1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. UBP’yi ‘İLKELER’ gerdi!
UBP’yi ‘İLKELER’ gerdi!

UBP’yi ‘İLKELER’ gerdi!

UBP Parti Meclisi’nde çok önemli bir çoğunluğun onay verdiği CTP-UBP koalisyon taslağına parti içinden bazı isimlerin muhalefeti sonucu, UBP Meclis Grubu dün 3 saatlik bir toplantı yaptı

A+A-

Meltem SONAY

Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) “hükümet” gerginliği yaşandı. Cumhuriyetçi Türk Partisi – Ulusal Birlik Partisi Koalisyon Hükümeti hedefiyle ortaya çıkan “Hükümet Programı” taslağı UBP’de yeniden görüşüldü.
UBP Parti Meclisi’nde çok önemli bir çoğunluğun onay verdiği CTP-UBP koalisyonuna parti içinden bazı isimlerin muhalefeti sonucu, UBP Meclis Grubu dün 3 saatlik bir toplantı yaptı.
‘Hükümet Programı, bakanlıkların dağılımı ve bakan isimleri’nin de ele aldığı toplantıda, özellikle CTP tarafından öne çıkarılan ilkeler tartışıldı.
Hükümet kurma çalışmaları devam ederken, UBP’den birkaç ismin basına yansıyan ‘CTP-UBP Hükümeti’ne ilişkin endişeleri, grup toplantısına da yansıdı.
Kimi milletvekilleri özellikle programdaki ‘özerkleştirme, özel sektörde sendikalaşma, polisin sivile bağlanması ve Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin başlıklara itiraz etti.
Toplantı sonucu basına herhangi bir açıklama yapılmadı.

Neler konuşuldu?

UBP Meclis Grubu, hükümet programından kabinede yer alacak isimlere birçok konuyu görüştü. Genel Sekreter Sunat Atun’un CTP ile görüşmelerin detayını milletvekillerine aktardığı öğrenilirken, Meclis Grubu’nda bazı milletvekillerinin CTP ile Hükümete ilişkin sıkıntılarının da gündem olduğu elde edilen bilgiler arasında.
UBP’li bazı milletvekillerinin ‘Hükümet Programı’ndan önce, UBP’nin ilkelerinin de yer alacağı ‘PROTOKOL de direttiği öğrenildi.

‘CTP program sundu, UBP kabul etti’ rahatsızlığı…

CTP’nin ‘taslak metin’le başlattığı koalisyon görüşmelerinde ‘ilkeleri’ ortaya koyması, CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman’ın da, ‘Biz ilkelerimizi ortaya koyduk, UBP de evet dedi, bu ilkelerde uzlaşma olmazsa, hükümet de olmaz’ ifadelerinin UBP’de sıkıntı yarattığı da belirtiliyor.
UBP’de bir kanadın, ‘teslim olunmuş’ görüşü taşıdığı ve bundan rahatsızlık duyduğu da elde edilen bilgiler arasında.

‘Özerkleştirme, özel sektörde sendikalaşma, polisin sivile bağlanması ve Kıbrıs sorunu…’
Bazı UBP Milletvekilleri dünkü toplantıda, ‘ilkeli duruş’ istedi.
CTP’nin ilkelerinin yanı sıra, UBP’nin ilkelerinin de programa konması gerektiği görüşünde direten milletvekilleri, özellikle programdaki ‘özerkleştirme, özel sektörde sendikalaşma, polisin sivile bağlanması ve Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin başlıklara işaret etti.

Genel Sekreterler görüşecek, ‘UBP’nin ilkeleri’ de iletilecek

Milletvekilleri ‘UBP ilkeleri de programda yer almalı’ derken, Genel Sekreter Sunat Atun’un, CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman’la bir araya gelmesinin ve Meclis Grubu’na görüşmenin ardından yeniden bilgi vermesinin kararlaştırıldığı da ifade edilenler arasında.

5’e 5 ama…

UBP içinde sıkıntı olan bir diyor konu ise bakanlık paylaşımı… CTP ile bakanlık paylaşımı ‘5’e 5’i sayıda eşit ancak ‘içerikte eşit bulmayan’ bir grup da var.
Eşitliğin sadece bakanlık sayısı değil, bakanlıkların içeriği ile de sağlanması gerektiğini düşünenler de var.

