1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ANAYASAYA TERS !
ANAYASAYA TERS !

ANAYASAYA TERS !

UBP-DP Azınlık Hükümeti tarafından Kaymakamlıklara dağıtılan talimat:ANAYASAYA TERS !

A+A-

Didem  MENTEŞ

UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin İçişleri Bakanlığı, Anayasa’ya ters davrandı, halkın ‘yürüyüş ve gösteri’ hakkını Kaymakamlıklara gönderdiği yazı ile ‘denetim altına almaya’ çalıştı.

İçişleri Bakanlığı Genel Koordinatörü Durali Güçlüsoy imzası ile bütün Kaymakamlıklara gönderilen yazı, Anayasa’nın 32’nci maddesine aykırı…

Güçlüsoy, Kaymakamlıklara gönderdiği 20 Mayıs 2016 tarihli talimat yazısında, “Bölgenizde yapılacak, gösteri, yürüyüş ve benzeri tüm etkinliklere Kaymakamlıklarınızca izin verilmeden önce, Bakanlığımıza bilgi verip gerekli onayın tarafımızdan alınması gerekmektedir” ifadesinde bulundu. İçişleri Bakanlığın almış olduğu bu kararı şiddetle protesto eden sendika temsilcileri, “antidemokratik, faşizan bir uygulama” olarak nitelendirdi.

Yurttaşlar izin almaksızın…

KKTC Anayasası’nın ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı’ başlıklı 32’nci maddesine göre, ‘yurttaşlar önceden izin almaksızın gösteri ve yürüyüş hakkına sahiptir.’

Anayasa’da, ‘bu hak ancak kamu düzenini korumak için yasa ile sınırlanabilir’ denilmektedir.

Anayasa’nın 32’nci maddesi ne diyor?

Anayasa’nın 32’nci maddesinde yurttaşların toplantı, gösteri yürüyüşü hakkı şöyle;
“Yurttaşlar, önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız toplanma veya gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir.  Bu hak, kamu düzenini korumak için yasa ile sınırlanabilir.”

---------------------------------------

Dev-İş Başkanı Hasan Felek: “Antidemokratik, faşizan bir uygulama! Kabul edilemez”

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Hasan Felek, bu uygulamanın antidemokratik, faşizan bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, şiddetle protesto ettiklerini dile getirdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan bu kararın ve uygulamanın Anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğunu söyleyen Felek, insanların kendi sorunlarını ister gösteri yaparak isterse yürüyüş yaparak kamuoyu ile paylaşmanın en temel haklarından olduğunu ifade etti. İçişleri Bakanlığın bu kararla Kaymakamlıklara da güvenmediğini gösterdiğini ve kendisinin karar vereceğine değinen Felek, baskıcı, antidemokratik bir anlayış olduğuna işaret etti.

Bu anlayışın Kuzey Kıbrıs’ta kabul görmeyeceğini vurgulayan Felek, 40 yıldır gerek Dev-İş olarak gerekse kardeş örgütlerle ve iki toplumlu örgütlerin eylemlerinde burnunun bile kanamadığını aktardı. Bu uygulamanın Türkiye’de antidemokratik uygulamaların uzantısından kaynaklanan işaret eden Hasan Felek, bu faşizan uygulamayı şiddetle protesto ettiklerini dile getirdi.   

----------------------------------------

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan: “Faşizm hortlaması! Demokrasiye  ve Anayasa hükmüne darbe”

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan böyle bir uygulamayı “faşizmin hortlaması” olarak değerlendiren Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Sekreteri Güven Bengihan, bunun demokratik ve Anayasal amir hükümlere karşı yapılan bir darbe olduğunu vurguladı.

Bengihan, sendikaların Anayasa’dan almış olduğu yetki çerçevesinde herhangi bir izin almamaksızın gösteri, yürüyüş ve eylem yapma hakkı olduğunu belirtti.

Güven Bengihan şunları söyledi:
“Anayasa’nın verdiği hüküm üzerinde hiçbir idari karar, Anayasa’nın aksine bir düzenleme olmadığı takdirde, hükümetin kendi politikaları çerçevesinde bunu ortaya koymak istemesi de antidemokratik bir uygulama ve faşizanca bir düşüncedir. Hükümet politik bir karar almış olsa dahi Anayasa tüm yasaların üzerinde olduğu için, biz önümüzdeki günlerde yapacağımız eylem, gösteri ve yürüyüş için hiçbir şekilde herhangi bir kaymakamlıktan ya da bakanlıktan izin almayacağımız. Aksine Anayasa’nın verdiği amir hükmü, gösteri ve yürüyüş yapma hakkını verdiği ilgili madde çerçevesinde hareket edeceğimizi belirtirim”


----------------------------------------------------------------

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil: “Faşizan bir karar, bu kararı dikkate almayacağız!”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, İçişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu talebin yasa dışı olduğuna işaret ederek, hiçbir geçerliliği olmadığını dile getirdi. 

Anayasa’nın ilgili maddesine göre her KKTC vatandaşının, barışçıl maksatlarla olmak üzere her türlü gösteri ve yürüyüş hakkına sahip olduğunu belirten Elcil, bu alınan kararın tamamen faşizan bir karar olduğunu vurguladı.

Elcil, “bu kararı tanımıyoruz, dikkate almayacağız” diyerek, böyle bir uygulama yapılacaksa herkesin kendi yolunda ilerleyeceğini ifade etti.

Öte yandan Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı ise “biz istediğimiz zaman eylem yaparız” diyerek alınan karara tepki gösterdi.

Bu haber toplam 4366 defa okunmuştur