1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yunanistan direniyor
Yunanistan direniyor

Yunanistan direniyor

“Önceki hükümetlere dayatılan koşulları kabul etmeyeceğiz”

A+A-

Kreditörleriyle anlaşmak için sadece dokuz günü kalan Yunanistan teyakkuza geçti.

Atina yönetimi, bugün Brüksel’de düzenlenecek olağanüstü Euro Bölgesi liderler zirvesi öncesinde yeni bir öneri paketi hazırlarken, Maliye Bakanı Yannis Varufakis de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung için bir makale kaleme alarak, Almanya Başkanı Angela Merkel’e çağrıda bulundu

Geçtiğimiz hafta Lüksemburg’daki Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları zirvesinden de sonuç çıkmamasının ardından, Avro Bölgesi maliye bakanları, pazartesi günü Brüksel’de olağanüstü bir toplantı için bir araya gelme kararı almıştı.

Yarınki kritik zirve öncesinde Yunanistan’da yayın yapan Mega Tv’ye açıklamalar yapan Hükümet Programının Koordinasyonundan Sorumlu Devlet Bakanı Alekos Flaburaris, kreditörlere yeni bir öneri paketi sunacaklarını söyledi.

Atina hükümetinin, erken emeklilik uygulanmasının sonlandırılmasının gibi konularda kreditörlerle prensip anlaşmasına vardığını hatırlatan Alekos Flaburaris, “Oraya (zirveye) eski önerilerle gitmeyeceğiz. Neler yapabileceğimizi gözden geçirdik, böylece iki tarafı da memnun edebilecek bir anlaşama sağlayabiliriz” diye konuştu.

Hazırladıkları önerilerin kreditörleri memnun etmeyeceği tahminini de dile getiren Flaburaris, öneri paketinin içeriğine ilişkin bilgi vermekten kaçındı.

Flaburaris, ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın, Yunan bankalarının çökmesine izin vermeyeceğine inandığının da dile getirdi.

Varufakis: “Karar Merkel’in”

Maliye Bakanı Varufakis ise Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung için bir makale kaleme aldı.

AB liderleri ve Yunanistan arasındaki borç krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Varufakis, bir anlaşma imzalanması için kreditörlerden gelen baskıyı, 1’inci Kurtarma Paketi’nin imzalandığı 2010 yılına benzetti: “Benden öncekilerin yaptıkları yapmam isteniyor; parayı al, krizi uzat ve sorun çözülmüş gibi yap. Teşekkür ederim ama hayır! Biz bunun için seçilmedik.”

Yarın Brüksel’de gerçekleştirilecek olağanüstü zirveye, Yunan tarafının uzlaşı sağlamak için geleceğini belirten Yannis Varufakis, önceki hükümetlere dayatılan koşulların kendilerine de dayatılmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

“Almanya Başbakanı Angela Merkel pazartesi günü önemli bir karar verecek” diyen Varufakis, yazısını şu sözlerle sonlandırdı: “Merkel eğer isterse kurtarma paketlerine karşı ve Yunanistan krizini kökünden çözmek isteyen bir bir hükümetle onurlu bir uzlaşmaya varabilir ya da ilkelerine sadık ve reform yolunda Yunan halkına önderlik edebilecek yegâne Yunan hükümetini gemiden atabilir.”

Tsipras’ın telefon trafiği

Başbakan Aleksis TSipras da zirve öncesinde kabinesini olağanüstü olarak topladı.
Tsipras ayrıca, Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’le telefonda görüştü.
Başbakanlık kaynakları, Tsipras’ın üç isme de Yunanistan’ın ‘her iki tarafıda memnun edecek kesin bir anlaşmaya varılması ve çözümün ertelenmemesi‘ni önerdiğini aktardı.

Atina – Brüksel gerilimi

Yunanistan’ın 30 Haziran’a kadar IMF’ye 1 milyar 500 milyon Euro ödemesi gerekiyor. Ancak bu ödemeyi yapabilmek için Avrupa Birliği ve IMF’yle imzaladığı kurtarma paketinin son dilimi olan 7 milyar 200 milyon Euro'yu alması gerekiyor.

Kreditörlerse Yunanistan’a ödenecek son dilimin serbest bırakılması için, Atina hükümetinin bir dizi kemer sıkma önlemini hayata geçirmesini şart koşuyor. Ancak, Aleksis Çipras’ın başında olduğu SYRIZA hükümeti aralarında emekli ve memur maaşlarında kesintiye gidilmesinin de olduğu bu önlemleri kesin bir dille reddediyor.

(TAK)

Bu haber toplam 1104 defa okunmuştur