
“Hayallerimiz yıkıldı…”
Eğitim Bakanlığı tarafından Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) giriş sınavının iptal edilmesini protesto eden öğrenciler, YENİDÜZEN’e konuştu.
Didem MENTEŞ
Eğitim Bakanlığı tarafından Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) giriş sınavının iptal edilmesini protesto eden öğrenciler, YENİDÜZEN’e konuştu.
Bir yıldır Atatürk Öğretmen Akademi sınavına hazırlandıklarını dile getiren öğrenciler, sınavın iptal edilmesinin ‘haksızlık’ olarak değerlendirdi. Sınava sayılı günler kala hiçbir gerekçe göstermeden sınav iptalinin kabul edilemez olduğunu aktaran öğrenciler, Eğitim Bakanlığı’na seslerini duyurmak için eylem yaptıklarını ifade etti. “Devlet okulunda parasız eğitim hakkımız dururken, özel okula neden gidelim” diyen öğrenciler, bir yıldır vermiş oldukları emeklerin boşa gittiğinden yakındı. Sınavın iptaliyle ilgili haklı bir gerekçe sunulmamasına tepki gösteren öğrenciler, bakanlığın aldığı kararı gözden geçirmesini talep etti.
Öğrenciler, Bakan Berova ile görüştü
Bu arada öğrenciler, yaptıkları eylemi sonlandırdığı sırada bakanlığa giriş yapmaya çalışan Eğitim Bakanı Özdemir Berova’yı görerek, yanlarına gittiler. Öğrencileri odasına davet eden Berova, öğrencilere açıklamada bulundu. Görüşme sonrasında YENİDÜZEN’e konuşan bir kısım öğrenci, Bakan Berova’nın kendilerine, sınav konusunu Bakanlar Kurulu’nda yeniden gündeme getireceğini ve daha sonra açıklama yapacağını söylediğini aktardı.
Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi?
Nefter Gürtaç: “Sınav neden yapılmıyor?”
“Atatürk Öğretmen Akademisi sınavının yapılmasını istiyoruz. Bugün burada bu amaçla toplandık. Akademi için 1 yıl boyunca uğraştık, didindik. Ancak bakanlık son ay sınavın yapılmayacağını söyledi. Bizde bu sınavın neden yapılmayacağını söylemelerini istiyoruz. Herkesin desteklerini bekliyoruz”
Yaren Paça: “Emeklerimiz ne olacak?”
“Ben de akademiye girmek istiyorum. Bir yıldır bu sınava hazırlanıyorum. Hatta ben GC öğrencisiydim, sırf bu sınav için kalıp dershaneye gittim. ÖSS’ye girdim. Ancak şuanda bize sınavın yapılmayacağı açıklaması yapıldı. Son bir ay kala bunu açıkladılar. Neden daha önce bize açıklama yapmadılar? Son güne kadar yapılacağı söylendi. Emeklerimiz ne olacak? Ailelerimizin emekleri ne olacak? Dünya kadar masraf yaptılar. Hiçbir gerekçe sunulmadı, bunun gerekçesini öğrenmek istiyoruz”
Pembe Hoca: “Neden paralı okulda okuyalım?”
“Akademiye hazırlanıyorum. Yıllardır bu sınav yapılır ama bu sene yapılmayacağı açıklandı. Bize hiçbir açıklama ve gerekçe sunulmadı. Sesimizi duyurmak için buraya geldik. Umarım bize bir açıklama yaparlar. Eğer sınav yapılmazsa, biz paralı okullara gideceğiz. Devlet okulları dururken neden paralı okullarda okuyalım? Bu okula girmek için şansımız varken ve hazırlanmışken neden bu okula girmeyelim? Paralı okulda hiçbirimiz okumak istemeyiz. Öğretmen olmak istiyoruz ve paralı okulda okuyup öğretmen olacağımıza devlet okulunda okuyup öğretmen olmayı tercih ederiz. Bu hakkımızdan yararlanmayı istiyoruz”
Sabiha Varoğlu: “Hayallerimiz yıkıldı”
“Öğretmen Akademisinin açılmasını istiyoruz. Sınavın neden yapılmayacağı konusunda bilgi verilmedi. Emeklerimiz, çabalarımız boşa gitti. O kadar dershanelere gittik. Devlet okulu dururken neden paralı okullarda okuyalım. İstediğimiz bu sınavın yapılması ve hakkımızla girmeyi isteriz. İnşallah açılır bu yüzden buraya geldik. Herkesin istediği bir meslek var, sevdiği bir iş var ve bunu yapmak isteriz. Ben matematik öğretmeni olmak isterim. Elimizden geldikçe çalıştık, emeğimiz var. Biz son dakika açılmayacağı söylendi ve hayallerimiz yıkıldı. Bu yüzden buradayız. Hakkımıza hayır”
Asya Sevgin:“Bir yıl boyunca bize açılacağını söylediler”
“Bir yıldır biz bu sınava hazırlanıyoruz. Sene başında beri bakanlığa gelip, bakan ile konuşuyoruz. Bir yıldır okulumu, dershanemi bırakıp bakanlığa gelip, akademinin açılıp açılmayacağını sordum. Arkadaşlarımızla hep beraber toplanıp, derslere girmeyip bakanlığın yolunu tuttuk. Bize sınavın yapılacağını, okulun açılacağını söylediler. Biz bunun için hazırlandık. Hatta ben LYS sınavına girmedim, akademiye gireceğim için. Ama sınavın yapılmayacağını söylediler ve hiçbir gerekçe sunmadılar. Şuan ortada kaldık. Ne okula kayıt olabiliyoruz, ne de üniversitelere gidebiliyoruz. Bunun için bir şeyler yapmaları gerekir. Eğer sınav açılmazsa özel bir okula gideceğim ve aileme yük olacağım. Ben bunu istemiyorum. Eğer aileme yük olacağım bir şey yapmak isteseydim Türkiye’ye giderdim ama ben buna hazırlandım”
Ayşe Yücetürk:“Geleceğe iyi öğrenciler yetiştirmek için AÖA’yü istiyorum”
“Her sene akademi sınavı yapılır da bu sene nenden yapılmaz? Sonuçta bizim de hakkımız ve biz bu hakkımızı aramak için burada toplandık. Ben 2 yıldır dershaneye gidiyorum. Gerek ailemin gerekse maddi manevi herkesin üstümde desteği var. Özellikle anneannem kazanmamı çok ister. Ama bu zamana kadar açılacak denildi, bundan sonra açılmayacak denmesi çok saçma bir şey. Bize geçerli bir gerekçe sunmaları gerekir. Ben öğretmen olmak isterim. Çünkü gelecekte öğrencileri iyi bir geleceğe hazırlamak isterim. Hayata hazırlamak isterim. Ben kendimi yeterli gördüğüm için öğretmen olmak istiyorum. Atatürk Öğretmen Akademi sınavına girmenin de hakkımız olduğunu düşünüyorum. Eğer akademi açılmazsa elbette başka bir üniversiteye gideceğim. Ama açılmasını umut ediyoruz.”