1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 5 yıldır parselasyon bekliyorlar!
5 yıldır parselasyon bekliyorlar!

5 yıldır parselasyon bekliyorlar!

Lefkoşa Aşağı Dikmen bölgesinde 2011 yılında kırsal kesim arsası verilen 89 genç, büyük mağduriyet yaşıyor…

A+A-

• Dikmenli gençler, arsaların tüm harçlarını yatırmalarına rağmen Devlet yetkililerinin parselasyon işlemlerini başlatmadığından yakındı.

• Tüm projelerin hazırlanarak, izinlerin çıktığını hatta bazı hak sahiplerinin arsaların ölçümlerini kendi imkanlarıyla yaptırdığını söyleyen gençler, aralarında belediyeye emlak vergisi ödemeye başlayanlar olduğunu ifade etti.

• Evlenebilmek için yıllardır arsaların açılmasını bekleyenler olduğunu aktaran gençler, yetkili makamların sorunlarını biran evvel çözmesini talep etti


Didem MENTEŞ

Dikmen’de 2011 yılında kırsal kesim arsası verilen 89 genç, parselasyon çalışmalarının yapılmaması nedeniyle mağduriyet yaşıyor.

5 yıl içerisinde arsaların tüm harçlarını yatırmalarına rağmen Devlet yetkililerinin parselasyon işlemlerini başlatmadığından yakınan gençler, İçişleri Bakanlığı’na defalarca başvuru yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını dile getirdi.

2015 yılında Yukarı Dikmen’den arsa alan kişilerin parselasyon çalışmalarının yapıldığını söyleyen gençler, Aşağı Dikmen’de arsa sahibi olanların siyasi ve bürokratik nedenlere takıldığını savundu.

Projeler hazır, parselasyon yok

Tüm projelerin hazırlanarak, izinlerin çıktığını hatta bazı hak sahiplerinin arsaların ölçümlerini kendi imkanlarıyla yaptırdığını dile getiren gençler, aralarında belediyeye emlak vergisi ödemeye başlayanlar olduğunu ifade etti. Kendilerinin tüm yasal işlemleri yaptırmalarına rağmen parselasyon konusunda Sosyal Konut İdaresi’nin yıllardır kendilerini oyaladığını aktaran gençler, büyük mağduriyet yaşadıklarını aktardı.

Hiçbir adım atılmadı

Bazı hak sahiplerine ağıllar bölgesi ve dere yatağından arsa verildiğini ancak yolun dahi nerden geçeceğinin belli olmadığını söyleyen gençler, harçların alınmasına rağmen hiçbir somut adım atılmadığını ifade etti.
Evlenebilmek için yıllardır arsaların açılmasını bekleyenler olduğunu hatta bazılarının çocuk sahibi olduğunu aktaran gençler, yetkili makamların sorunlarını biran evvel çözmesini talep etti.

Arsa sahipleri ne dedi? Arsa sahipleri ne dedi?

Mehmet Kuni:
“2011’de Aşağı Dikmen’de bize kırsal kesim arsası verildi. 2012’de İçişleri Bakanlığı Konut Edindirme İdaresi tarafından bir yazı gönderildi ve hak sahibi olduğumuz belirtildi. Bir yıl içerisinde arsamızı inkişaf ettirdik. Arsanın tüm harçlarını ödedik ama parselasyon yapılmadı. 2014’de Girne Kaymakamlığı’ndan tehdit amaçlı bir ihbarname geldi. Konut, yol, telleme, parselasyon müracaatı için 3 bin 189 TL istendi ve 10 Şubat 2014’e kadar ödedik. 231 TL’de sığınak fonu katkı harcını da ödedik. Tabi bunun üzerine arsalara vergi gelmeye başladı. Evin planlarını geçirdiğimiz için ruhsat parası istenir. Tüm izinler çıktı, projeler tamamdır, paraları aldılar ancak parselasyon başlamadı. 2011’de Aşağı Dikmen’de arsa sahibi olan 89 kişiye parselasyon yapılmazken, 2015’de Yukarı Dikmen’den arsa verilenlerin alt yapısı yapıldı. Biz İçişleri Bakanlığı’na gittiğimizde ‘size zamanında kim verdiyse ona gidin’ şeklinde cevaplar aldık. Bize hep yapılacağı söylendi ama paralarımızı ödememize rağmen yapılmadı. Çoğumuz evlendi hala daha ailelerinin yanında kalırlar. Ben nişanlıyım, arsaya tahtaları çaktım ama alt yapı olmadığı için kaldı, bekliyoruz”

Mustafa Demirtaş:
“2011’de Aşağı Dikmen’de Benli Market ve Ağıllar bölgesinde 89 kişi arsaları aldık. Tüm arkadaşlar harçları ödedik. Ancak parselasyonu belli değil. Herkes üzerine düşeni yapmasına rağmen alt yapı tamamlanmadı. Kimse inşaatına başlayamıyor. Projeler hazır olduğu için de emlak vergisi gelmeye bile başladı. Belediye Başkanı’na durumu bildirdik ancak arsaları dağıtanın devlet olduğunu, sorunu onların çözebileceğini söyledi. İçişleri Bakanlığı’na gittiğimiz zaman da bizi hep oyaladılar. Türkiye’den para geleceğini, o para geldiği zaman parselasyonun yapılacağı falan söylendi. Biz paralarımızı yatırmamıza rağmen para olmadığını söylüyorlar. Nişanlı olanlarımız var kimse bir şey yapamıyor. Bazılarına sus payı olarak ağılar bölgesinden ve dere yatağı içinde verildi ancak alt yapısı nasıl olacak bilinmiyor. Ne zaman bu işlemler tamamlanacak bilmiyoruz”

Buse Kuni:
“Mağduruz… 5 yıldır planlarımız her şeyimiz hazır arsanın açılmasını bekliyoruz. Geçen sene verilenlere parselasyonları yapıldı bizimkilere hiçbir şey yok. Her şeyimizi aldık ama projemizi onaylatmadık. Ben arsamın ölçtürdüm sınırlarımız belirledik ve özele bunun için 600 TL verdim. Alt yapı işlemleri olmadığı için inşaata başlayamadık. İçişleri Bakanlığı’na her gittiğimizde açılacak durumda olmadığını söylediler”

Cennet Seyran:
“35 yaşındayım ve hala daha ailemle oturuyorum. 5 yıl önce arsa verilmesine rağmen gerekli çalışmalar yapılmadığı için inşaatımıza başlayamıyoruz. Bir ümit bekliyoruz. Resmen bizimle dalga geçiyorlar. Ben arsamı ölçtürdüm ama herhangi bir işlem yapılmadı”

Kemal Özata:
“Arsayı ben de 2011’de aldım. Nişanlıyım. Düğün yapabilmek için arsanın açılması bekliyoruz. Her sene açılacağını söylerler ama her sene ertelenir. Ölçümlerimizi yaptırdık ama hiç kimseye alt yapı yapılmadı”     

Tevfik Orbay:
“Ben 2 yıldır evliyim. Çocuklarımla birlikte döküm saçım yaşarım. Ben arsaya ölçüm yaptırmadım boşuna para vermedim. 2011’de aldık ve hala daha bekliyoruz”

Bu haber toplam 11212 defa okunmuştur