1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Vura vura götürdüler”
“Vura vura  götürdüler”

“Vura vura götürdüler”

21 yaşındaki Murat Mutlu Özyurt’tan “poliste işkence gördü” iddiası! Polis: “Kadına şiddet ihbarıyla gidildi, sol gözü şişti ve aşırı alkollüydü”

A+A-

Devrim DEMİR
Üç yıldır ülkede üniversite eğitimi gören 21 yaşındaki Murat Mutlu Özyurt, “poliste işkence gördüğünü” iddia etti.
Kız arkadaşı ile evde yüksek sesle tartıştığı gerekçesi ile Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne götürülen 21 yaşındaki Murat Mutlu Özyurt’un yüzü gözü tanınmaz hale gelirken, doktor raporunda darp olayının 24 saat içinde gerçekleştiği tespit edildi.

Özyurt’un 2 Mayıs akşamı kız arkadaşı ile evde “alkol aldıktan sonra” sözlü bir tartışma yaşadığı belirtildi.  Alkolün etkisi ile yükselen seslerden rahatsız olan Özyurt’un komşusu önce polisi aradı, ardından Özyurt’un kapısını çalarak sessiz olmaları konusunda uyardı.

Kapıda yaşanan tartışma esnasında ihbar üzerine olay yerine gelen polis, Özyurt’u karakola götürmek için ikna edemedi.

Aldığı darbeler sonucu bedensel zarara uğrayan Özyurt, dün avukatı Mustafa İlgen ile birlikte işitme testi yapılmak üzere Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne gittiğini söyledi.

“Devlet hastanesinde ilgili doktoru bulamadığını” belirten Özyurt, dün öğleden sonra özel bir hastanede yaptığı test sonucu yüzde 30 işitme kaybı raporu alırken, aynı testi Pazartesi günü yeniden Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde yapacak.   

Evine gelen polislerle, arbede yaşayan Murat Mutlu Özyurt, yaşadıklarını YENİDÜZEN’e anlattı.

Özyurt: Polise gidecek bir durum yoktu
Özyurt, ülkede üniversite eğitimi için bulunduğunu, üç yıldır Zihinsel Engelliler Öğretmenliği okuduğunu anlattı.
Özyurt, yaşadıklarını ise şu şekilde aktardı:
“2 Mayıs akşamı kız arkadaşımla yemek yedik evde alkol aldık. Aramızda sözlü bir tartışma yaşandı ve alkolün de etkisi ile seslerimiz bir anda yükseldi. Komşularımız sesten rahatsız oldu; önce polisi aradılar ardından, kapı çaldı. Kapıda komşumuzla alkolün de etkisi ile tartıştım. O sırada 2 polis geldi, biri kadındı. Beni karakola götürmek istediler, ben de gitmemek için direndim. Kısa bir süre sonra bir ekip daha geldi ve evde tartışma büyüdü. Bana kaba kuvvet kullanmaya çalıştılar, yere yatırmaya çalıştılar, bunların hepsi kız arkadaşımın önünde yaşandı. Teslim olmayınca bana ters kelepçe yaptılar. Direndim çünkü polise gidecek bir durumum yoktu. ” dedi.

“Üçüncü kattan sürüklediler, arabada karakola gidene kadar dövdüler”…
Polise direnince zor kullanıldığını öne süren Özyurt, “Evde kız arkadaşımla, her zaman herkesin başına gelebilecek bir olay yaşadık. Şiddet olmadı, sadece alkolün de etkisi le seslerimiz yükseldi. Evde üç dört polis üstüme çöktü, ters kelepçe takılıp suçlu gibi üçüncü kattan beni sürüyerek polis arabasına koydular. Polis merkezine götürülene kadar arabada çok dövdüler, nezarete indirdiler eşyalarımı alan polis boğazımı sıktı. Ben sadece alkollüydüm başka suçum yoktu” dedi.

