1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Trafik kazasında 'cinayet' suçu görüşülecek
Trafik kazasında cinayet suçu görüşülecek

Trafik kazasında 'cinayet' suçu görüşülecek

“Asya Rıdvanoğlu trafik kasası davası” 28 Ocak’da Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görüşülmeye başlanıyor. Davada “cinayet” suçlaması da var

A+A-

Didem MENTEŞ

Lefkoşa-Kermiya'da 31 Ağustos 2014'te meydana gelen trafik kazasında Asya Rıdvanoğlu'na çarparak ölümüne neden olmakla suçlanan Ali Aziz Zenginses ile ilgili Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde duruşmalara başlanıyor. Savcılık Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk gerçekleştirerek, bir trafik kazasında sanığa ‘cinayet’ suçlaması getirerek, Fasıl 154 Ceza Yasası'nın madde 205'e göre yargılanmasını sağlayacak. Savcılık sanık Ali Zenginses, aleyhine daha önce getirdiği 7 davaya ek olarak 5 dava daha ekleyerek 12 davadan yargılama talep etti. Davaların evrak üzerinden Ağır Ceza Mahkemesi’ne havale edilme istediğinden vazgeçen Savcılık, alt mahkemede davaların duruşma yapılarak görüşülmesini istedi. Savunma Avukatları, talepleri kabul ederek, sanığa getirilecek 12 davada tadilat yapılmasına itiraz etmedi. Mahkeme, dava duruşmasına başlanmak üzere oturumu 23 Ocak Cuma gününe tehir etti. 

Aileler mahkemede

Sanık Ali Aziz Zenginses dün yeniden Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Ceza Davaları Yargıcı Gökhan Asafoğulları’nın baktığı davada, Başsavcılık adına İddia Makamı’nda Savcı Yardımcısı Atilla Enver Etkin ve sanığı temsilen Avukat Ezer Özsoy ve Avukat Altan Erdağ mahkemede hazır bulundu.
Savcı Etkin, 31 Ağutos’da meydana gelen trafik kazasında Asya Rıdvanoğlu’nun ölümüne neden olan sanık Ali Zenginses ile ilgili Türkiye’den beklenen raporun geldiğini belirterek, raporda yer alan bazı noktaları mahkemeye aktardı. Savcı raporda Asya Rıdvanoğlu’nun ölüm şekliyle ilgili bazı bilgiler verirken, mahkemede salonunda bulunan maktulenin dayısı daha fazla dayanmayarak dışarı çıktı. Asya’nın kız kardeşi de duyduğu ayrıntılara dayanamayarak gözyaşlarını tutamadı ve sessizce ağladı.
Zenginses’in ailesi de duruşmayı sükunet içerisinde dinledi.



12 davadan yargılanma talebi

Mahkemede Savcı Atilla Etkin, kazanın oluş biçimi ve kazadaki ihmaller zincirini değerlendirerek, sanık Zenginses aleyhine Fasıl 154 Ceza Yasası'nın madde 205'de yer alan ‘adam öldürme’ suçunun davalarına eklendiğini beyan etti.
Sanık aleyhine daha önce 7 dava getirildiğini, ‘adam öldürme’ suçuna bağlı olarak 5 davanın daha eklendiğini açıkladı. Etkin, söz konusu davada 38 tanık dinleteceğini de beyan etti. Eklenecek olan 5 davanın tadilatının yapılarak Savunma Avukatlarına verileceğini aktaran Savcı, davanın evrak üzerinden Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmeyeceğini aktardı. 

23 Ocak’da duruşmalar başlıyor
Atilla Etkin, davayla ilgili duruşmalara başlanması ve tanıkların dinlenmesi için oturumun başka bir güne tehir edilmesini talep etti.
Avukat Altan Özerdağ da davalarda tadilat yapılmasına ve duruşmaların başlanmasına itiraz etmeyeceklerini açıkladı.
Yargıç Gökhan Asafoğulları ise huzurunda yapılan beyanları değerlendirerek, tanıkların dinlenmesi ve davayla ilgili duruşmalara başlanmak üzere oturumu 23 Ocak Cuma gününe tehir etti.


RAPORDA NE YAZIYOR?

Kazanın oluş biçimi ve ihmaller göz önüne alındı: Müebbet üzerinden yargılama

Hatırlanacağı üzere Türkiye’den beklenen ve geçtiğimiz hafta gelen kaza raporuyla ilgili önemli noktalar ortaya çıkmıştı. Raporda  Ali Aziz Zenginses’in Asya Rıdvanoğlu’na çarptığı sırada 'çok süratli' olduğu kayda geçilmişti.  Bölgedeki güvenlik kamerası görüntülerinden faydalanılarak hazırlanan raporda, çarpma esnasında aracın saatte 150 kilometrenin üzerinde süratte olduğu yer almıştı. Bunun üzerine Başsavcılık, söz konusu rapor ışığında davaya 'yeni davalar' eklenmesini istemişti.
Buna göre Başsavcılık KKTC tarihinde ilk kez bir trafik kazası davasında Ali Aziz Zenginses’i Fasıl 154 Ceza Yasası'nın madde 205'teki “Yasaya aykırı bir fiil veya ihmal ile başka bir kişinin ölümüne sebep olan herhangi bir kişi adam öldürme suçunu işlemiş olur” suçundan yargılayacak. Madde 205 “adam öldürme” suçu nedeniyle yargılanan kişiye 'müebbet hapis cezası' öngörüyor.
Kazanın oluş biçimi ve kazadaki ihmaller zincirini değerlendiren Başsavcılık'ın müebbet üzerinden yargılama talebi mahkemeye çok geniş cezai değerlendirme yetkisi tanıdı. Buna göre diğer ölümlü trafik kazası davalarında mahkeme Fasıl 154 Ceza Yasası'nın madde 210'daki “en fazla 7 yıla kadar hapis cezası verilmesi” durumu ile yargılıyordu. Bu yeni durumda mahkeme Zenginses'i hem madde 210'daki “en fazla 7 yıl”, hem de Madde 205 “adam öldürme” suçu üzerinden “müebbet hapis cezası” üzerinden yargılayacak.

Bu haber toplam 7139 defa okunmuştur