1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Asgari ücretli BEKLİYOR!
Asgari ücretli  BEKLİYOR!

Asgari ücretli BEKLİYOR!

Geçtiğimiz hafta yapılması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı yapılmadı, yeni toplantı için belirlenmiş tarih de yok!...

A+A-

Yeni Asgari ücreti belirlemek için geçtiğimiz hafta toplanacağı belirtilen Komisyonu bir araya gelemedi… Komisyonu’nun işçi ve işveren kesimleri toplantı için ÇAĞRI beklerken, Bakanlık ise net bir toplanma tarihi vermiyor…

 

Fehime ALASYA

Gözler, “Asgari Ücret”e yapılması planlanan artışla ilgili gerçekleştirilmesi beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısında.

Temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek amacıyla yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı, geride bıraktığımız hafta da yapılmadı, taraflar, bakanın yoğunluğundan dolayı bir araya gelemediğini ileri sürdü.  

İşçi ve işveren tarafları, hükümetten gelecek toplantı çağrısını beklemede.

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek, binlerce çalışanın dört gözle beklediği yeni asgari ücretin Temmuz sonuna dek yürürlüğe girmesi hedefinde olduklarını yineledi.   

Gıda kalemi, diğer geçim kaynakları, dövizin yükselişi, hayat pahalılığı ve etkenleri gibi pek çok konuyu incelemek maksadıyla yasal veriler talep eden sendika başkanları, yaptıkları çeşitli incelemelerin ardından ekonomik değerlendirmeler yaparak ikinci toplantıya net rakamlarla katılacaklarını belirtirken, bu rakamın ne olduğunu açıklamaktan kaçındı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 6 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği toplantıya ÖN HAZIRLIKSIZ gidildiği gerekçesiyle, bir sonuca varılmamış, taraflar yasal bazı veriler talep etmişti.

İşçi ve İşveren tarafları toplantıya hazır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner’in yurt dışında olmasından dolayı toplantının yapılamadığını belirten Hür-İş Federasyonu Eski Genel Başkanı Yakup Latifoğlu ve Kamu-İş Başkanı Sami Dilek, toplantılara başlar başlamaz olumlu bir sonuç alma hedefinde olduklarını belirtti.

Kendilerine herhangi bir toplantı tarihi verilmediğini belirten taraflar, beklemede olduklarını belirttiler.

Yakup Latifoğlu, Hür-İş Federasyonu’nda rakam çalışması yaptıklarını belirtirken, Sami Dilek ise “Bu ayın içerisinde toplanırsak, fazla uzatmadan ve oyalamadan karar verip 1 Temmuz’da bunu yürürlüğe sunabiliriz diye düşünüyorum” diyerek, toplantıya hazırlıklı gideceklerinin sinyallerini verdi.

Sürecin yavaş işlediğine dikkat çeken İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu ise yeni asgari ücretin 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe gireceğinden duyduğu şüpheyi dile getirdi.

Bakanlık toplantı günü vermedi

Toplantının neden yapılmadığına ilişkin bir açıklama yapmayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, toplantının ‘önümüzdeki günlerde’ gerçekleştirileceğini ifade etti.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre toplantının bu hafta içerisinde, ‘önümüzdeki günlerde’ gerçekleştirileceği ifade edildi.

Son alınan karar ne olmuştu?

2017 yılının ilk asgari ücreti, 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; saatlik 11.65 TL, günlük 93.23 TL, haftalık 466.15 TL ve aylık 2020 TL olarak belirlenmişti.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 5 işçi, 5 işveren ve 5 de devlet temsilcisinden oluşuyor.

 


Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek: 
“İnsanlarımız zorda, bir an önce bu artışın yapılmasını istiyoruz”

“Bakan yurt dışında olduğu için bize şu anda bir çağrı yapılmadı, bekliyoruz. Bir an evvel sonuç almayı bekliyoruz. Bu ayın içerisinde toplanırsak, fazla uzatmadan ve oyalamadan karar verip 1 Temmuz’da bunu yürürlüğe sunabiliriz diye düşünüyorum. Hemen uygulamaya geçelim diye bir talebim olmuştu. Bir hafta geçti, inşallah bu hafta toplanacağız. Biz de bu konuda beklenti ve endişe içerisindeyiz, insanlarımız zorda, bir an önce bu artışın yapılmasını istiyoruz.

Sihirli değnekle olmuyor, uzlaşı ile oluyor… Bir anda bin TL’lik bir artış beklemiyoruz tabi, önemli olan insanların biraz da olsa tatmin olmasını sağlamak olacak. Hükümet kanadı, işveren, işçi olarak tüm kanatları düşünüp, uzlaşı içerisinde bir çözüm bulmalıyız.   İnşallah bunu yapabiliriz, inşallah bir şekilde uzlaşırız.”

 


Hür İşçi Sendikaları (Hür-İş) Federasyonu Eski Genel Başkanı Yakup Latifoğlu:
“Talep edilen yasal veriler de elimize ulaşmadı. Biz kendi aramızda bir çalışma yaptık, bir rakam belirledik”

“Sayın bakan 13’üne dek yurt dışında olduğu için toplantı çağrısı yapılmadı. Şu anda toplantıyla ilgili bir bilgi yok. Talep edilen yasal veriler de elimize ulaşmadı. Biz kendi aramızda bir çalışma yaptık, bir rakam belirledik, ortada bir rakam var. Basın ile bu rakamı paylaşmamız doğru olmaz.”

 


İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu:
“1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi çok zor, girebileceğini sanmıyorum”

“Bakan ülkede yokmuş diye çağrı yapılmadı, bekliyoruz. Bize gerekli veriler ulaşmadığı için herhangi bir çalışma yapmadık. Çağrı yapanlar, başta devlet bir hazırlık yapıp bize versin ve ona göre biz de bir değerlendirme yapalım. Bunları talep ettik bekliyoruz. Gördüğüm kadarıyla 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi çok zor, girebileceğini sanmıyorum. Bugün bir karar alsak, 15 günlük bir bakanlar kurulu kararı var, o yüzden de Temmuz başında yürürlüğe girebileceğini düşünmüyorum.”

Bu haber toplam 2080 defa okunmuştur
İlgili Haberler