1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Üniversiteler 'muafiyet'ten memnun
Üniversiteler muafiyetten memnun

Üniversiteler 'muafiyet'ten memnun

Kuzey Kıbrıs üniversiteleri Türkiye’deki yeni uygulamadan ‘muaf tutulduğu’ için memnun

A+A-

 

Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK),  2015’ten itibaren geçerli olacak Tıp ve Hukuk Fakültelerine getirdiği yeni uygulamadan Kuzey Kıbrıs’taki üniversiteleri muaf tuttu. Uygulama ile ‘Tıp Fakültelerini tercih edecek öğrencilerde puan türünde en düşük 40 bininci sırada; Hukuk Fakültesi’ni tercih edecek öğrencilerde ise en düşük 150 bininci sırada olma’ şartı yer aldı. Muaf kararı Kuzey Kıbrıs üniversitelerini mutlu etti

 

• DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca:  “YÖDAK’ın aldığı kararı destekliyoruz. Kararla öğrenci kalitesinde ve Türkiye’den gelen öğrenci sayısında düşüş yaşanmayacağını düşünüyoruz”
• UKÜ Rektör Vekili Prof Dr Hikmet Seçim: “Kuzey Kıbrıs üniversitelerinin muaf tutulmasıyla öğrenci kalitesinde artış yaşanacak”
• YDÜ Rektör Yardımcısı Şenol Bektaş: “Tıp ve hukukta sınırlamama getirilmemesi doğru bir karar.
• Kontenjan sınırı dolana kadar öğrenci alımları devam edecek”
• LAÜ Rektör Yardımcısı Doç Dr Akın Cellatoğlu:” YÖK Hukuk Fakültelerinde puan diliminde değişikliğe gitti, TM 3 puan dilimine göre yerleştirmeler yapılacak. Zamanla  değişikliklerin nasıl yansıyacağını göreceğiz”


Ayşe GÜLER

Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ‘öğrenci kalitesini’ artırmak amacıyla tıp ve hukuk fakültelerinde geçerli olacak yeni bir uygulamaya gitti. Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerin muaf tutulduğu uygulamaya göre ‘Tıp Fakültelerini tercih edecek öğrencilerde puan türünde en düşük 40 bininci sırada; Hukuk Fakültesi’ni tercih edecek öğrencilerde ise en düşük 150 bininci sırada olma’ şartı kondu.
Yükseköğretim Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından açıklamaya göre; YÖK’ün kararı 2015 yılından itibaren geçerli olacak.
Kuzey Kıbrıs’taki tıp ve hukuk programlarını tercih edecek öğrencileri ise verilen karara göre ‘başarı sırasına göre’ sınırlamaya tabi tutulmayacak.

Üniversite temsilcileri alınan kararı destekledi

YÖK’ün verdiği karar üniversite temsilcilerini memnun etti. Verilen kararı ‘doğru bir adım’ olarak değerlendiren üniversite temsilcileri, Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerin alınan karardan muaf tutulmaması halinde bazı sıkıntıların yaşanacağını savundu.
YENİDÜZEN’e konuşan üniversite temcileri,  verilen karar ile Türkiye’den gelecek öğrenci sayısında düşüş yaşanmayacağını kaydederek, ‘öğrenci kalitesi’ ile ilgili de sorun beklenmediğini belirtti.


ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ NE DEDİ?

DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca: “YÖK’ün kararı destekliyoruz”

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca, YÖK’ın aldığı kararı destekledikleri, bu kararla öğrenci kalitesinde ve Türkiye’den gelen öğrenci sayısında düşüş yaşanmayacağını belirtti.

Amca, bu süreçte YÖDAK’ın üniversitelerden görüş aldığını ifade ederek, YÖDAK’ın Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelere özel önem gösterdiğini aktardı.

DAÜ’de 98 farklı ülkeden 19 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğünü dile getiren Amca, bu öğrenciler arasındaki 9 bin öğrencinin KKTC ve TC dışında olduğunu belirtti.

Amca, DAÜ mezunlarının güvencesinin uluslar arası akredite almış diploması olduğunu söyleyerek, bu konuda zaman ve enerji harcadıklarını ifade etti.

UKÜ Rektör Vekili Prof Dr Hikmet Seçim: “Öğrenci kalitesi daha da artacak”

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi(UKÜ) Rektör Vekili Prof Dr Hikmet Seçim, verilen karar ile öğrenci kalitesinin artacağını dile getirdi.

Türkiye’den gelecek öğrenci sayısında azalma beklemediklerini kaydeden Seçim, bu konuda hiçbir risk beklentilerinin olmadığını ifade etti.
Seçim, Türkiye’de geçerli olacak kararın Kuzey Kıbrıs’ta uygulanması halinde özellikle yatay geçiş konusunda sıkıntı yaşanacağını belirtti.


YDÜ Rektör Yardımcısı Şenol Bektaş: “Kontenjan sınırı dolana kadar öğrenci alınacak”

Yakın Doğu Üniversitesi(YDÜ) Rektör Yardımcısı Şenol Bektaş, YÖK’ün yıllar içerisinde Türkiye’deki tıp ve hukuk fakültelerindeki sıralamayı incelendiğinde bu fakültelerin ‘alt tabaka’ öğrenci aldığını gördüğünü, bu yüzden böyle bir karar aldığını söyledi.

Bektaş, hukuk ve tıp fakültelerindeki öğrencilerin insan hayatına dokunduğunu bu yüzden eğitim gören kişilerin ehli kişiler olması gerektiğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ta her iki fakülte için herhangi bir sınırlama getirilmediğini dile getiren Bektaş, alınan kararın doğru bir karar olarak nitelendirdi.
Bektaş, Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerdeki kontenjan sınırı dolana kadar öğrenci alımlarının devam edeceğini söyledi.

“Örneğin, fakülteye 180 öğrenci alınacaksa ve bu fakülte 1000 kişi başvurmuşsa YÖK bu öğrencileri sıralamaya göre alacak” diyen Bektaş,  öğrenci kalitesinde düşüş yaşanıp yaşanmayacağının ise zaman içerisinde belirleneceğini belirtti.

Bektaş, Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerin bu karardan muaf tutulmaması halinde sıkıntı yaşanacağını sözlerine ekledi.


LAÜ Rektör Yardımcısı Doç Dr Akın Cellatoğlu:  “Değişikliklerin nasıl yansıyacağını zamanla göreceğiz”

Lefke Avrupa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç Dr Akın Cellatoğlu, YÖK’ün Hukuk Fakültelerinde puan diliminde değişikliğe gittiğini belirtti.
Cellatoğlu, hukuk öğrencilerinin yerleştirilmesinin TM 3 puan dilimi ile yapılacağını dile getirdi.

TM 3 puan dilimi ile öğrenci alımına yönelik ellerinde geçmişe dair veri bulunmadığını, bugüne kadar TM 2 puanına göre öğrencilerin alındığını söyleyen Cellatoğlu, yapılan değişikliklerin olumlu mu yoksa olumsuz mu yansıyacağının zamanla netlik kazanacağını kaydetti.

Cellatoğlu, öğrenci sayısında herhangi bir düşüş yaşanması beklemediklerini de sözlerine ekledi.

 

Bu haber toplam 5471 defa okunmuştur