1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. "Yüzleşebilseydik çok farklı bir hayatımız olurdu"
Yüzleşebilseydik çok farklı bir hayatımız olurdu

"Yüzleşebilseydik çok farklı bir hayatımız olurdu"

Bağdat, “Türkiye’de sürekli insanları öldürmek istiyorlar. Ait oldukları kimlikler, öldürülme sebebi oluyor. Kadın cinayetlerinin yüzde 50’si kadınların kocaları tarafından işleniyor. İnsanlar doğuştan gelen özellikleri nedeniyle öldürülüyor. Bu çok kötü

A+A-

Hayko Bağdat, Gazeteciler Birliği’nin konuğuydu:
 

• "İnsanlar doğuştan gelen özellikleri nedeniyle öldürülüyor. Bu çok kötü, böyle olmamalı"

• "Ya iyi bir Ermeni olup Sünnilerden nefret etmem, Ermeni milliyetçisi olmam ya da tüm bunların değişmesi için solcu olmam gerekiyordu. Hepiniz solcu olunuz”

• "Bizim topraklarımızda usulüne göre gömülmemiş çok ölü var”

• “Ben Ermeniyim diye benim farklı derdim yok. Sen farkında değilsin. Yüzleşsek, başka bir hayatın olurdu."

• "Hepimiz Türküz dediler. İyi tamam, olalım. Ama sonra beni Ermeniyim diye savcı yapmıyorlar. Bir rahat bıraksalar, herkes ne olduğunu biliyor."

• "Generaller oturdu Kürt yoktur dedi, 30 sene savaştık. İnsanları ancak gerçekler özgürleştirir"

YENİDÜZEN (Özel)

Türkiye’deki Taraf gazetesi yazarı, televizyon programcısı, “Salyangoz” ve “Gollik” kitaplarının yazarı, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı Ermeni aydın Hayko Bağdat, insanları ancak gerçeklerin özgürleştirdiğini vurgulayarak, gerçeğin arayışından vazgeçilmemesini istedi. Bağdat, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin dün akşam düzenlediği sohbet toplantısında kimlikler, azınlıklar ve yüzleşme konularında görüşlerini paylaştı; kitaplarını imzaladı.

“Kimliklerin gizlenmesi travma yaşatıyor”

Naci Talat Vakfı’nda yer alan ve moderatörlüğünü YDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Dayıoğlu’nun yaptığı sohbet etkinliğinde konuşan Bağdat, insanların kimliklerinin gizlenmesinin travmalar yaşattığını; Türkiye’de insanların kimliklerinin, öldürülmelerinin sebebi yapıldığını söyledi.
“Yaşadığımız her şey bana çok komik geliyor” diyerek söze başlayan Hayko Bağdat, insanların hayatlarında kimlikler ve semboller olduğunu, çocukların da bu yüklemelerle büyüdüğünü ve o kimliklerin kriz anlarında işe yaradığını anlattı.

Türkiye’de Alevilerin, eşcinsellerin öldürüldüğüne işaret eden Bağdat, “Türkiye’de sürekli insanları öldürmek istiyorlar. Ait oldukları kimlikler, öldürülme sebebi oluyor. Kadın cinayetlerinin yüzde 50’si kadınların kocaları tarafından işleniyor. İnsanlar doğuştan gelen özellikleri nedeniyle öldürülüyor. Bu çok kötü, böyle olmamalı” diye konuştu.

“Mümkünse hepiniz solcu olun”

Bu gerçekler ışığında “ya iyi bir Ermeni olup Sünnilerden nefret etmesi, Ermeni milliyetçisi olması ya da tüm bunların değişmesi için solcu olması” gerektiğini belirten Bağdat, “Mümkünse hepiniz solcu olun” dedi.

Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in yakın arkadaşlarından da olan Bağdat, Dink’in öldürülmesinden sonra düzenlenen “yüzleşme” panellerine henüz 30 yaşındayken çok katıldığını belirterek, “Yüzleşme travmayı durmadan anlatmakla olmaz.  Niye sürekli biz yüzleşiyoruz, yüzleşmesi gereken onlar. İnsanlar öldürülürken, evlerinden kovulurken bunu izleyenler, tüm bu travmaları yaşayanların dışında kalanlar. Siz ne yaptınız" diye konuştu.

Hayko Bağdat, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bize şöyle öğrettiler: Devlet bizim için öldürür. Devlet öldürmüşse iyi bir şey yapmıştır! Aksi halde Kürtler bizi bölecekti. Böyle diyerek faili meçhul on binlerce insanı öldürdüler! Bu devlet bunu bizim için yapıyor sandık. Nasıl bir yerde yaşayacağız? 15 yaşındaki Berkin öldürüldü, ‘hak etti’ dediler. Devlet önce Türklerden özür dilesin çünkü Türklerin bütün kimliği cinayetlerle anılmaya başladı. Artık Türk olmak zor."

