1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. söğündürme şafgı da OKUYACAM!..
söğündürme şafgı da OKUYACAM!..

söğündürme şafgı da OKUYACAM!..

söğündürme şafgı da OKUYACAM!..

A+A-

Ahmet Yıkık

Genç kız, test sonuçlarını büyük bir merakla bekliyordu, göğüs kanseri olup olmadığını öğrenmek için. Sonuçların negatif çıkması onun için tam bir hayal kırıklığıydı. Hayır, hayır sevgili okur, sakın Linda B.’nin aklından zoru olduğunu falan düşünme!.. O, sadece, totaliter komünist rejimle ters düşen bir babanın kızı olmanın bedelini ödemek zorunda kalan talihsiz bir kurbandı. Yaşadığı köyden dışarı çıkmasına izin yoktu, bir nevi açık hava hapishanesine kapatılmıştı yani. Oysa, Linda B. Tiran’a gidip şehri gezmeyi ve en sevdiği yazarın imza gününe katılmayı o kadar çok istiyordu ki!.. Eğer göğüs kanseri olsaydı, o zaman tedavi maksadıyla Tiran’a gitmesine izin vereceklerdi… “Dayan canım kızım, az kaldı, birazdan Tiran’a varacağız…” der annesi kitabın sonlarına doğru. Arnavut yazar, İsmail Kadare’nin L'entravée: requiem pour Linda B. adlı söz konusu kitabı henüz Türkçeye çevrilmedi. Linda B.’nin trajik yaşam hikâyesini okuyabilmek için, umarım daha çok beklemek zorunda kalmayız… Kıbrıslı kitapseverler ne kadar da şanslılar, hiç düşündünüz mü?.. Çünkü Kıbrıslı yazar ya da şairlere ulaşmayı arzu edersek, bunu gerçekleştirmemize mani olacak kısıtlayıcı uygulamalar burada yürürlükte değil…

-------------------------------------------------------------

KİTAP ÖNERİSİ

Aydın Mehmet Ali, Forbidden Zones, öykü, 361 sayfa.

Aydın Mehmet Ali, uluslar arası bir eğitim danışmanı, eğitmen ve yazardır. Edebiyat alanında kısa öykü yazarlığı dışında, çevirmenlik ve editörlük de yapmaktadır. Çeviri ve öyküleri birçok uluslar arası yayın ve antolojiye dâhil edilmiş, yazara birtakım ödüller kazandırmıştır. Aydın Mehmet Ali, Edebiyatta Kıbrıslı Türk Kimliği (1990) kitabının editörüdür. Onun dışında, Turkish Speaking Communities and Education: no delight (2001) adlı kitabın yazarıdır. Ayrıca, kız kardeşi Gülfidan Erhürman’ın şiirleriyle kendi yazdığı öykülerden oluşan Pink Butterflies / Bize Dair (2005) adlı bir kitabı daha yayımlanmıştır. Son olarak Forbidden Zones adlı öykü kitabını 2013 yılında yayımlamıştır. Halen kurucusu olduğu Literary Agency Cyprus (LAC) bünyesinde edebiyat faaliyetlerini sürdürmektedir. LAC gerek Kıbrıs’ta gerekse diasporada yaşayan ve İngilizce yazan Kıbrıslı kadın şairleri / yazarları bir çatı altında buluşturarak tanıtma / destekleme misyonuyla kurulmuştur. Kıbrıs’a yerleşen yabancı asıllı kadın şairler / yazarlar da derneğe kabul edilmektedir. LAC gerek Kıbrıs’ta gerek İngiltere, Kanada vb. ülkelerde çeşitli yazın etkinlikleri gerçekleştirmektedir.
Aydın Mehmet Ali’nin Forbidden Zones adlı kitabında, İngilizce olarak kaleme alınmış on altı öykü yer almaktadır. Bu öykülerin konularına genel olarak değinecek olursak; savaş sırasında tecavüze uğrayan kadınlar, farklı milletlerden kişiler arasında yaşanan aşklar, koca şiddeti gören kadınlar, İngiltere’ye iltica eden göçmenlerin topluma uyum sorunlarının yanında maruz kaldıkları ırkçı saldırılar, kadın aktivistlerin diasporada yaşayan diğer kadınların haklarını savunmak için giriştikleri mücadele; Londra, Lefkoşa ve Beyrut gibi farklı dillerin konuşulduğu şehirlerdeki çok kültürlü yaşam katmanları... “Beni rahatsız eden şeylerin başkalarını da rahatsız etmesini isteyerek yazıyorum,” der Aydın Mehmet Ali. “öykülerimde anlattıklarım gerçeğin kurgulanmasıdır.” Forbidden Zones’u okudukça sizler de rahatsız olacak, vicdanınızın yeniden harekete geçtiğini hissedecek ve insan olmanın gereklerini yerine getirmenin sorumluluğunu hissedeceksiniz. Ayrıca, yazarın gerçekleri kurgularken modernist edebiyat tekniğine ne denli hâkim olduğunun farkına varacak, ustaca kurgulanmış öykülerdeki derin estetizmin tadına varacaksınız. Keyifli okumalar…

