1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sürece bir şekilde başlanmalı”
“Sürece bir şekilde başlanmalı”

“Sürece bir şekilde başlanmalı”

Davutoğlu: “Artık bu sürece (Kıbrıs) bir şekilde başlamak ve bu sorunla ilgili bir tutum ortaya koymak gerekiyor. Eğer bu bahaneler devam edecekse benim o üç alternatifli teklifim her an masadadır "

A+A-

TC Dışişleri Bakanı Davutoğlu’ndan Kıbrıs’la ilgili açıklama…



 "O veya bu yolla ama mutlaka müzakere ederek fakat zamana bırakmayarak bir çözüm içine girmek lazım"

 “Türkiye, soğuk savaş mantığının kölesi olmayacak. Soğuk savaş prangalarını ayağımızdan çıkardık"

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretle ilgili, "Aslında bu gecikmiş bir ziyaretti. Sayın Downer'ın çok önceden Kıbrıs Rum kesimindeki seçimleri müteakip hemen devreye girmesini ve hemen yeni bir süreci başlatmasını bekliyorduk, istiyorduk, talep ediyorduk" dedi. Kıbrıs Rum kesimindeki ekonomik kriz ve iç tartışmaların bu temasları geciktirdiğine işaret eden Davutoğlu, Kıbrıs'ta tablonun çok açık olduğunu belirterek, bir yanda görüşmelerin hemen başlamasını ve çözüme gitmeyi isteyen, öbür yanda ise sorunu zamana yayan ve bahaneler üreten bir taraf olduğunu söyledi.
Kıbrıs Rum kesiminin geçen yıl seçimleri bahane ederek görüşmeleri kestiğini ve AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye'ye bazı şeyleri empoze etme ümidi taşıdığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Şimdi seçimden çıktık, bu sefer de ekonomik kriz bahane ediliyor. Ne zaman bu bahanelerin bitip de ciddi bir şekilde masaya oturulacağı önemli bir sorudur. Bu bahaneler yapılırken bir taraftan da Kıbrıs Rum yönetimi, parlamentosundan doğal kaynaklarla ilgili kanun çıkartıyor. O işlemler için hiç beklemiyorlar, ama müzakere etmek, barış sürecine katılmak icap ettiğinde bir sürü bahane üretiyorlar. Yarın ben bunları Sayın Downer ile paylaşacağım." Geçen haftalarda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile de konuyu görüştüğünü ve bu temaslarında konuşulanları Downer'a ileteceğini söyleyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Artık bu sürece bir şekilde başlamak ve bu sorunla ilgili bir tutum ortaya koymak gerekiyor, eğer bu bahaneler devam edecekse benim o üç alternatifli teklifim her an masadadır. Ya gelsinler çözüm yapalım ya sınırlı bir çözüm etrafında bu kaynakları da içine alan bir mutabakat sağlayalım kesin kapsamlı çözüme gidemiyorlarsa ya da eğer 'o kaynaklar bize ait, yukarıdaki kaynaklar Türklere ait' diyorlarsa da iki devletli çözüm etrafında düşünmenin vakti gelmiş demektir." Bu konuda uluslararası toplumdan, BM'den ve ilgili bütün taraflardan net bir tutum beklediğinin altını çizen Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Doğu Akdeniz'de zaten yeteri kadar sorun var. Yeni sorunlar çıkarmak yerine, Kıbrıs gibi var olan ve çözüme çok yaklaşılmış olan, ama Rum tarafının isteksizliği ve 'Hayır' demesi yüzünden çözülememiş olan Kıbrıs sorununu bir an önce çözelim. O veya bu yolla ama mutlaka müzakere ederek fakat zamana bırakmayarak bir çözüm içine girmek lazım. Yarın bunları Downer ile paylaşacağım."
(tak)

Bu haber toplam 1344 defa okunmuştur