“Adalet olmazsa kimlikler katilleşir”

"Cinayetler karşısında kalbimizi soğutabilecek tek şey adalettir" diyen Hayko Bağdat, adalet olmazsa kimliklerin katilleştiğini anlattı. "Her Alevi, dünyaya Madımak’tan bakar hala! Cumartesi Annelerinden biri ‘toprağa basamıyorum, altında çocuğumun kemikleri var’ diyor" şeklinde konuşan Hayko Bağdat, Türkiye’nin katilleriyle iç içe yaşayan mağdurların ülkesi haline geldiğini ve adalet gerektiğini vurguladı.

“Hrant’ı sesleri azaltmak için öldürdüler”

“6. His” filmine atıfta bulunan Bağdat, “Hrant’ı duyulan sesleri azaltmak için öldürdüler. Katil aramızda. Ama ne kadar öldürürseniz öldürün, o sesi susturamayacaksınız” dedi. Türkiye’de ölüleri usulüne göre gömme ritüelinin önemsendiğini belirten Hayko Baydat, “Ama bizim topraklarımızda usulüne göre gömülmemiş çok ölü var” diyerek yaşanan sorunların çözümünün usulüne uygun cenazeler yapmaktan geçtiğini söyledi. Ermeniliğin de, Türklüğün de saçma olduğunu ifade eden Bağdat, “Bir ölünün üzerinden çıkan mühimmat devletinse, katil devlettir” dedi.

“Yüzleşsek başka bir hayatın olurdu”

Bağdat, Türkiye’de hukuk ve adalet eksikliğine ve insanların aynı dertleri olduğuna işaret ederek, “Ben Ermeniyim diye benim farklı derdim yok. Sen farkında değilsin. Yüzleşsek, başka bir hayatın olurdu. Sevgiline dokunuşun, müziğin, edebiyatın, kültürün değişirdi. Yüzleşip ‘katile katil diyen’ bir hayatın olmalı. Ben bunlarla Ermeniyim diye uğraşmıyorum. Vatana, topraklara hizmet sayıyorum. Ben bunları çocuğum çoluğum var diye yapıyorum” ifadelerini kullandı.
Herkesin biraz daha cesaretle, biraz daha iyilik yeşerterek, daha yaşanabilir bir memleket için uğraş vermesi gerektiğini kaydeden Bağdat, buna değeceğini vurguladı.

“Her mahallede, her apartmanda bir Ogün Samast var”

“Her mahallede, her apartmanda bir Ogün Samast var. Ogün Samastların ülkesinde yaşamak bir tek benim için mi tehlike sanıyorsunuz?” diyen Bağdat, “Konya’ya gitsem ve biri ‘Ermeni var’ diye bağırsa kovulurum. Ama bir yandan da bana sosyal medyada saldıranlara kızanlar arasında MHP’liler de var” dedi.
Sohbet toplantısında soruları da yanıtlayan Hayko Bağdat, HDP’nin barajı ucu uçuna geçebileceğini söyledi.
Yaşananlardan artık canının acımadığını belirten Bağdat, “Hepimiz Türk’üz dediler. Hadi tamam bunu deneyelim. ‘Ben Türk’üm, vallahi Türk’üm’ dedim. ‘Yok abi sen Ermenisin. Bölücülük yapma herkes Türk’ dediler. Ermenileri savcı bile yapmıyorlar! Bir rahat bıraksanıza, ben ne olduğumu biliyorum” diye konuştu.

“Generaller Kürt yoktur dedi, 30 yıl savaştık”

“Generallerin ‘Kürt yoktur’ demesi üzerine 30 yıl savaştık” diyen Bağdat, bunun nasıl iyi bir fikir olabileceğini sordu.
Bağdat, insanları ancak gerçeklerin özgürleştirdiğini vurgulayarak gerçeğin arayışından vazgeçilmemesini istedi “Ben artık baka türlü bir şeyi, yaşamayı, yapmayı bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

“İyiliğin peşindeyim”

Hayko Bağdat, Türkiye’de 60 bin Ermeni yaşadığını, azınlıkların sosyolojik olarak zaten biteceğini, şu anda da akvaryumdaki Japon balığı gibi olduklarını söyledi. Bugün verilen kavgada her kimlikten birilerinin yer aldığını ve bunun iyi bir şey olduğunu ifade eden Bağdat, “Ben iyiliğin peşindeyim” dedi.
Bağdat, bütün devlet mekanizmalarının katilliği barındırdığını da ifade etti.

Bu haber toplam 1522 defa okunmuştur