“Duymuyorum ve sinirlerim çok bozuldu”
Karakolda yaşadıkları yüzünden travma geçirdiğini öne süren genç, polisten su istediğini, su şişesini kendisinin yüzüne fırlattığını neden bu tavırla karşı karşıya kaldığına ise anlam veremediğini kaydetti.
Özyurt, “Karakola geldiğimde gözümüm kapandığını hissettim. Ağrılarım vardı, ailemi avukatımı aramak istedim bana telefon vermediler evden ayakkabısız çıkardılar. Kulağımın biri zaten yaşadığım bir sağlık problemi yüzünden duymuyordu, bugün yapılan işitme testinde yüzde 30 işitme kaybı var duymuyorum ve sinirlerim çok bozuldu” ifadelerini kullandı.

Olayı yargıya taşımaya hazırlanıyor
21 yaşındaki üniversite öğrencisi, KKTC’de 3 yıldır öğrenim gördüğünü hiçbir adli olaya karışmadığını dövüp karakola götürmenin ağır bir suç olduğunu ifade ederek, olayı yargıya taşımaya hazırlandığını anlattı.
Kendisine bunu yapan polisleri tanıdığını ve bu işin peşini bırakmayacağını kaydeden Özyurt, üniveriste öğrencilerinin KKTC’de suçlu gibi görüldüğünü kimsenin iyi bir yaklaşımı olmadığını özellikle de polisin bu hareketi ile büyük ayrımcılık yaşandığına değindi.


İlgen: Doktor raporuna göre, kulak zarı delinmesi 24 saat içinde oldu

Murat Mutlu Özyurt’un avukatı Mustafa İlgen’de yaşadıkları süreci YENİDÜZEN’e anlattı. İlgen, 2 Mayıs gecesi saat 22.00 sıralarında Lefkoşa Devlet Hastanesine gittiklerini, 3 Mayıs saat 02.00’ye kadar kontrol için hastanede bulunduklarını anlattı.

Yapılan muayene sonucu,  müvekkilinin vücudunda darp izleri, gözünde şişme ve morluk ile beraber kanama olduğunu ifade eden İlgen, Özyurt’un kulağında meydana gelen delinmenin ise 24 saat içinde oluştuğunu kan pıhtılarının doktor raporunda tespit edildiğini kaydetti.

İlgen: “Polis şiddetinden sonra işitme söz konusu”

Avukat Mustafa İlgen, müvekkiline işitme testi yapıldığını yüzde 30 kaybı olduğunu ifade ederek, “Müvekkilimin bir kulağı hali hazırda önceden kalma işitme kaybı yaşıyordu. Polisin şiddeti ile şuan kulağında yüzde 30 kayıp var ve işitme engelli sınıfına girebilecek durumda” dedi.

“Murat en güncel polis şiddeti örneğidir”

Müvekkilini 2 Mayıs sabahı polis hücresinde gördüğünde derhal hastaneye gidilmesi gerektiğini polislere bildirdiği halde, kimsenin oralı olmadığını ve gece saat 22.00 sıralarında serbest bırakılınca hastaneye gittiklerini anlatan İlgen, “Polis hakkında şikayetçi olacağız. Hukuki olarak ta dava açıp, tazminat hakkımız arayacağız. Polisin geneli ile derdimiz söz konusu değildir, derdimiz ve mücadelemiz polisin içindeki bu zihniyettir. 

Murat, gibi çok örnek önceleri yaşandı ancak hala suçlular çıkmadı. Polisin içindeki en güncel şuan müvekkilimdir, derdimiz başka canlar yanmasın. Polisin en temel görevi, vatandaşın canını korumak, polis gözetiminde polise emanet eden bir şahsı bedensel zarara uğratıp, darp edilmesi kabul edilmez.

Polis, müvekkilimin avukatını ailesini aramasından tutun tüm anayasal haklarını ihlal etti. Gerekli tüm raporlar alınarak yargı sürecini başlatıyoruz “ sözlerini kullandı.


