1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Yeni Yıl Yeni Hayaller
Yeni Yıl Yeni Hayaller

Yeni Yıl Yeni Hayaller

Yeni Yıl Yeni Hayaller

A+A-

Uzm. Klinik Psikolog Güncel Masaroğulları

2015 yılı sizin için nasıl geçti? Beklentilerinizi karşıladı mı? Hayallerinizi ve hedeflerinizi gerçekleştirebildiniz mi? Bir çok kişi ‘2015 kötü geçti, ‘2015’i hiç sevmedim’ ‘2016’dan umutluyum’ ifadelerini kullanıyordur. Ancak, bu sözleri her yıl bitiminde pek çok kişiden duyuyoruz. Aslında, tüketilen yıllardan memnun kalınmamasının nedeni, her yeni yılın başlangıcında alınan kararların gerçekleştirilememesidir. Birçok kişi yeni yılda kariyer değişikliği yapmaya, zayıflamaya, yazda tatile gitmeye vb. çok sayıda planlar yapmakta, fakat gerçeğe dönüştürememektedir. Peki bu kararları gerçekleştirmenize engel olan nelerdir? Yapılan en büyük hatalar, sabırsız olmak, planların hemen gerçekleşmesini istemek ve gerçekçi olmayan hedefler belirlemektir. Öncelikle, planların bir günde gerçekleşemeyeceğini, büyük hedeflerinize ulaşmak için işe küçük küçük adımlarla başlamanız gerektiğini bilmeniz, bu yolda sabırlı olmanız ve çaba sarfetmeniz gerekmektedir.

HEDEFLERİ BELİRLEMEDE VE SONUCA ULAŞMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Hayatınızda neyi değiştirmek veya hayatınıza neyi dahil etmek istediğinize karar verin ve hedeflerinizi belirlerken düşüncelerinizin olumlu olmasına dikkat edin. Örneğin, kilo vermeye karar vermişseniz, artık yüksek kalorili yiyecekler yemeyeceğim demek yerine düşük kalorili yiyecekler yiyeceğim demeyi tercih edin. Böylece, hedefinize yönelik olumlu bir tutum sergilemiş ve ona ulaşmak için daha istekli olmaya başlamış olursunuz.

Hedefinizi tanımlarken genel bir ifade kullanmak yerine spesifik bir tanım yapın. Bu yıl üniversite sınavında istediğim bölümü kazanmak için çok çalışacağım gibi genel bir ifadeden kaçının. Bunun yerine üniversite sınavında başarılı olmak için düzenli olarak günde üç saat ders çalışacağım gibi net bir tanım yapmanız, hedefinize ulaşmanız için ne yapmanız gerektiği konusunda size daha yardımcı olacaktır.

Ulaşabileceğiniz bir hedef belirleyin. İşe yeni başlayan birinin yıl sonunda şirkette CEO olmayı hedeflemesi hayalden öteye geçemeyecektir. Ulaşılamayan hedefler yine ertelenmiş, kişinin moralini bozmuş ve mutsuz bir yıl geçirmesine neden olmuş olacaktır. Bu yüzden hedeflerinizi belirlerken, maddi durumunuzu, hedefi gerçekleştirebilmeniz için yeterli zamanınız olup olmadığını vb. konuları dikkate almanızda fayda vardır.

KÜÇÜK PARÇALARLA HEDEF

Hedefinizi daha küçük parçalara bölerek adım adım ilerlemenizde ve bu süreçte, oluşturduğunuz planı bir kağıda yazarak, başardığınız adımların üzerini çizmenizde fayda vardır. Böylece neleri başardığnızı, hedefinize kaç adım kaldığını ve neler yapmanız gerektiğini net bir şekilde görmüş olursunuz.

Başardığınız her adım için kendinizi ödüllendirin. Böylece ruhunuzu beslemiş, bir sonraki adım için daha hevesli ve daha istekli olmuş olursunuz. Belirlediğiniz hedeflere ulaşmak çaba gerektirir, bu yüzden başardığınız her adım için kendinizle gurur duymalısınız. Unutmayın ki, büyük bir hedefe ulaşmak için öncelikle küçük adımlar atmak gerekir.

Ayrıca, her zaman her şey yolunda gidecektir düşüncesinden kendinizi arındırın. Bazen, çaba göstermenize rağmen, işleriniz aksayabilir veya bazı şeyler planladığımız şekilde gitmeyebilir. Unutmayın ki bu durum sadece sizin için değil herkes için geçerlidir. Böyle bir süreçte kendinizi başarısız olarak görmekten kaçının. Eğer, ulaşabileceğiniz gerçekçi bir hedef koymuşsanız, kendinize güvenin, başarabileceğiniz inancını sürdürün ve başarmak için çaba sarfedin.

Hedeflerinizi Geçekleştirebilmeniz Dileğiyle, MUTLU YILLAR

 

Bu haber toplam 1699 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 244. Sayısı

Adres Kıbrıs 244. Sayısı