1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3.  “Geçinmek imkansız, Para biriktirmek hayal…”
 “Geçinmek imkansız,  Para biriktirmek hayal…”

 “Geçinmek imkansız, Para biriktirmek hayal…”

YENİDÜZEN asgari ücrete yapılan 155 TL’lik artışı Lefkoşa ve Girne’de vatandaşlara ve emekçi kesime sordu, bir dokunup bin ah işitti…

A+A-

Yeni Asgari Ücret brüt 2 bin 175 TL oldu, emekçinin yüzü yine gülmedi…

Fehime ALASYA- Didem MENTEŞ

Emekçi kesimin dört gözle beklediği yeni Asgari Ücret yüzleri yine güldürmedi.

Asgari ücretliye yasal olarak yapılan ve Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecek olan 155 TL’lik zam emekçi kısmını hayal kırıklığına uğrattı.

Vatandaşlar da asgari ücrete yapılan artışı kınarken, hayat pahalılığı ve dövizin yükselişi karşısında yapılan zammın yeterli olmadığına dikkat çekti.

2017’nin ikinci asgari ücreti, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önceki gün yaptığı toplantıda, brüt 2 bin 175 TL olarak belirlendi. İşçinin eline geçen net ise bin 892 TL oldu.  
 

“Geçinmek imkansız, para biriktirmek hayal”

Asgari ücrette beklenen artışın yapılmamasına isyan eden işçiler, asgari ücretin minimum 2 bin 500- 3 bin TL civarında olması noktasında birleşti. Net Bin 890 TL asgari ücret ile geçinmenin imkansız olduğunu dile getiren işçiler, hayat şartlarının yüksek olması nedeniyle, ev geçindirmenin giderek zorlaştığını vurguladı.  Ev kirası, elektrik, su gibi giderler yanında temel ihtiyaçların da oldukça pahalı olduğunu söyleyen işçiler, iki kişinin mevcut asgari ücretle evi geçindiremediğini belirtti. İşçiler, para biriktirmenin ise hayal olduğuna işaret etti…

“Resmen bizimle dalga geçiyorlar”

Geçim sıkıntısı çekmeden normal standartlarda yaşam sürülebilecek asgari ücretin 3 bin 500 TL civarı olduğuna değinen vatandaşlar da yapılan 155 TL’lik artışın hiçbir olumlu etkisinin olmayacağını ifade etti. “Resmen bizimle dalga geçiyorlar. İnsanları sömürmekten vazgeçsinler” diyen bazı vatandaşlar, kira öderken bu aylık ile geçinebilmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Yapılan artışı tanımlarken “Devede kulak bile değil” diyen yurttaş, günümüzde geçinebilmek için günde dört saat uyuyup, üç iş birden yapan gençlerin olduğunu aktardı.

 

İşçiler ve yurttaş ne dedi? İşçiler ve yurttaş ne dedi?

 

Mehmet Atlar:
“Asgari ücret çoluk çocuk geçindiren kişiler için yeterli değildir”

“Asgari ücret çoluk çocuk geçindiren kişiler için yeterli değildir. Zaten kiralar 1000- 1200 TL olmuş. Sadece kira değil çocukların yemesi içmesi, gezmesi var. Bir sürü ihtiyaç var.  Bir aileyi geçindirmek kolay değil. Asgari ücret neye, kime yetecek? Bu şekilde çalışmak zaten çok zordur. 155 TL’lik artış komik bir rakam. Bir işçinin ailesiyle geçinebilmesi için asgari ücret net olarak 2 bin 500- 3 bin TL olması lazım. Rahat geçinebilmek için bu rakamlar işçinin eline geçmeli yoksa geçinmek imkansız” 

Sevgi Yılmaz:
“Yapılan bu artış kimin neyine yetsin?”

“Artış yaparken TL, maaş verirken TL, ama bir şey satın alırken döviz. Bir markete girip kahvaltılık alsanız en az 100 TL, elektrik, ev kirası, su faturası derken, geçinmekte dahi zorlanıyoruz. Her şey döviz ve döviz de giderek tırmanıyor, yapılan bu artış kimin neyine yetsin? Bugün asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması gerek ki insanlar geçim sıkıntısı olmadan yaşayabilsin…”

İbrahim Akyon:
“Birikim bile yapamazsınız”

Asgari ücrete yapılan 155 TL kesinlikle yeterli değildir, çok azdır. Neye yetecek ki? Özellikle evli bir insanın geçinmesi çok zordur. Asgari ücret net olarak 2300- 2500 TL olması daha iyi olur aksi takdirde hayat şartları zorlaşır. Bekar insanlar için belki biraz daha yeterli olabilir ama biz ailemizi getirsek, bunun kirası ve birçok masrafı olur. O zaman da asgari ücret yetmeyecek. Aslında bekar insanın da yemesi içmesi 1000 TL gider. Onun için bu asgari ücretle bir birikim yapamazsınız, olsa bile çok cüzi bir birikim olur. 

