1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis: “Belgeler tüm partilerde var”
Anastasiadis: “Belgeler tüm partilerde var”

Anastasiadis: “Belgeler tüm partilerde var”

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in perşembe günü Kıbrıs Rum Meclisi’nde yaptığı Kıbrıs sorununa ilişkin konuşma Kıbrıs Rum siyasi partilerinden tepkiler önceki gün de devam etti.

A+A-


Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in perşembe günü Kıbrıs Rum Meclisi’nde yaptığı Kıbrıs sorununa ilişkin konuşma Kıbrıs Rum siyasi partilerinden tepkiler önceki gün de devam etti.

Fileleftheros gazetesi, “Cephe Alev Aldı – Kendilerini Haklı Çıkardılar – Her Parti Anastasiadis’in Konuşmasında Kendi Tezlerinin Doğrulanmasını Gördü” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Kıbrıslı Rum siyasi parti yetkililerinin Anastasiadis’in meclis konuşmasına ilişkin açıklamaların sürdüğünü yazdı. Anastasiadis ise tepkiler karşısında, “Müzakere masasında bulunan tüm belgelerin incelemeleri için partilerin elinde bulunduğunu”  dedi.

Fileleftheros, iki büyük parti olan DİSİ ve AKEL’in, Anastasiadis’in konuşmasında “birçok olumlu nokta” tespit ettiklerini” belirtirken diğer küçük partilerin ise “bir dizi argüman sunarak görüş ayrılıklarına vurgu yaptıklarını” yazdı. Habere göre, DİSİ’den yapılan açıklamada Anastasiadis’in konuşmasında dile getirdiği unsurlara “tam anlamıyla hemfikir olunduğu” ve Anastasiadis’in “müzakerelerde sağlanan ilerlemeye dikkat çekmesine karşın zorlukların ve aşılması gereken mesafenin varlığını da gizlemediği” belirtildi.

“Kaldığı yerden devam etmeyi tercih etti”

AKEL’in açıklamasında, Anastasiadis’in konuşmasında “Kıbrıs sorununun çözümünün ve müzakerelerin çerçevesinin iki toplumlu, iki kesimli federasyon olduğunu doğruladığı” ifade edilerek DİSİ’nin de aralarında bulunduğu tüm partilerin Hristofyas-Talat uzlaşıları karşısında tavır almasına karşın Anastasiadis’in müzakerelere “kaldığı yerden devam etmeyi tercih ettiği” vurgusu yapıldı.

Açıklamada ayrıca, Anastasiadis’in bu çizgide devam etmesi durumunda partinin desteğini almayı sürdüreceği de belirtildi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos tarafından yapılan açıklamada, Anastasiadis’in konuşmasına ilişkin eleştiriler madde madde sıralanırken, Anastasiadis’in monolog şeklindeki bilgilendirmeyle “diyalogdan korktuğunu gösterdiği” iddia edildi. Papadopulos, “mülkiyetteki 22 kriterin ve istisnanın neler olduğu, Eide’nin neden mülkiyetin yüzde 90’ının çözüldüğünü varsaydığı, toprak konusunun kriterlerinin neler olduğu, anlaşmazlıkların çözümü mekanizmasının ne olduğu, çözümün kritik ekonomik parametrelerinin maliyetinin ne olduğu, kara alma mekanizmalarının neler olduğu” gibi soruların da yanıtsız kaldığını vurguladı. Kıbrıs Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru, Anastasiadis’in konuşmasında verdiği iyimserlik mesajlarına karşın gerçekçi yaklaşımın müzakerelerin tamamının yeniden değerlendirilmesi olacağını ifade etti.

İZLENME ORANI “DÜŞÜK”

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Anastasiadis’in Kıbrıs Rum Radyo Televizyon Kurumu (RİK) ve “Sigma” televizyon kanalından yayınlanan meclis konuşmasının izlenme oranının çok düşük kaldığını yazdı.

Haberde, Anastasiadis’in 18:30-20:30 saatleri arasında yaklaşık iki saat süren konuşmasını RİK’ten 12 bin 261, Sigma’dan ise 11 bin 863 kişi, yani toplamda 24 bin 124 kişinin izlediği belirtildi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar: Politis: “Beklenen Yankılar – DİKO ve Küçükler Bilgilendirme Konusunda Eleştirilerini Sürdürdüler”. Alithia: “Hep Muhalif Olanlardan Beklenen Tepkiler”. Simerini: “Muhalefeti İkna Edemedi”. TAK

Bu haber toplam 1733 defa okunmuştur