamaları kapsamında, banka ve veznelerdeki hesaplar, bozulmayan veya Hazine ve Muhasebe Dairesi’nde bekletilen çekler gibi ayrıntılı bilgiler şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gözetilerek halkın bilgisine sunuldu.”
“Devletin günlük harcamalarında israf önlendi ve çok düşürüldü” diyen Özkan Yorgancıoğlu, tüm bakanlıklardaki cari harcamaların % 50 oranında azaldığını, tasarrufa kendilerinden başladıklarını vurguladı.
17 bin 400 kurumdan 182.5 milyon vergi
Yorgancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mali düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname’ yoluyla değişik nedenlerle yaklaşık 17 bin 400 kişi ve kurumun yararlandı ve toplam 182 milyon 572 bin Türk liralık verginin devlete bir yıl içerisinde ödenmesi sağlanmış oldu.
Belediyelerimize borçlu olan yaklaşık 14 bin vatandaşımız bu kararname ile Belediyelerimize 14 milyon TL ödeme yapmıştır.”

‘Onkoloji Hastanesi Mayıs 2015’te tamam”

Kredi kartları konusunda yeni yasal düzenleme yapıldığını, Karpaz’da ‘Yaşlılara Bakım’ projesinin yeniden canlandırıldığını anlatan Başbakan Yorgancıoğlu; Lefkoşa, Mağusa ve Girne’deki 3 büyük hastanede ‘Randevulu Poliklinik’ sistemine geçildiğini de belirtti.
“Ülkemizin büyük bir sorununu çözecek olan Onkoloji Hastanesi’nin inşaatı 19 Mayıs 2015‘te tamamlanacaktır” diyen Başbakan, hastanenin yeni yılda tam kapasiteyle hizmete gireceğini belirtti. Başbakan Yorgancıoğlu, Meclis’ten geçen Organ Nakli Yasası ile de özellikle böbrek yetmezliği ve diğer alanlarda sıkıntı yaşayan hastalara yeni olanaklar yaratıldığını anlattı.
 

“Yerel işgücüyle 3080 istihdam”

‘Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ hakkında da bilgi veren Başbakan Özkan Yorgancıoğlu şunları söyledi:
“Proje kapsamında bugüne kadar  toplam olarak 1427 erkek, 1581 kadın toplam 3080 kişi istihdam edildi. Bu değişimden 808 işyeri yararlanırken en uzun destek, 48 ay süreyle kadın istihdamında ve kadın girişimciliğinde yapıldı. 44 kadın 23 erkek toplam 67 kişi kendi işini kurup faaliyete başladı. İlk kez çalışma hayatına girip, sosyal güvenlik kurumlarına kayıt yapanların sayısı ise 755’e ulaştı. KKTC yurttaşlarını istihdam eden işyerlerine sosyal güvenlik desteği olarak toplam 14 milyon 223 bin lira ödendi.İstihdam edilen Engellilerin Nakdi yardımın %30'unu alarak istihdam edilmesi düzenlemesi kapsamında 17 engelli istihdam edildi. Bunları istihdam eden işyerlerine 48 ay süreyle Sosyal Güvenlik Desteği sağlanacak.”
‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Yasası’nın Meclis’ten oy birliği ile geçtiğini anlatan Başbakan, ilgili dairenin 2015  yılında faaliyete geçmesinin hedeflendiğini vurguladı.

‘Kuraklık’ için ödemeler yapıldı

Başbakan Yorgancıoğlu, ‘kuraklıkla’ geçen yılın ardından yapılan icraatları ise şöyle açıkladı:
“Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın 2013-2014 üretim sezonunun kurak geçmesi nedeniyle küçükbaş hayvan üreticilerine ‘Doğrudan Gelir Desteği’ ödemeleri tek ödeme halinde gerçekleşti. Ödenen toplam miktar ise 14 milyon 942 bin 728 lira olmuştu. Aynı biçimde, tahıl, nadas, yem bitkileri, meyve ağaçları, zeytin, harnup, badem, bağ alanları ve narenciye alanları için Doğrudan Gelir Desteği ödemesi çerçevesinde 14 milyon 569 bin 667 lira ödeme yapıldı.
Ülkemize 20 bin ton balya getirildi, 35 bin ton için de ihale bağlandı. Ayrıca 120 bin ton arpa ihalesi yapıldı. Kaba yem sıkıntısı çeken hayvan üreticileri için yurt dışından ithal edilen yemin maliyetinin %30’u sübvanse edildi. Üreticinin bankalara olan borcunun ötelenmesi için kaynak temin edildi ve üretici borçlarının %50’lik kısmında ötelenme sağlandı.”
Başbakan Yorgancıoğlu, Türkiye’den adaya gelecek su için de yeni bir Su Yasası taslağı üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi. (YENİDÜZEN)

Bu haber toplam 2234 defa okunmuştur