Sevil Sargın:
“400 STG ev kirası ödüyorum… Resmen bizimle dalga geçiyorlar”

“155 TL zam yapsalar ne olacak? Biz bu güne bugün 400 STG ev kirası ödüyorum. Biz bu parayı kiraya verdikten sonra elektrik su nasıl ödeyeceğim? Bu zammı yapanlara sormak istiyorum, ben nasıl geçineceğim? Onlar cukkalarını doldururken sterling tırmanıyor, biz sürünüyoruz. Resmen bizimle dalga geçiyorlar. İnsanları sömürmekten vazgeçsinler. İlk başta biraz geçiniyorduk fakat şimdi kiralarımızı bile ödemekte zorlanıyoruz. Bir şey satın alsak fiyatlar döviz, bu kadar berbat bir ekonomi varken neden artış çok az anlamıyorum. Fakir sürünsün, zenginler de cebini doldursun…”

Muhammed Silaj:
“Para biriktirme hayal…”

“Bir işçinin eline geçen 1890 TL asgari ücret tabi ki yeterli değildir. Evli ve çocuğu olan bir işçinin rahat geçinebilmesi için en az 2500 TL eline geçmesi gerekir. Benim 3 tane çocuğum var, bu asgari ücret benim için yeterli değildir. Geçinirim ama çok zor. Benim 230 sterlin ev kiram var. Elektrik, su gibi bir sürü ihtiyaç var. Yani al, kazan, bitir. Para biriktirme hayal… Çok yüksek demiyoruz ama en azından 2500 TL olursa daha rahat bir yaşam sağlanabilir” 

Kamil Özgülen:
“Adada her alışverişimiz döviz üzerine, bu artış devede kulak bile değil…”

“Ev geçindiren insanlar için mevcut asgari ücret zaten yeterli değil. Sürekli zam yapılıyor, maaşlar hiçbir şeye yetmiyor. Asgari ücretli köyünde rahat geçinebilir belki ama şehirde çok zor geçiniyor. İnsanlar çocuklarına verecek harçlık bulamıyor. Adada her alışverişimiz döviz üzerine, hal böyle iken asgari ücrete yapılan bu artış devede kulak bile değil…”

Halil İbrahim Kızık:
“Yeterli bir rakam değil”

“Tabi ki çok iyi bir artış değil ama artmazsa da damlar… Yeterli bir rakam değil. Genciz hem çalışıp hem de eğlenmek istiyoruz. Gece dışarı çıkmaya kalktığımız zaman 200 TL harcıyoruz. Devletin daha yüksek bir artış yapması bizi daha çok mutlu ederdi.”

İsmail Karaoğlan:
“Bir işçinin daha rahat geçinmesi için asgari ücret 2500 TL olması gerekir”

“Asgari ücret 2 bin 175 TL oldu ama işçinin eline geçen 1890 TL yeterli değil. Ben buraya geleli kısa bir süre oldu ve 2 haftada 600 TL harcadım. Türkiye’de asgari ücret 1400 TL ama giderleri azdır. Burada giderler çok pahalıdır. Bir işçinin daha rahat geçinmesi için asgari ücretin 2300- 2500 TL olması gerekir”

Ömer Cengiz:  
“Hal böyle iken nasıl gelecek hayali kuralım?”

“Bu ülkede tek maaş ile geçinmeye çalışıyoruz, genç insanlarız ve aile yanında bile zor geçinirken, ev kurma hayalimizden uzaklaşıyoruz. Memur olan arkadaşlarımız var, saat 2’de çıkıp akşamüzerine dek başka bir işe gidiyor, akşamdan gece yarısına kadar da üçüncü işe gidiyor, toplamda 4-5 saat ancak uyuyor… hal böyle iken nasıl gelecek hayali kuralım?”

Önder Konuloğlu:
“İşçinin, garibanın aldığı bu para aç kalınmasına yeter”

“Asgari ücretin bugünkü hali yürekler acısı… Ülkenin ne hale geldiğinden haberi olan işveren kesimi ve hükümet temsilcileri, gidip oturup istediği gibi karar verip gazetecilere poz veriyorlar. Bunlar önceden oturup anlaşıyor ve rakamı belirleyerek toplantıya gidip şov yapıyorlar, övünüyorlar.

Ülkeyi idare edenler utanmalı. İşçi, garibanın aldığı bu para aç kalınmasına yeter. İşçi kesimi sokaklarda dileniyor. Döviz gökyüzüne çıktı ve tüm hesaplamalar döviz üzerinde. Bu pahalılığı, bu sıkıntıları görüp, ona göre hesap yapmaları gerek. İki çocuklu bir işçinin geçinebilmesi için en az 3 bin TL maaş alması gerek. Biz eskiden insanlar geçinsin diye değil, çocuklarının isteklerine yanıt verebilsinler, ailelerini mutlu etsinler diye artış veriyorduk. Artık günümüzde asgari ücretli ayın 8’inden sonra topallıyor, bakanlar da bununla övünüyor”

 

 

 

 

Bu haber toplam 3499 defa okunmuştur
İlgili Haberler