1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'de istihdam artışı yavaşladı
ABDde istihdam artışı yavaşladı

ABD'de istihdam artışı yavaşladı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Ağustos ayında 142 bin kişilik ek istihdam yaratıldığı açıklandı.

A+A-

 

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de, geçtiğimiz 12 ay içinde her ay ortalama 212 bin kişiye yeni iş imkanı yaratılıyordu.
İstihdam artışındaki yavaşlamada bir süpermarket zincirinde grevler sonrasında 17 bin kişinin işten çıkarılması da etkili oldu.
ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinde şubeleri bulunan "Market Basket" adlı süpermarketler zincirinin Genel Müdürü'nün işten çıkarılmasını protesto için Temmuz'da grev başlatılmıştı. Krizde geçen hafta anlaşma sağlandı. Piyasalar, istihdam artışı verilerine güçlü tepki vermedi. New York borsasında üç endekste de hafif düşüşler yaşandı.

Ücretler arttı
Ağustos ayına ilişkin istihdam raporunda, olumlu bulunan veriler de yer alıyor.
Veriler, ücretlerin hafif de olsa arttığına işaret ediyor. Bu, ekonominin gücüne işaret eden önemli bir veri olarak kabul ediliyor. Geçen yıla göre saatlik ücretler, yüzde 2.1 oranında arttı.
ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen daha önce ücret artışının FED'in istihdam pazarının durumuna ilişkin değerlendirmesinde çok önemli bir faktör olduğunu söylemişti.
Otomotiv şektöründe de istihdam artışındaki yavaşlama, makineleşme sonucu daha az kişinin işten çıkarılması nedeniyle beklenenden az oldu. Ağustos ayındaki artışla son bir yıl içinde toplam 639 bin kişiye yeni iş yaratılmış oldu. Bu arada, Temmuz'da işsizliğin yüzde 6.2'den 6.1'e gerilediği açıklandı. (BBC)

Bu haber toplam 1249 defa okunmuştur