1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'ASKERLİK' YİNE MASADA
ASKERLİK YİNE MASADA

'ASKERLİK' YİNE MASADA

‘Askerlik Yasa Önerileri’ üzerinde ‘Genel Görüşme’ tamamlandı, haftaya öneriler ‘madde madde’ ele alınacak.

A+A-

 

Meclis komitesi 'askerlikte iyileştirmeler' içeren yasa önerisi üzerinde geniş katılımlı bir toplantı daha yaptı, konu enine boyuna ele alındı. Meclisteki toplantıya rütbeli komutanlar, savcı, Başbakanlık Müsteşarı ve milletvekilleri katıldı.

 

Başbakanlık ve GKK Önerileri’nde neler var:

• Meslek lisesi mezunları 15 yerine 12 ay askerlik yapacak

• Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler’in bedelli askerlikten faydalanabilmesi için düzenleme yapılacak.

• 1 Ocak 2009 tarihinden önce yoklama kaçağı, firar kaçağı olanlara af getirilecek, bedelli askerlik hakkından faydalanabilecekler.


Meltem SONAY

Askerlikte yeni düzenlemeler ve iyileştirmeler içeren yasa tasarısı üzerinde çalışma devam ediyor…
Cumhuriyet Meclisi, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi, ‘Askerlik ‘Değişiklik’ Yasa Önerileri için ‘yoğun’ bir katılımla dün yeniden toplandı.

‘Fikir birliği izlenimi…’
Komite üyesi milletvekillerinin yanı sıra, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan rütbeli komutanlar, Başbakanlık Müsteşarı, Savcılık, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası temsilcileri ve öneri sahibi milletvekillerinin de katıldığı komitenin dünkü toplantısında, Başbakanlık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın sunduğu öneriler üzerinde ‘fikir birliği’ olduğu izlenimi var.
Başbakanlık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın (GKK) yaz döneminde yaptığı çalışma üzerine yeni öneriler de getirdiği ve komitenin bu öneriler üzerinde de tartıştığı elde edilen bilgiler arasında.

Erhürman: “Genel Görüşme tamamlandı… Haftaya madde madde görüşmeye geçeceğiz”
Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman, komitenin dünkü toplantısında öneriler üzerinde yoğun bir çalışma yapıldığını ve genel görüşmenin tamamlandığını belirtti.
Erhüman, komitenin gelecek haftaki toplantısında ‘madde madde görüşme’ye geçileceğini de kaydetti.

Meslek lisesi mezunları 12 ay askerlik yapsın
Başbakanlık ve GGK’dan komiteye sunulan çalışmada, sadece Meslek Liseleri’nden mezun olanların, mezun oldukları yıl silah altına girmeleri halinde, 15 ay olan askerlik süresini 3 ay daha az 12 ay yapmaları öngörülüyor.

Bedelli askerlik…
Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler’in bedelli askerlikten faydalanabilmesi için, anne ve babanın, çocukları askerlik çağına gelene kadar ve çocuklarının askerlik çağına girdiği tarihten itibaren 5 yıl, KKTC’de yılda 90 günden fazla ikamet etmemiş olmaması gerekiyor.
Askerlik çağına girdikten sonra lisanslı profesyonel sporcu olarak 9 yıldır askerliğini erteleyen ve yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler de, 9 yıl boyunca yılda 90 günü aşmamak kaydı ile faydalanabilecekler.

Af 2009’a kadar…
Başbakanlık ve GKK’nın komiteye ilettiği çalışmaya göre, her ne sebeple olursa olsun, 1 Ocak 2009 tarihinden önce KKTC’den ayrılıp bir başka ülkeye giden ve 1 Ocak 2009 tarihinde yoklama kaçağı, firar kaçağı olanlar, müracaat ettikleri takdirde bu yasadan yararlanabilecekler ve bedelli askerlik hakkından faydalanabilecek.

Bu haber toplam 3036 defa okunmuştur