1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 6 Ayda 5 Milyon Dolarlık 'Portakal Suyu' İthalatı
6 Ayda 5 Milyon Dolarlık Portakal Suyu İthalatı

6 Ayda 5 Milyon Dolarlık 'Portakal Suyu' İthalatı

Ticaret Dairesi'nin verileri acı bir gerçeği ortaya çıkardı. “Narenciye ülkesi” olarak anılan Kıbrıs'ın kuzeyine her yıl dudak uçuklatan rakamlarda 'portakal suyu' ithali yapıldığı belirlendi.

A+A-

Didem MENTEŞ

Ticaret Dairesi'nin verileri acı bir gerçeği ortaya çıkardı. “Narenciye ülkesi” olarak anılan Kıbrıs'ın kuzeyine her yıl dudak uçuklatan rakamlarda 'portakal suyu' ithali yapıldığı belirlendi. Ülkede 33 bin dönüm narenciye bahçesi olmasına rağmen, bu yılın ilk 6 ayında 5 milyon dolarlık portakal suyu ithal edildi.
Ticaret Dairesi’nin verilerine göre, ülkeye giren ithal meyve suyu rakamlarının % 80’nini portakal suyu oluşturuyor. Güncel Dış Ticaret Raporu’na bakıldığı zaman bu yılın Haziran ayına kadar yaklaşık 5 milyon dolarlık portakal suyu ülkeye ithal edildi. Portakal suyu ithalatının bu denli yüksek olması ise sektördeki durumu bir kez daha gözler önüne seriyor. İlgili taraflar, ülkede üretimi yapılan ürünlerin yasaklanması yanı sıra yüksek oranda vergi-fon uygulaması konusunda birleşti.

Sanayi Odası: “Çarpıcı rakamlar”

YENİDÜZEN’e konuşan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, yılın ilk altı ayında ithal edilen meyve sularının % 80’nini portakal suyu oluşturduğunu belirterek, raporlara yansıyan rakamın ‘çarpıcı’ olduğuna vurgu yaptı. Çıralı, Haziran ayına kadar ülkedeki turist ve öğrenci sayısının arttığını bu nedenle ithalatın da artış gösterdiğini belirterek, “Buna dur diyecek bir babayiğit var mı” diye sordu.

“Ülkede üretilen ürünlerin ithali yasaklansın ya da…”
Ülkede % 10 yerli üretim olan portakal suyu gibi başka ürünlerin de ithal edildiğini söyleyen Çıralı, bunların ithal edilmesinin yasaklanmasını ya da çok yüksek vergi uygulaması yapılması gerektiğini söyledi. Yüksek vergi uygulaması yapılarak yerli üretimin iç pazarda tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Ali Çıralı, ülkede portakal suyu üreten birkaç firma olduğunu ve bunların ihracat yapabilecek kapasitede firmalar olduğunu vurguladı.

“Narenciye dalında kaldı”
Çıralı, “bizim narenciyeden elde ettiğimiz rakam 30 milyon dolar, bunun yarısı 15 milyon dolar. Haziran’a kadar ithal edilen portakal suyu 5 milyon dolar ise bir yılda bu rakam 10 milyona çıkacak. Bizim toplam narenciye ihraç ettiğimiz rakam 6 milyon dolarsa, bir yılda yurt dışına göndereceğimiz portakal suyu 14 milyon dolar şeklindedir” dedi. Ali Çıralı, ayrıca narenciyenin dalında kaldığının önemine değinerek, üreticinin para arar duruma geldiğini söyledi. Cyprufex’in elinde konsantre mallar olduğunu ancak satamadığını belirterek, üreticinin dalında kalan ürünlerinin değerlendirilebileceğini vurguladı.

--------

Narenciye üreticileri: “İthal ürünlere yüksek fon uygulaması konsun”

Öte yandan Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, ülkeye milyon dolarlık ithal meyve
suyu girdiğini söyleyerek, yurt dışına da yüksek rakamlarla ihracat yapıldığına vuru yaptı.
“Tüketici bir toplum olduğumuz gerekçesiyle ülkeye çeşitli içecekler getirilme zorunluluğu var” diyen Alioğlu, yerli firmaların gerekeli meyve suyunu üretecek kapasitede olması gerektiğini aksi takdirde ithal mallara ilginin devam edeceğini aktardı. Ali Alioğlu, yerli üretimin desteklenmesinden yana olduklarını vurgulayarak, ithal ürünlere yüksek fon uygulaması getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu haber toplam 2691 defa okunmuştur