10’da toplandı, Töre ‘Programa gidiyorum’ diyerek 11:30’da ayrıldı

Saat 10 sıralarında toplanan UBP Meclis Grubu toplantısından ayrılan ilk isim, Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre oldu.
Televizyon programına katılacağı gerekçesi ile toplantıdan erken ayrıldığını ifade eden Töre, bazı sıkıntılarını da dile getirdi.
Özellikle CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman’ın açıklamalarını ‘UBP’ye karşı yapılan yanlış’ olarak değerlendiren Töre, UBP tanının da ‘ciddi rahatsızlık’ duyduğunu belirtti, bakanlık dağılımının da ‘sayıda eşit, içerikte ise eşit olmadığını’ savundu.

Tatar: “CTP’nin ilkeleri var da, UBP’nin yok mu?”

UBP Milletvekili Ersin Tatar, grup toplantısında rahatsızlıkların dile getirildiğini ve iki parti genel sekreterlerinin yeniden bir araya gelerek, son aşamayla ilgili grubu yeniden bilgilendirilmesine karar verildiğini açıkladı.
UBP’nin de ilkeleri olduğuna vurgu yapan Tatar, “CTP’nin ilkeleri var ve UBP bunları kabul edecek, bu asla kabul edilemez” dedi, Genel Sekreterlerin bu konuyla ilgili yeniden bir araya geleceğini belirtti.
“Toplantıda bizim de görüşlerimiz olduğu ve programda da yer alması gerektiği görüşüldü. Bizim ilkelerimiz ne olacak, CTP de bizim görüşlerimizi dikkate almalı” diyen Tatar, CTP Genel Sekteri Tufan Erhürman’ın açıkladığı şekilde bir hükümet programının, içerik olarak UBP için sıkıntı yaratacağı görüşünü belirtti.
“Programda ‘özerkleştirme’den bahsediliyor, yani hiç özelleştirme olmayacak mı? ‘Özel sektörde sendikalaşma’ deniyor, bu nasıl olacak, değerlendirilmesi lazım veya polisin sivile bağlanması konusu… Bir de takvimlendirmeden bahsediliyor, 5 ayda, 6 ayda bu neye göre olacak” diyen Tatar, hükümet programına yazılan bir şeyin yapılması gerektiğinin, aksi takdirde iki partinin de zarar göreceğinin altını çizdi.
“Kıbrıs Meselesi ile ilgili yazılan ifade şekli de bizi sıkıntıya sokar, değişmeli” diyen Tatar, ‘tek kimlik, tek vatandaşlık, tek uluslararası egemenlikten bahsedildiğini, oysa UBP’nin ‘iki oluşturucu devletten kaynaklanan temsiliyet’ görüşünde olduğunu kaydetti.
Tatar, programın yeniden değerlendirilmesi ve UBP’nin ilkelerinin de programda yer bulmasının ‘şart’ olduğu görüşünü yinelerken, Genel Sekreterlerin görüşeceği ve milletvekillerine yeniden bilgi verileceğini kaydetti.

Töre: “UBP tabanında çok ciddi sıkıntılar var”

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, ‘Hükümet Programı’nın görüşüldüğünü, Genel Sekreter’in CTP ile yapılan çalışmaları dile getirdiğini ifade ederken, “Onun dışında ne gibi sıkıntılar vardır, neler yapılabilir onlar konuşuluyor” şeklinde konuştu.
“Şu anda herhangi bir pürüz görünmüyor, hükümet zaten kurulma aşamasını tamamlamak üzeredir. UBP Parti Meclisi’nde zaten oyçokluğu ile karar verilmiştir. Tabi ki demokrasi vardır, herkes fikirlerini, düşüncelerini özgürce söyleme hakkına sahiptir” diyen Töre, CTP Genel Sekreteri Erhürman’ın açıklamaları nedeniyle bazı rahatsızlıkların olduğunu ifade etti.
Töre, “Sayın Tufan Erhürman’ın ‘biz manifestomuzu UBP’ye verdik, UBP de kabul etti, eğer bunlarda bir cayma olursa hükümet kurulmaz veya kurulsa bile erken zamanda boşanma olur, hükümeti bozarız’ gibi açıklamaları, UBP’ye karşı yanlış yapılmış açıklama olarak kabul ediyor. Belki Sayın Erhürman, kendi tabanlarında sıkıntı vardır, onun için açıklama yapmıştır ama UBP’nin tabanında da çok ciddi sıkıntılar var ve Sayın Erhürman’ın bu açıklaması UBP tabanını da daha fazla tetiklemiştir ve olumsuz görüşler orta yere çıkmıştır” şeklinde konuştu.
“Geniş tabanlı bir hükümet derken, sanki CTP, UBP’yi teslim almış gibi bir görüntü ifadesidir Sayın Erhürman’ın bu ifadesi” diyen Töre, “Bunlar devam ederse, hükümet kurulsa bile ciddi sıkıntılarla da erken zamanda karşılaşacağımızı gösterir, inşallah bu tür yanlış açıklamalardan vazgeçilir” dedi.
“UBP tabanında çok ciddi sıkıntılar vardır, çok ciddi anlatım yapmak lazım, bu iki parti nasıl, niçin koalisyona evet diyor, bunu anlatmak gerekir ama şu andaki ortam sanki bunu engelleyici bir görüntü sergiledi” diyen Töre, Erhürman’ın açıklamalarını doğru bulmadığını yineledi.
Töre, “Aynı şeyler UBP için de geçerli olabilir çünkü koalisyon demek uzlaşmak demektir, uzlaşılan bir hükümet noktası demektir. ‘Ben manifestomu verdim, onlar kabul etti, cayarlarsa hemen bozarım’ şeklindeki ifadeyi ortağına karşı, daha ortaklık başlamadan yapılan bir yanlış olarak yorumluyorum” şeklinde konuştu.

