1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YENİDÜZEN Lefkoşa'nın nabzını tuttu
YENİDÜZEN Lefkoşanın nabzını tuttu

YENİDÜZEN Lefkoşa'nın nabzını tuttu

Lefkoşalı ‘belediye zammı’na tepki gösterdi, hayat pahalılığı düzenlemesini ‘olumlu’ buldu

A+A-

Beyza Taçkin

Lefkoşa Belediyesi’nin temizlik ve sağlık ücretlerine yaptığı zam yurttaştan tepki görürken, ‘Hayat Pahalılığı’ ödeneğinin tüm kamu çalışanlarına ‘eşit paylaşımı’ yönünde hükümetin ortaya koyduğu proje ise yurttaştan olumlu geri dönüş aldı.
YENİDÜZEN Lefkoşa’da yurttaşın nabzını tuttu.
Lefkoşa’da yaşayan yurttaşın gündeminde Lefkoşa’da yapılan zammın yanı sıra, hayat pahalılığı ödeneğinin  alt gelir gruplarına daha yüksek bir yüzde yansıması ve tüm çalışanlara eşit paylaşılması vardı.

“Hayat pahalılığı hepimiz için”

Hayat pahalılığına yönelik yeni projeyi, eski sisteme göre “daha adil” bulduğunu söyleyen çoğunluk,  “Bu şekilde yüksek maaş alanla az alan arasındaki uçurum büyümeyecek” dedi.
“Bu uygulamayı şimdi değil, 20 yıl önce yapmaları gerekiyordu” diyen yurttaşlar ise  “Geç kalınmasına rağmen doğru bir uygulama” yönünde görüş bildirdi.

“Zamanında belediyede yapılan hatalar halka ödetiliyor”

Vatandaşlar, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin zam kararı için ise, zamanında yapılan hataların vatandaşın sırtından ödetildiğini ve bu rakamlar duyulduğunda halkın isyan edeceğini ifade etti.
Bazı yurttaşlar asıl sorunun belediyede istihdam edilen işçi sayısının fazlalığından kaynaklandığını söylerken “Lefkoşa’ da yapılan zam 3 değil 5 katı da olsa belediye bu çıkmazdan kurtulamaz” dedi. Zamma tepki gösteren vatandaşların yanı sıra bu ücretin alınmasının halka hizmet olarak dönüşü itibari ile normal olduğunu söyleyen vatandaşlar olsa da oranların çok yüksek olduğu konusunda tüm vatandaşlar hem fikir görünüyor.

Vatandaş ne dedi ?

Şener Soyel:

“Hayat pahalılığındaki yeni düzenleme güzel bir uygulama olur. Yüksek gelirliler zaten iyi, alt gelirli az maaş alanlar da gün geçtikçe kötüye gidiyor. O yüzden daha adaletli, işe yarayacağını düşünüyorum. Lefkoşa’daki zamla ilgili ise, hayat pahalılığına göre, halka 10 verirsen 10 zam yapacaksın. İnsanlar bu zammı duyunca isyan edecekler.”

Salim Dayı:

“Hayat pahalılığının eşit paylaşılması, normal, olması gereken bir düşünce. Bu şekilde yüksek maaş alanla az alan dengelenir, uçurum büyümez. Hayat pahalığı hepimiz içindir. Böylesi çok daha güzel olacaktır. Lefkoşa Belediyesi’nin son zamları ise olmadı, bunu onaylamıyoruz. İnsanlar bu kadar parayı nasıl verecek. 1300 TL maaş alan birisi bu parayı nasıl versin. Sadece bu mu var sanki insanların suyu, elektriği, faturaları, kirası var. Bu kadar olmaz. Bu halk bunu çekemez.”

Ahmet Bensel:

“İnşallah hayat pahalılığı herkese eşit paylaştırılır. Az alan daha çok alsın, çok mantıklı bir uygulama. Eğer uygulanırsa gerçekten güzel olabilir.  Lefkoşa’daki temizlik konusundan şikayetçiyim. Kendi kapımızın önünü kendimiz temizliyoruz. Bir de üzerinden zamlar geldi. Tamam bu ücreti alsınlar ama ona göre de çalışsınlar, temizlik yapsınlar.”

Mustafa Ağa:

“Hayat pahalılığını eşit paylaşım uygulamasını şimdi değil, 20 yıl önce yapmaları gerekiyordu. Gayet doğal böyle olması, böyle olmalı. Yüksek maaş alan da domatesin kilosunu 4 TL ye alıyor, az maaş alan da. Bu pahalılıkta asgari ücretle nasıl yaşanır, milletvekillerine sormak gerekiyor. Geç kalınmasına rağmen doğru bir uygulama olur. Lefkoşa Belediyesi’nin son düzenlemesine gelince; bin TL kanalizasyon bağlama ücreti de nedir? Eğer zamanında belediyelere bu kadar insan almasalardı, belediye de bu sıkıntılar içine girmezdi.”

Hasan Fidanoğlu:

“Eşit hayat pahalılığı doğru alınmış bir karardır. Alt kademedeki insanların uğradığı haksızlık bununla durdurulmuş olacaktır. Lefkoşa’ da yapılan zam 3 değil 5 katı da olsa belediye bu çıkmazdan kurtulamaz. Bunca belediye çalışanı varken işin içinden çıkılamaz. Bütün partilerin Lefkoşa’ ya el atması gerekiyor. Başkent diye geçinen bu çöplük bütün KKTC’nin sorunudur.”

Mehmet Salih Karalım:
“Hayat pahalılığı düzenlemesi bence pek adaletli bir uygulama olmaz. Bir memurun aldığı ile özel sektörde çalışanların aldığı maaş üzerinden hayat pahalılığı yansırsa bu açıdan adaletli olmaz. Zaten doğru düzgün vermedikleri için bir şey değişmeyecek. Bir yerden verip bir yerden alıyorlar. Lefkoşa Belediyesi’nin yeni fiyat tarifesine gelince, kanalizasyon ve temizlik katkısı tekrar halka döneceğinden, sağlık adında alınan verginin de ilaçlama ve haşereler ile mücadeleden dolayı alındığı düşünülürse normal olduğunu düşünüyorum. Ama zam oranı çok fazla geldi.”

Ahmet Akanca:

“Aldığımız para belli zaten yetmiyor. Hayat Pahalılığı’na yönelik bu yeni karar içinse eski sistemin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bir hayat pahalılığımız var, ona da göz koysunlar, yapsınlar bakalım ne olacak. Akşam yatıyoruz başka bir şey var, sabah kalkıyoruz başka bir şey artık alıştık.
Lefkoşa’daki zamla ilgili de ne diyelim ki insanlar kaldırabiliyorsa yapsınlar ama aldığımız paralar bellidir.”

Bu haber toplam 2153 defa okunmuştur