1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. AKEL, “Dönüşümlü başkanlığı kabul edebiliriz”
AKEL, “Dönüşümlü başkanlığı kabul edebiliriz”

AKEL, “Dönüşümlü başkanlığı kabul edebiliriz”

Lukaidis “yapılan çapraz oy iyileştirmesinden” sonra Rum tarafının dönüşümlü başkanlığı kabul edebileceğini belirtti ve “Kıbrıs Cumhuriyeti her halükarda uluslararası konferansa katılmalıdır” dedi.

A+A-



AKEL Meclis Grup Sözcüsü Yorgos Lukaidis “yapılan çapraz oy iyileştirmesinden” sonra Rum tarafının dönüşümlü başkanlığı kabul edebileceğini belirtti ve “Kıbrıs Cumhuriyeti her halükarda uluslararası konferansa katılmalıdır” dedi.

Lukaidis Alithia’ya verdiği mülakatta sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin bir uluslararası konferansa katılmasının şart olduğunu, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin ve AB’nin de Cenevre’de hazır bulunmasını istediklerini söyledi.

“Garantilerin tasfiyesini, tek yanlı müdahale hakkının kaldırılmasını talep etmeliyiz” diyen Lukaidis bunca yıldır alınan onca karara ve Rum Ulusal Konseyi’nin oy birliğiyle aldığı kararlara rağmen Rum tarafındaki bazı partilerin açık veya gizli; iki bölgeli iki toplumlu federasyon tipi çözümü reddettiğine dikkat çekti.

Lukaidis “Kıbrıs’ın işgal altındaki kesimi geçen her gün Türkleşiyor ve aşamalı olarak bütün düzeylerde Türkiye’nin bir ili haline geliyor.

Ekonomik, Kültürel, Askeri açıdan Türkiye’nin bir iline dönüşüyor. Bu bir tehlike, bir gerçekliktir” iddiasında da bulundu.

Türkiye’nin sadece Kıbrıs Türk kurucu devletçiğinin garantörü olması ve sadece Kıbrıs Türk liderliği istediğinde müdahale hakkı olması şeklindeki son önerisi sorulduğunda “reddediyoruz” diyen Lukaidis “dönüşümlü başkanlık meselesi kapandı mı” sorusuna karşılık “anladığım kadarıyla hayır” dedi, şunları söyledi:

“AKEL olarak dönüşümlü başkanlık Klerides, Papadopulos ve iyileştirmelerle (çapraz oy maddesi) Hristofyas tarafından kabul edildiğine göre bugün tam da bu çerçevede bizim tarafın çözüm çerçevesinde böyle bir düzenlemeyi kabul edebileceğine inanıyoruz. Çünkü çapraz oy yakınlaşması entegre edildi. Pratikte, 1960’taki iki toplumu çatışmaya sürükleyen bölücü maddelerin aksine, çözümün işleyebilirliğinde katalizör olacak.”



 

Bu haber toplam 1639 defa okunmuştur
Etiketler :