Murat Mutlu Özyurt’un darp iddiasına Polis’ten yanıt:

“Kadına şiddet ihbarıyla gidildi, sol gözü şişti ve aşırı alkollüydü”                                                 

Murat Mutlu ÖZYURT’un polis tarafından darp edildiği yönünde iddiası üzerine polis açıklama yaptı.
İşte o açıklama:
“Bugün bir basın yayın organında, Murat Mutlu ÖZYURT isimli şahsın polis tarafından darp edildiği yönünde haberler yer almaktadır.     
02.05.2019 tarihinde saat 02:30 sıralarında, Kadına Karşı Şiddete Müdahale Birimine gelen şikayette, Murat Mutlu ÖZYURT’un ikametgahında bulunan bir kadın şahsın imdat diye bağırdığı ve yardım isteminde bulunması üzerine çevre sakinlerinin olayı polise aktarması üzerine olay yerine intikal edilmiştir.   
Polisin olay yerine gittiği zaman Murat Mutlu ÖZYURT’un sol gözünün şiş olduğu, aşırı derecede alkollü içki tesiri altında yüksek sesle bağırıp çağırmak ve küfretmek suretiyle rahatsızlık yaptığı gözlemlenmiştir.

Bunun üzerine söz konusu şahıs polis tarafından tutuklanacağını anlaması üzerine polise direnç göstermiş ve makul kuvvet uygulanarak tutuklanan şahıs polis aracına konulup,  götürüldüğü polis merkezinde hücreye yerleştirilmiştir.

02.05.2019 tarihinde saat 22.10’da zanlıya işlemiş olduğu “Sarhoşluk, Rahatsızlık ve Uygunsuz Tavır ve Hareket” suçlarından yazılı dava tebliğ edilmesine müteakip serbest bırakılmıştır.

Murat Mutlu ÖZYURT, olay yerine gelmeden önce, ikametgahı içerisinde birinin kendisine vurduğunu ama alkollü olduğu için kendisine kimin vurduğunu hatırlamadığını, darp edilmesi ile ilgili olarak da kendisinin herhangi birisinden şikayetçi olmadığı yönünde polise yazılı ifade vermiştir.
Olayın gerçekleştiği apartman sakinlerinden ve özellikle karşı dairede kalan şahıstan temin edilen yazılı ifadelerde; Murat Mutlu ÖZYURT’un kalmakta olduğu daireden sesler gelmesi üzerine karşı dairede kalan komşusunun kapısının önüne çıktığı esnada, konu daireden korku içinde çıkan bir bayanın koşarak basamaklardan aşağıya indiğini ve hemen ardından dışarı çıkan Murat Mutlu ÖZYURT’un da karşı dairede kalan ve kapısı önünde duran komşusuna küfür edip elleri ile söz konusu şahsı göğsünden ve omzundan itip kapıya çarptıktan sonra birlikte yere düştükleri, devamında da Murat Mutlu ÖZYURT’un konu şahsa vurmaya devam ettiğini ve sol gözündeki kanlanma ve kızarmanın ise boğuşma esanasında, polislerin olay yerine gelmeden önce  oluştuğu, polisin olay yerine gelmesi üzerine de Murat Mutlu ÖZYURT’un daha da agresifleştiği ve polis aracına yerleştirileceği esnada da görevli polislere direnç gösterdiği tespit edilmiştir.

Sonuç olarak yürütülen soruşturma neticesinde, Murat Mutlu ÖZYURT’un olay esnasında aşırı derecede alkollü içki tesiri altında olduğu, gözündeki şişkinliğin ise polisin olay yerine gelmesinden önce kendisini sakinleştirmeye çalışan komşusu ile aralarında yaşanan boğuşma esnasında meydana geldiği tepit edilmiştir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 

 

 

 

Bu haber toplam 3953 defa okunmuştur
Etiketler :