1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Vicdani Ret’e DP-UBP’den ret
  ‘Vicdani Ret’e DP-UBP’den ret

‘Vicdani Ret’e DP-UBP’den ret

Askerlik (Değişiklik) Yasasaı Meclis Genel Kurulu’nda ‘OYÇOKLUĞU’ ile onaylandı…

A+A-

YASA NELER İÇERİYOR;


• Meslek Lisesi mezunlarına 15 ay yerine 12 AY ASKERLİK

• 1 Ocak 2009 tarihe kadar tüm kaçak, saklı ve firarilere AF

• Bedelli askerlik hakkını kaçıranlara af ve bedelliye başvurma imkanı

• Yurtdışındaki lisanslı profesyonel sporculara BEDDELLİ ASKERLİK olanağı

• 49 yaşından büyükler için 2 bin Sterlin ödeyerek askerlikten muaf tutulma olanağı

• Her yıl erteleten yurtdışındaki sporcu veya çalışanlar YILDA 120 GÜN burada kalabilecek…

• Geçici madde ile şu anda üniversitede kaydı olanlara 12 ay er olarak askerlik yapma hakkı…

-----------
“Bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihte en az üç yıl veya daha fazla süreli fakülte, akademi veya yüksekokullarda eğitim görmekte olup ertelemelerini yaptıranlardan, bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak altı ay içerisinde askere alınmak amacıyla müracaat edenler, er olarak askere alınırlar ve bunların askerlik hizmet süresi 12 ay olur.”
-----------

Meltem SONAY

Binlerce gencin askerlikle ilgili değişiklik ve iyileştirme umuduyla beklediği ‘Askerlik (Değişiklik) Yasası, Meclis Genel Kurulu’nda onaylandı.
‘Vicdani Ret’ için “sivil hizmet görevi”ni ön gören düzenleme, komite aşamasında UBP ve DP’nin oyları ile kabul edilmezken, Meclis genel kurulunda da tekrarlanan öneri yine UBP ve DP’nin oylarıyla reddedildi.


Meslek Lisesi mezunları için 12 AY ASKERLİK

Meclis Genel Kurulu’nun oyçokluğu ile onayladığı Askerlik (Değişiklik) Yasası, iki Meslek Lisesi mezunları için askerilik süresinin 3 ay kısaltılarak, 12 ay yapılmasını öngörüyor.

1 Ocak 2009 tarihine kadar tüm kaçak, saklı ve firarileri kapsayacak

Yasaya göre, her ne sebeple olursa olsun 1 Ocak 2009 tarihinden önce KKTC’den ayrılıp bir yabancı ülkeye giden ve yasa geçtiği tarihinde saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda olanlar, 6 ay içerisinde müracaat ettikleri takdirde yasadan yararlanabilecekler.

Bedelli askerlik hakkını kaçıranlara af

Yasa Önerisi’ne göre, bu durumdaki kişiler, yasa geçtiğin tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmaları halinde bedelli askerlik yapma hakkı varsa, bu haktan yararlanabilecek.

Yurtdışındaki lisanslı profesyonel sporcular BEDELLİ ASKERLİK olanağı

Yasa, askerlik çağına girdikten sonra lisanslı profesyonel sporcu statüsüyle Asal Şube’ye başvurarak askerliğini her yıl erteleten ve toplam 9 yıl yurt dışında ikamet edenlere BEDELLİ ASKERLİK hakkı öngörüyor.

49 yaşından büyükler için 2 bin Sterlin

Askerlik (Değişiklik) Yasası, 49 yaşından büyük olanların 2 bin sterlin ödemesi halinde askerlik görevini yerine getirmiş sayılmasını öngörüyor.

Yasa Önerisi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın teklifi, Başbakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile döviz tutarlarının da her mali yılın başında indirilebilmesine veya üç katına kadar artırılabilmesine ilişkin düzenleme de içeriyor.

Her yıl erteleten yurtdışındaki sporcu veya çalışanlar YILDA 120 GÜN burada kalabilecek…

Yasa’ya göre, profesyonel sporcu statüsündekiler dokuz yıl, diğer çalışanlar ise dört yıl askerlik ödevlerini erteleyerek her yıl 120 günü aşmamak kaydı ile KKTC’de kalabilecekler.

Askerliğini, profesyonel sporcu statüsüyle ertelettirenlerden aynı zamanda yüksek öğrenime kayıtlı olanlar, profesyonel sporcu statüsünün sağlık sorunu nedeniyle ortadan kalktığını belgelemeleri durumunda, yüksek öğrenime bağlı bedelli askerlik hakkından da yararlanabilecekler.

---------------------------------------------------------------------
 

MECLİS’TEN NOTLAR…
 

Meclis’te ‘Askerlik sancısı’

Meclis, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi’nde yaklaşık bir yıl çalışılan, Meclis Genel Kurulu’na gelmesinin ardından ertelenen Askerlikle ilgili düzenlemeler ve iyileştirmeler içeren yasa önerisi, dün Genel Kurul’da gündem oldu.