------------------------------------------------------

YENİLERDEN…

Joseph Roth, Kör Ayna, öykü, 408 sayfa.

Kör Ayna, XX. yüzyıl Almanca edebiyatın değerli yazarlarından Avusturyalı Joseph Roth'un tüm öykülerini okurlarıyla buluşturuyor. Roth, 1916 ile 1936 yılları arasında kaleme aldığı on sekiz öyküyle farklı yolculuklara çıkarır okurunu. "Vatan" olarak bildikleri coğrafyaları yok olunca artık maziye gömülmüş bir düzeni, beyhude çabalarla canlandırmaya çalışan yersizyurtsuzlaşmışların; "modern" kent yaşamında ve taşrada oradan oraya savrulanların; kendilerini, içinde soluk al(ama)dıkları dünyadan kurtaracak bir umuda sıkıca tutunan fakat her seferinde yazgılarına yenik düşenlerin yaşantılarını anlatır. Roth'un keskin bir gözlem yeteneğiyle kaleme aldığı öyküleri, yalnızlıktan kaynaklanan hüzün duygusu ön plandadır. Bu hüznün eşlikçisi ise kimi zaman ince bir alay kimi zaman da sevecen bir mizahtır. Anlatılanlar, farklı bir döneme ve coğrafyaya aittir; fakat öykülenen, insan ruhuna hiç de yabancı olmayan "tutunamama" nın farklı yüzleridir.

Jose Mauro de Vasconcelos, Çıplak Sokak, roman, 190 sayfa.

Jose Mauro de Vasconcelos"un bu romanında, olaylar, bir kenar mahallenin köy yolunu andıran bir sokağında geçiyor. Her bölümü, her parçası, türlü renk tonlarıyla dolu bir kitap. Toplumsal yalanlar, bireysel ikiyüzlülükler, duygusal özlem" leri altüst eden kişisel hesaplar, acı alaylar, kargaşa içindeki bir toplumun açık belirtileri olan kaprisler birer birer önümüze seriliyor. Kitabın başkahramanları, başkalarına adanmış sade bir yaşam sürmek uğruna, kendi dünyalarını terk eden Antao ile Ananias ve onların çevresinde bu kenar mahallenin sevecen ve inançlı sakinleri. Romanda yer alan kişiler, olaylar, sıcak, yumuşak, şiirli bir dille anlatılıyor. "Çıplak Sokak"ta "Tanrı'nın yüzünü cesaretle arayan" Vasconcelos, okuyucunun bu konuda kendi konumunu seçmesi ve son sözü söylemesi için, yargıları ve tanımlamaları onun yorumuna bırakıyor.

----------------------------------------

YAZIN DÜNYASINDAN HABER…

The Literary Agency Cyprus (LAC ) ve Whirling Words 25 Nisan 2014 tarihinde Lefkoşa’daki ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde saat 19.30’da kendi üyelerinin İngiliz dilinde yazdığı eserlerinin okunacağı bir okuma etkinliği düzenliyor. Etkinlikte; Aydın Mehmet Ali, Marilena Zackheos, Lisa Suhair Majaj, Tina Adamidou ve Münevver Özgür kendi kitaplarından pasajlar okuyacaklar. Ayrıca okumalar sonrasında isteyen okurlar için kitaplarını imzalayacaklar.

Bu haber toplam 1590 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 155. Sayısı

Adres Kıbrıs 155. Sayısı