“Bakanlıklar sayıda eşit ama içerikte eşit değil”

“Bakanlıklar konusunda paylaşım sayısal olarak 5’e 5 dendi ama içerik olarak eşitlik yok, sadece bunu söyleyebilirim” diyen Töre, bu konunun da dile getirildiğini ancak netice itibarıyla parti meclisinin hükümetin kurulmasına oy çokluğuyla onay verildiğine de işaret etti.
Töre, “Ama bu gerçeklerde vardır, neticede paylaşım %50-50 olmuştur şeklindeki ifade, doğru değildir. Bakanlık sayısında eşitlik vardır ama içerik olarak eşitlik yoktur” şeklinde konuştu.

Serdaroğlu: “Hükümet programı konuşuldu…”

UBP’nin grup toplantısında ‘Hükümet Programı’nın konuşulduğunu ifade eden Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu, iki partinin genel sekreterlerinin gerçekleştirdiği görüşmelerin detaylarına ilişkin milletvekillerinin bilgilendirildiğini kaydetti.
Programa ilişkin bazı ‘rötuş’ların yapılması, bazı konuların açıklığa kavuşturulmasının da konuşulduğunu ifade eden Serdaroğlu, “Ama sorun olduğundan değil, herhangi bir sorun yok, bazı konular açıklığa kavuşturulsun diye” şeklinde konuştu.
Bakanlıklarla ilgili isimlerin konuşulmadığını da belirten Ergün Serdaroğlu, “Sadece alınan beş bakanlık ve bağlı daireler konuşuldu” dedi.
Serdaroğlu, hükümet’in kurulması ve hayırlı olması temennisini de belirtti.

Sucuoğlu: “Bazı arkadaşların kafalarındaki soru işaretleri detaylandırıldı”

UBP Lefkoşa Milletvekillerinden Faiz Sucuoğlu, grup toplantısında parti başkanının milletvekillerine bilgi verdiğini, milletvekillerinin de söz aldığı ‘olumlu, olgun’ bir toplantı gerçekleştirildiğini belirtti.
“Bizim önceden hazırlanmış ve CTP ile de ortaya çıkarılan taslak metnimiz üzerinde konuşuldu, bazı arkadaşların kafalarındaki soru işaretleri detaylandırıldı” diyen Sucuoğlu, sıkıntı verici bir olay yaşanmadığını, hükümetin yanı sıra, partiyle ilgili de konuşulduğunu kaydetti.
Bakanlıklarla ilgili isimlerin konuşulmadığını, genel başkanın da daha önce ifade ettiği şekilde yetkisi olduğu konuyla ilgili bugün veya önümüzdeki gün açılım olacağını belirten Sucuoğlu, “Önerileri tartıştık, hem CTP’nin, hem de bizim CTP’ye sunduğumuz önerileri detaylandırdık” dedi.

CTP MYK toplanıyor

CTP Merkez Yönetim Kurulu bugün 14.00 toplanarak ‘durum değerlendirmesi’ yapacak ayrıca ilçelerde düzenlenen kitle toplantılarına devam edecek.
Merkez Yönetim Kurulu’nun dün yapılması planlanan toplantısı, bugüne ertelenmişti.
Dün akşam Mağusa ve İskele İlçeleri’nde gerçekleştirilen kitle toplantılarına bu akşam Girne, Güzelyurt ve Lefkoşa’da yapılacak toplantılarla devam edilecek.

Bu haber toplam 2304 defa okunmuştur