2 saati aşkın aranın ardından…
Genel Kurul Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi görüşmesine geçmeden önce gruplar arası varılan mutabakat gereği 1 saat ara verdi.
Meclis’in saat 11 sıralarında verdiği 1 saatlik ara, 2 saati geçti, Meclis 2 saati aşkın bir süre sonra Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüşmek üzere toplandı.

Komite toplandı, GKK’dan yetkililer geldi, Başkanlar ayrıca görüştü…
Gruplar arası mutabakatla verilen arada komitenin yasa önerisini görüşmek üzere yeniden toplandığı, toplantıya Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan da yetkililerin katıldığı öğrenildi.
Komitenin yasa önerisi ile ilgili toplantısının ardından Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin grup başkanları bir araya geldi, yasa önerisi de CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün imzasıyla, değişiklikle Genel Kurul’a taşındı.

Zeki Çeler’den Vicdani ret önerisi…
TDP Milletvekili Zeki Çeler, Yasa Önerisi’nin ilgili maddesinin görüşülmesi sırasında Vicdani Redde ilişkin önerisini sundu. CTP Milletvekilleri’nin ‘DİKKATE ALINMASINA’ olumlu oy verdiği Vicdani Red’de ilişkin önerinin dikkate alınması ‘Oyçokluğu’ ile reddedildi.

‘2 Yıllık Meslek Yüksek Okulu söz dizini çıkarılsın’ önerisi…
Meslek Lisesi mezunlarının yanı sıra, 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunlarının da 15 ay yerine 12 Ay Askerlik yapmasına ilişkin önerinin çıkarılmasına ilişkin öneriyi parti başkanları adına Serdar Denktaş yaptı. Denktaş gerekçe olarak  ‘askerde insan kaynağı sıkıntısını yaşanmaması’nı gösterdi. Öneriye TDP Milletvekilleri’nin yanı sıra, CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali de ‘ret’ oyu kullandı, öneri ‘oyçokluğu’ ile kabul edildi.

Çeler’den herkese 2 ay kısaltma önerisi
TDP Milletvekili Zeki Çeler, yasa önerisi görüşmelerinde, askerlikte genel 2 ay kısaltma önerisini de sundu. Çeler’in bu önerisi dikkate alınmazken, dikkate alınmayan önerileri arasında, yedek subayların hizmet süresinin de 10 aya düşürülmesi vardı.
Çeler sunduğu, yurtdışındaki lisanslı profesyonel sporcuların yanı sıra profesyonel sanatçılara da bedelli askerlik olanağı önerisi de kabul görmedi.
Çeler’in üniversite mezunlarını 6 ay kısa dönem er olarak askerlik yapmasına ilişkin geçici önerisi de kabul edilmedi.

90 günden 120 güne!
Her yıl askerliğini düzenli olarak erteleten yurtdışındaki sporcu veya çalışanlar YILDA 90 GÜN burada kalabilme imkanı tanıyan yasa önerisindeki ilgili madde, TDP Milletvekili Zeki Çeler’in kabul gören önerisi ile 120 GÜN’e çıkarıldı.

1 Ocak 2009 tarihi kondu… Şahali’den RET!
Yasaya Önerisi’nin son şeklinde kaçak, saklı ve firarilere AF için kaldırılan 1 Ocak 2009 tarihi, dün yeniden yasaya girdi.
Serdar Denktaş’ın grup başkanları adına sunduğu, her ne sebeple olursa olsun 1 Ocak 2009 tarihinden önce KKTC’den ayrılıp bir yabancı ülkeye giden ve yasa geçtiği tarihinde saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda olanlar, müracaat ettikleri takdirde yasadan yararlanabilecekler önerisi oyçokluğu ile kabul edildi. Öneriye TDP Milletvekilleri yanı sıra, CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali de ‘ret’ oyu kullandı, Şahali, bunun komitede formüle edilebilecek bir düzenleme olduğu görüşünü belirtti.

‘ŞOV’ tartışması…
TDP Milletvekili’nin son önerisi ise ‘Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren silah altındaki askerlere de uygulanmasına’ yönelikti. DP-UG’nin ‘tepki gösterdiği’ öneri kabul görmedi ancak, Denktaş yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren herkesi kapsayacağına vurgu yaptı, Zeki Çeler’i şov yapmakla suçladı.
Çeler’se askeri yetkililerin komitede bunu istemediklerini dile getirdiklerini savundu.

Komite Başkanı yoktu…
Yasa Önerisi’nin yaklaşık bir yıl çalışıldığı Meclis, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi Başkan, CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman’ın, Yasa Önerisi’nin görüşülürken Genel Kurul’da olmaması da dikkat çekti. Yasa Önerisi ile ilgili raporunu sunan komite başkanı Erhürman, daha sonra Genel Kurul’dan ayrıldı.

Bu haber toplam 3896 defa okunmuştur