1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Karşıyaka’daki yangın korkuttu!
Karşıyaka’daki yangın korkuttu!

Karşıyaka’daki yangın korkuttu!

Karşıyaka (Vasilya) üzerindeki ormanlık arazide dün öğle saatlerinde çıkan yangın, itfaiye, sivil savunma, asker, polis, bölge belediyelerinin yanı sıra gönüllülerin de büyük çabası ile yangın kısa sürede kontrol altına alındı…

A+A-

Fehime ALASYA

Karşıyaka (Vasilya) üzerindeki ormanlık arazide dün öğle saatlerinde çıkan yangın, Türkiye’de günlerdir devam eden yangınların da etkisiyle korkuya neden oldu.

İtfaiye, sivil savunma, asker, polis, bölge belediyelerinin yanı sıra gönüllülerin de büyük çabası ile yangın kısa sürede kontrol altına alındı, olası bir felaket de engellendi.

Karşıyaka köyünün güney batı kısmında ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının çıkmasından yaklaşık bir buçuk saat sonra çevre emniyeti sağlandığını duyuran polis, yangının büyük oranda kontrol altına alındığını açıkladı.

Yangın, saat 16.00 sularında söndürülürken, soğutma çalışmaları uzun süre devam etti.

 

Orman Dairesi Müdürü Karzaoğlu: Yangın elektrik telleri kaynaklı

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu yangın bölgesinde YENİDÜZEN'e yaptığı açıklamada, yangının elektrik akımı nedeniyle çıktığının tespit edildiğini açıkladı. Karzaoğlu, yaklaşık 80-100 dönümlük bir arazinin yandığı belirtti.

Karzaoğlu, “Tüm bunları belgeledik. Elektrikten kaynaklı bir yangın oluştu. Çok ciddi bir yangın riski yaşadık. Çok şükür rüzgarın ters etkisiyle erken başa çıkabildik. Türkiye’ye göre bir nebze şanslıyız ama büyük bir alan yandı. Sahada birçok ekibimiz görev yaptı” dedi.

Ekiplerin gece boyu yangın alanında nöbet tutacağını anlatan Karzaoğlu, “Buralarda ciddi yoğunlukta ormanımız var, bir tehlike yaşamak gerek” şeklinde konuştu.

Yangın anında İngiliz Üsleri’nden yardım talepleri olduğunu anlatan Karzaoğlu, “Helikopter kalkışa hazır olduğu sırada yangını kontrol altına aldık, gerek kalmadı” dedi. Karzaoğlu, ülkede yangın helikopterinin bulunmasından ziyade yangınların çıkmaması için çaba sarf edilmesinin önemine değindi.


Biyolog Emirzade: “En kolay önlem yangının başlamamasını sağlamaktır”

Yangının başladığı yeri görmek ve çıkış nedenini anlamak için olay yerine geldiğini anlatan Biyolog Tuğberk Emirzade, İtfaiye ekipleri, Orman Dairesi, Polis ve vatandaşlardan oluşan organizasyonun çok iyi koordine edildiğini anlattı.

“En kolay önlem aslında yangının başlamamasını sağlamaktır.” diyen Emirzade, bölgenin dik ve yamaç olduğunu, araç gerecin girişinin çok güç olduğunu belirtti. Emirzade, “Önemli olan yangınların başlamasına neden olan faktörleri ortadan kaldırmak.” yorumunda bulundu.

 

Bölge sakini Boransel: “Yangının neden çıktığının mutlaka araştırılması gerek”

Bölge sakini, Kozan Piknik Alanı Direktörü Savaş Boransel de yaşadıklarını YENİDÜZEN’e anlattı. Daha önce de birkaç kez aynı noktadan yangın başladığını anımsatan Boransel, “Çok büyük bir yangındı, çok şükür ki erkenden söndürüldü. İlk etapta Karşıyaka köylüleri seferber oldu. Herkes çok erken müdahale etti. Yangının neden çıktığının mutlaka araştırılması gerek.”dedi.

 

Yangın için herkes seferber oldu...

Yangına İtfaiye ekipleri yanı sıra Sivil Savunma, bölge belediyelerinden ekipler ve sivil araçlarla müdahale etti.

Lapta Belediyesi, su tankeri olan vatandaşlardan yardım çağrısı yaptı. Yangına müdahale için çok fazla vatandaş da su tankerleri ile yardıma koştu.

 

Korkulan oldu…

Türkiye’de meydana gelen yangınlar ile ülkemizdeki Meteoroloji Dairesinin yangın için ‘Yüksek risk’ açıklamalarından sonra bir dizi tedbirler alan Orman Dairesi, özellikle ormanlık alanlardaki ateşli pikniği yasaklamış, bazı ormanlık alanlara girişler bile kapatmıştı. Yangın riskinin çok büyük olduğu uyarısı yapılmıştı.

 

Helikopter Türkiye’de

Türkiye’de Manavgat bölgesinde meydana gelen yangın nedeniyle ülkede konuşlanan yangın helikopterinin de ülkede bulunmadığı öğrenilmişti.  

 

Tatar olay yerindeydi...

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Karşıyaka’da meydana gelen yangında söndürme çalışmalarını yerinde izledi, yangın alanında incelemelerde bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Tatar: “Karşıyaka’daki yangını kontrol altına almak için herkes seferberlik halinde”

Yangın haberini alır almaz bölgeye geldiğini söyleyen Tatar, “Olağanüstü bir gayret var, köylüler, muhtar, itfaiye ekipleri, Sivil Savunma herkes burada” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuyla ilgili olarak Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) de bilgilendirildiğini, helikopter ihtiyacının olabileceğini de belirtmişti. 

Tatar, Dışişleri Bakanlığı ve Özel Temsilcisi Ergün Olgun’la da istişarelerde bulunduğunu kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, alevlerin ilerleyip dağın diğer tarafına geçmemesi için çaba harcandığını vurgulamıştı.

 

Lapta Belediyesi’nden çağrı: “Su tankeri olanlar yardım etsin”

Lapta Belediyesi, sosyal medya hesabından yapılan duyuruda yangına müdahale için bölgede su tankeri olan vatandaşlardan yardım istendi. Açıklamada: “Karşıyaka’daki orman yangını için bölgedeki tüm su tankeri olan vatandaşlardan yardım istiyoruz” denildi.

 

Başbakanlık’ta kriz masası oluşturuldu

Başbakan Ersan Saner de bölgeye giderek çalışmaları yerinde inceledi.  Başbakan Saner, gelişmelerin yakından takip edildiğini, yangınla ilgili olarak da Başbakanlıkta bir kriz masası oluşturulduğunu aktardı.

226769458-2476371159174658-5483592278556990401-n.jpg

226454433-2010103459142115-1180506179096788896-n.jpg

228011864-412872953457942-7527920254961345380-n.jpg

yangin-1.jpg

yangin-3-003.jpgyangin-2-004.jpg

yangin-4-001.jpg

Fotoğraflar: Yenidüzen, sosyal medya.

Bu haber toplam 6771 defa okunmuştur
Etiketler : ,